A Kúria szerint is akadályozták Nyakót

A Fővárosi Főügyészség pénteken utasította a BRFK-t a nyomozás elrendelésére.

MNO
2016. 03. 04. 7:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akadályozták az MSZP-s Nyakó Istvánt a Nemzeti Választási Irodában (NVI), amikor be kívánta nyújtani a vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kezdeményezését – állapította meg csütörtök este kikerült végzésében a Kúria, amiről a 444 számolt be. Azt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is elismerte, hogy az Alkotmány utcánál megjelenő kopaszok törvénysértést követtek el, ugyanakkor a fideszes delegáltak, szemben Patyi András elnökkel, annak az Erdősi Lászlónénak a kezdeményezése mellett döntöttek, akit segítettek a hivatalban a Fradi Securityhez kötött kopaszok is.  „A 2016. február 23-án a Nemzeti Választási Iroda székházában tartózkodó ismeretlen személyek [ ] a kérelmezőt akadályozták az országos népszavazás kezdeményezéséhez fűződő jogának gyakorlásában” – olvasható a Kúria végzésében.

Nem látják a szándék- és akarategységet

A Kúria megállapította azt is: „a 2016. február 23-án az NVI székházában tartózkodó ismeretlen személyek, akik nyilatkozatuk ellenére nem országos népszavazási kezdeményezés benyújtása céljából érkeztek a Nemzeti Választási Irodába, magatartásukkal megsértették a Ve. 2. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt, a választás tisztaságának megóvása alapelvét, a c) pont szerinti esélyegyenlőségi alapelvét és az e) pont szerinti jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét. Az NVB ezenfelül eltiltotta a jogsértőket a további jogszabálysértéstől.” Bár korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az Origo felvételei szerint a kopaszoknál is Erdősiné kezdeményezése volt, a Kúria szerint az nem volt megállapítható, hogy a beadványozó szándék- és akarategységben tevékenykedett a kidobóemberekkel.

Azt egyelőre nem tudni, a Kúria határozata miatt felül kell-e vizsgálni a herceghalmi polgármester feleségét előnyben részesítő NVB-határozatot vagy sem.

Kubatov méltatlannak tartja

Csütörtökön az MTI-nek megszólalt a Fradit vezető Fidesz-alelnök, Kubatov Gábor is, aki Orbán Viktorhoz és Lázár Jánoshoz hasonlóan méltatlannak nevezte a történteket, és a kezdeményezés benyújtására vonatkozó szabályok megváltoztatása mellett állt ki. Saját szerepéről ugyanakkor nem nyilatkozott, miközben a Fradi Securityn keresztül vele hozták kapcsolatba az NVI-nél megjelent kopaszokat, míg Erdősiné kísérője a titkárának volt az osztálytársa.

Az MNO levélben kereste meg a Nemzeti Választási Irodát és a Nemzeti Választási Bizottságot, hogy megtudjuk, a Kúria határozata miatt felül kell-e vizsgálni a herceghalmi polgármester feleségét előnyben részesítő NVB-határozatot, s ha igen, akkor Nyakó Istváné megy-e tovább. „A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem rendelkezik hatáskörrel saját döntéseinek felülvizsgálatára, így a népszavazási kezdeményezések elbírálásáról szóló döntéseit sem vonhatja vissza. Az NVB határozatainak felülvizsgálatára – jogorvoslati kérelem alapján – kizárólag a Kúria jogosult” – tájékoztatta portálunkat Füzi Szilvia, a Nemzeti Választási Iroda Kommunikációs és Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának  jogi és nemzetközi szakreferense. Füzi elmondása szerint

az NVB népszavazási kezdeményezést elbíráló döntését és az azt megelőző eljárást a Kúria vizsgálja meg jogorvoslati kérelem benyújtása esetén. Mint tájékoztatott: jogorvoslati kérelem a hivatkozott döntés ellen nem érkezett még, a benyújtására nyitva álló határidő március 16-án 16.00 órakor jár le.

Megkérdeztük a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól, hogy mennyiben gyorsítja a február 23-ai eseményekkel kapcsolatos nyomozást a Kúria csütörtök este nyilvánosságra került határozata, illetve arra is rákérdeztünk, hol tart a nyomozás jelenleg, azonosították-e azokat a személyeket, akik megjelentek a Nemzeti Választási Irodában, és elkezdődött-e a kihallgatásuk. Lapunk megkeresésére azt a tájékoztatást adták, hogy

2016. március 4-én nyomozást rendeltek el a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen,

de az ügyben bővebb felvilágosítást jelenleg nem áll módjukban adni.

A Fővárosi Főügyészség azt közölte lapunkkal, hogy a Kúria március 3-án kelt végzésére is tekintettel a Fővárosi Főügyészség népszavazás kezdeményezés rendjének megsértése bűntettének gyanúja miatt pénteken, soron kívül – még a feljelentéskiegészítés határidejének lejárta előtt – utasította a nyomozó hatóságot a nyomozás elrendelésére. A nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya fogja elvégezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.