Handó jogszabály-módosítással reagálna a lövöldözésre

A gyanúsítottat a bűnismétlés, valamint a szökés és elrejtőzés veszélye miatt őrizetbe vették.

MTI
2016. 03. 16. 21:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fazekas Géza tájékoztatása szerint este hat óráig zajlottak a különböző nyomozati cselekmények, a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai nem csupán helyszínelést, de két házkutatást is tartottak. A férfi nem tett vallomást, a gyanúsítottat az esti órákban a bűnismétlés, valamint a szökés és elrejtőzés veszélye miatt őrizetbe vették.

A szóvivő az esetről azt mondta: a férfi nem sokkal 9 óra előtt jelent meg a bírósággal közös járási ügyészségi épületnél azzal a szándékkal, hogy megöli a vezető ügyészt. Magával vitt egy gépkarabélyt is egy papírdobozban, és 240 lőszer volt nála, ugyanakkor fegyverviselési engedéllyel nem rendelkezett. A férfi a biztonságiakkal közölte, hogy a vezető ügyészt keresi, a biztonságiak pedig azt válaszolták neki, várnia kell. Ezután, amikor át akarták vizsgálni, a papírdobozból kivette a gépkarabélyt, az egyik biztonsági őrre fogta, és felszólította, hogy vezesse őt a vezető ügyészhez.

A biztonsági őr és a gyanúsított ekkor elindultak, ám egy bírósági alkalmazott közbelépése megakadályozta, hogy továbbhaladhassanak. Dulakodás alakult ki, ennek során dördültek el a lövések, a jelenlegi adatok szerint három. Végül az épületben más okból tartózkodó rendőrök segítségével sikerült az elkövetőt lefegyverezni. A gyanúsított nem jutott fel az épület második emeletére, ahol az ügyészség található, a dulakodás során legurult a lépcsőn.

Fazekas Géza az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a történtek miatt megerősítik-e az ügyészségi épületek védelmét, azt mondta: a konkrét esetben megfékezték a gyanúsítottat, egyedi és extrém esetről van szó. Hangsúlyozta: számos esetben az ügyészség és a bíróság egy épületben található, a jelen esetben is a bíróság gondoskodott a biztonságról az ügyészséggel együttműködésben. Hozzátette: kisebb ügyészségek esetén is biztonsági berendezésekkel védik az ott dolgozókat. Az ügyészség továbbra is igyekszik biztosítani, hogy illetéktelenek ne tudjanak bejutni az épületekbe – tette hozzá Fazekas Géza.

Handó Tünde, az OBH elnöke a Szekszárdi Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón úgy reagált a támadásra: „amikor Trócsányi László igazságügyi miniszter azt mondta, hogy a jogállam állócsillaga a bírói függetlenség, ezzel kötelezettséget vállalt arra is, hogy védelmet nyújt a bíróságok számára. Azt gondolom, elérkezett az ideje annak, hogy ezt a védelmet akár jogszabály-módosításokkal is kinyilvánítsa a magyar törvényhozás”. Kérdésre válaszolva kifejtette: az Alkotmánybíróság határozata lehetőséget ad arra, hogy ne a bíráknak kelljen – magánvádlóként – feljelentést tenniük, hanem az államnak, amikor az ítélkezéssel kapcsolatban támadás éri őket. Ekkor a bíróságot mint az államszervezet részét támadják, és az államnak kellene többletvédelmet nyújtania – fűzte hozzá.

Bicskei Ferenc, az Országos Bírói Tanács (OBT) tagja a Szekszárdi Törvényszék szerdai összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a férfi olyan ügyfél volt, aki többször panaszkodott, de eddig csak nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette a bíróságot, amely mindig udvariasan válaszolt neki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.