Politikai akció lehet a Klik megszüntetése

Bejött a szalámitaktika, csökkenhet a tiltakozó akciók súlya.

Hutter Marianna
2016. 03. 24. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hoffmann Rózsa volt közoktatási államtitkár valódi sikertörténetnek minősítette a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) annak alakulásakor. A 2013-ban az iskolák fenntartására létrehozott szervezetet kezdetektől sok kritika érte – ezeket azonban eleinte a kormány hárította. Hoffmann ugyanannak az évnek a nyarán még a fenntartás átvételének gyorsaságát dicsérve arról beszélt: a diákok, pedagógusok tízezrei semmit sem vettek észre abból, hogy az iskolák fenntartása az önkormányzatoktól az államhoz került, miközben az ügyintézés gyorsabbá, rugalmasabbá vált, és javult a szakmai munka színvonala. Az akkori államtitkár egy évvel később is dicsérte a Kliket, mondván „jól és olcsón” látja el feladatait, ráadásul megszabadította az iskolaigazgatókat az adminisztratív feladatoktól, akiknek több idejük marad a pedagógiai munka irányítására.

A pedagógusok egyre hangosabb zúgolódásának hatására 2014 szeptemberében azonban már ő maga is azt állította: egy központból 198 tankerületet közvetlenül lehetetlen jól irányítani. A Klik felszámolása az idei év elején indult pedagógustiltakozások egyik legfontosabb követelése, ennek ellenére a kormány mindeddig igyekezett elkerülni az óriásszervezet megszüntetését. Még február elején is arról beszélt Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője, hogy a Klik nem szűnik meg, de átalakul, Orbán Viktor pedig úgy nyilatkozott alig több mint három hete: „ha elbírtunk az IMF-fel, akkor egy Klik sem foghat ki rajtunk.”

Ehhez képest e hét kedden Rétvári Bence, az Emmi államtitkára bejelentette: nyárra megszűnik az óriásszervezet. Ám mindez egyelőre inkább csak politikai fogásnak tűnik a kormány részéről, mintsem valódi változtatásnak, és a lépés célja az lehet, hogy okafogyottá tegyék az oktatási változásokért küzdő civilek által jövő szerda reggelre meghirdetett polgári engedetlenségi mozgalmat, és még inkább megosszák az egyébként sem teljesen egységes pedagógustársadalmat.

A kormány utóbbi törekvésébe illik a fideszes Pósán László tegnapi nyilatkozata is, mely szerint azok a szervezetek, amelyek a gyerekekért felelősséget éreznek, részt vesznek a köznevelési kerekasztal munkájában. Ezzel a kormánypárti politikus többek közt a Pedagógusok Szakszervezetére (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetére (PDSZ), a több tízezres tüntetést szervező Tanítanék Mozgalomra, illetve az ötven szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platformra utalt, amelyek nem hajlandók a kerekasztalnál tárgyalni.

A PSZ vezetője, Galló Istvánné tegnapi sajtótájékoztatóján is arra utalt, hogy a Klik megszüntetése nem hoz valódi változást. Mint mondta, jól hangzik, hogy megszüntetik a Kliket, de valójában csak más nevet fog kapni, az állami fenntartás nem szűnik meg, és azt sem tudni, hogy hány „kicsi Klik” lesz helyette. Gallóné a pedagógusok sztrájkbizottságának tagjaként a kormánnyal folytatott tárgyalásairól is azt mondta, 25 pontos követelésükből 18 esetén közeledtek az álláspontok. Bár nem sok konkrétumot akart elárulni, annyit azért megosztott, hogy a pedagógusok munkaterhelése kapcsán a 22 kötelező óra visszaállításához ragaszkodnak, és bár kemény a csata, a 32 órás kötelező munkaidőt valószínűleg megszüntetik majd. Gallóné leszögezte azt is: egy esetleges sztrájk megszervezéséről sem mondtak még le, ha nem sikerül megállapodni.

Ugyanakkor a PSZ nem támogathatja a Tanítanék Mozgalom március 30-i polgári engedetlenségi felhívását, hiszen az jogkövetkezményekkel járhat. Azt viszont hangsúlyozta: a szakszervezet és a civilek céljai is megegyeznek, így az ügy fontossága miatt visszavonják korábbi javaslatukat, amelyben kezdeményezték, hogy jövő szerdán inkább 16 óra után fejezzék ki elégedetlenségüket a dolgozók az iskolák előtt. Kezdeményezésük visszavonását azzal indokolta, nem akarta megosztani a pedagógusokat. Arra a kérdésre, hogy miért nem próbálnak a tiltakozással egy napra sztrájkot hirdetni, azt legálissá téve, úgy felelt: miután nagyon rossz a sztrájktörvény, több időre van szükség a munkabeszüntetés szabályos szervezésére.

Hasonló álláspontot képvisel a PDSZ is, amely szintén nem támogatja a civilek engedetlenségét. Igaz, a szakszervezet a rövid határidő ellenére megpróbál március 30-ra figyelmeztető sztrájkot szervezni, ám egyelőre kétséges, hogy sikerül-e nyélbe ütniük. A PDSZ sztrájkbizottsága is tárgyalást kezdeményezett a kormánnyal két hete, ám egyelőre erre nem kaptak választ. Az időhúzás újabb ütőkártya lehet a kormányzat kezében a pedagógusok felszalámizására, hiszen egymás ellen fordíthatja a szakszervezeteket, ha csak az egyiket tekintik partnernek.

A Klik megszüntetésének hírét a Magyar Önkormányzatok Szövetsége is üdvözölte. Gémesi György szövetségi elnök lapunknak ugyanakkor leszögezte: húsvét után konzultációt indítanak a civilek, az önkormányzatok, a kormány és a két reprezentatív szakszervezet – a PSZ és a PDSZ – bevonásával. Céljuk, hogy sikerüljön megteremteni a közoktatás versenyképességét biztosító hosszú távú alapokat. A felvetésre, hogy a kormány szerint az önkormányzati fenntartás megbukott, azt felelte: a rendszer 23 évig működött, míg a Klik mindössze három év után bukott meg. Az önkormányzatok legnagyobb problémáját az okozta, hogy folyamatosan csökkent az iskolákra fordítható állami támogatás. A Klik megszűnéséről Hoffmann Rózsát is szerettük volna megkérdezni, de lapzártánkig nem reagált megkeresésünkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.