Átírja a történelmet Orbán az erkélyével?

Nekiálltak a Várban a Karmelita kolostor átalakításának.

MNO
2016. 04. 21. 14:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Építészfórum szúrta ki, hogy ennek érdekében hét ablakot már ki is bontottak.

L. Simon László államtitkár korábban azt nyilatkozta: luxus az, hogy a Vár legszebb panorámával rendelkező épületében a Várgondnokság Kft. technikai személyzete üljön – idézi fel a 444.hu.

Ugyanakkor mindeddig azt hangoztatták, hogy mindent a Hauszmann Alajos idején érvényes állapotnak megfelelően akarnak átalakítani. Maga Orbán Viktor is megfogalmazta pár hete Tatabányán, hogy mi a kormány alapvetése történelmi épületek felújításánál: minden legyen úgy, ahogy régen volt. Ehhez képest egy soha nem létezett erkély újdonságot jelentene az épületen – teszi hozzá a portál. Mivel a Karmelita kolostor is része a világörökséggé nyilvánított Duna-partnak, bármely változtatás esetén egyeztetni kell az UNESCO-val.

Kérdéseinket a témában elküldtük a Miniszterelnökségnek. Arra voltunk kíváncsiak, hogy megtörtént-e az egyeztetés, valóban erkély épül-e, és amennyiben igen, erre miért van szükség.

„A Karmelita kolostor első emeletén, a Duna felőli oldalon helyezkednek el az állami protokoll fogadóterei, ezért előtte ugyancsak majd protokoll funkciójú terasz kerül kialakításra” – válaszolták, hozzátéve: a Karmelita kolostorral kapcsolatos beruházások minden építési és engedélyeztetési feltételnek megfelelnek.

Ismert, 2014 júniusában jelentették be, hogy a budai Várban lévő Karmelita kolostorból a Millenárisra költöztetik a Nemzeti Táncszínházat, mivel az épületet a Miniszterelnökség foglalja el – ezzel kapcsolatban Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója adott interjút nekünk.

 

Mint megírtuk, a kormány a hírek szerint a nyár elejéig felszámolja a közel 145 éves intézményes magyar műemlékvédelmet: megszűnik az épített örökség megóvásáért eddig felelős Forster-központ, maradéka pedig beolvad a Miniszterelnökségbe. A hazai örökségvédelem, bár 2010 előtt viszonylag erős érdekérvényesítő képességgel rendelkezett, korábban is könnyen kijátszható volt. A Fidesz 2010-es hatalomra jutása óta viszont a helyzet drámaian romlott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.