Boldogtalan és kilátástalan a magyar Y generáció

A Jobbikban még sok fiatal bízik, de leginkább kiábrándultak és apolitikusak.

Lakner Dávid
2016. 04. 01. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ifjúságkutatást a brüsszeli Foundation for European Progressive Studies (FEPS) és az amerikai Global Progress indította el az AudienceNet közvélemény-kutató segítségével. A magyar, osztrák, lengyel és bolgár eredményeket a hazai Policy Solutions elemezte, az adatok bemutatását péntekre időzítették.

Az egyes vizsgált országokban ezer-ezer fő töltötte ki az online kérdőívet, ők pedig a 15 és 34 év köztieket kor, régió, a háztartás jövedelme, illetve iskolázottság szerint reprezentatívan képviselték. A résztvevők közül aztán negyven-negyven főt online kvalitatív vizsgálattal is kifaggattak egy több napon át tartó, moderált beszélgetés során.

A kelet-közép-európai eredményeket összevetve a Policy Solutions arra jutott: Magyarországon érzik magukat a legkevésbé boldognak a fiatalok. Lengyelországban, Ausztriában és Bulgáriában tízből kilencen voltak elégedettek az életükkel, nálunk viszont csak hatan, ráadásul a nagyon elégedettek aránya extrém alacsony, hétszázalékos volt, míg Ausztriában elérte a 25-öt is.

Háromszor több fiatal volt itt elégedetlen az életével, mint Lengyelországban és Bulgáriában, valamint ötször annyi, mint Ausztriában.

Ráadásul a kor előrehaladtával ez romlik is: a másik három országban nem volt érdemi különbség a 24 év felettiek és alattiak között, itthon viszont a 25 év felettiek boldogságérzete 15 százalékponttal alacsonyabb a fiatalabbakénál. Az elégedettségre itt nyomta rá leginkább a bélyegét az anyagi helyzet.

A kilátásokat is nálunk tartották a legkevésbé biztatónak: míg Lengyelországban 84 százalék volt optimista, nálunk csak 66, a jövőt pedig csak 18,4 százaléknyian látták nagyon pozitívan, szemben az osztrák 24, a bolgár 21,4, illetve a lengyel 28,3 százalékkal. Érdekes, hogy mennyiben befolyásolta ezt az anyagi helyzet: míg az országok többségében az alacsonyabb jövedelműek kevésbé voltak bizakodók, addig Ausztriában a kis keresetűek voltak öt százalékponttal pozitívabbak a terveiket illetően.

Karrierlehetőségek tekintetében a vágyak nagyjából megegyeznek: a legtöbben vállalkozók lennének, míg a második és a harmadik helyen a kutató-tudós, valamint a profi sportolói karrier áll. A bolgár fiataloknak a fele tartja a legvonzóbb eshetőségnek a vállalkozásindítást és -vezetést. Érdekes, hogy Ausztriában csupán húsz százalék körüli az ezt preferálók aránya. Orvosok is sokan lennének, minden tizedik fiatal választaná ezt a lengyeleknél, az osztrákoknál és nálunk, Bulgáriában viszont csak hatszázaléknyian. Zenélésből az osztrák és a magyar fiatalok élnének legtöbben (11 és 9 százaléknyian), a „celebség” pedig az osztrákokat és a lengyeleket vonzza (10, valamint 9 százalékban). És ami nagyjából semelyik fiatal nem lenne: vallási vezető vagy politikus. Három–öt százaléknyian mondták mindenütt, hogy ezek a hivatások érdeklik őket.

Ritkábban vizsgált, de nem kevésbé érdekes kérdés volt az újdonságokra való nyitottság. Ez már borította a megszokottabb sorrendeket: a leginkább a lengyelek, a legkevésbé pedig az osztrák fiatalok voltak nyitottak, az ő életüket határozta meg leginkább a megszokás. A magyarok csaknem négy tizede szeret új dolgokat kipróbálni, és kevesebb mint negyede rabja a monotóniának. A sógoroknál tízből hárman vevők az újdonságokra, a megszokottakhoz viszont negyvenszázaléknyian ragaszkodnak.

A politika iránti érdeklődés még a régióban is kiugróan alacsony a fiataljaink körében. Az osztrákok 54, a bolgárok 47, a lengyelek 50 százaléka volt nyitott a politika iránt, ellenben a magyaroknak csupán 29 százaléka nyilatkozott így. A politika iránt erősen érdeklődők tekintetében még lesújtóbb a kép: Ausztriában 18, Lengyelországban és Bulgáriában 14 százalék volt idesorolható, nálunk viszont alig 6. Itt zárkóznak el a legtöbben teljesen a politikától: a másik három országban a megkérdezettek ötöde, Magyarországon viszont harmada közömbös. Még Bulgáriában is nagyjából feleannyian voltak ebbe a kategóriába sorolhatók, mint nálunk.

A választási aktivitást illetően Ausztria áll a legjobban: a fiatalok nyolcvan százaléka járulna az urnák elé, ha most vasárnap lennének a választások. Bulgáriában és Lengyelországban kétharmad menne szavazni, és kevesebb mint egyötöd maradna otthon.

A magyar válaszolóknak csak a hatvan százaléka menne voksolni, több mint egyötödük viszont ezt kizártnak tartja.

Az inaktívak azért nem mennének szavazni, mert nem bíznak a politikusokban. Bulgáriában és Lengyelországban inkább nem látják a valós politikai alternatívát, Bulgáriában és Magyarországon pedig sokan voltak, akik még a jelenlegi politikai rendszert sem támogatják. Tíz távol maradóból négy nálunk ezzel indokolta döntését. A nem szavazó magyar fiatalok több mint harmada említette, hogy nincs olyan politikai erő, amellyel azonosulni lehetne, illetve hogy minden párt és politikus ugyanolyan. A bizalmon túl mind a négy országban felmerült: szeretnék, hogy a politikusok többet foglalkozzanak a fiatalokkal, valamint hogy az ifjabbak is érezzék, számít a szavazatuk.

Azzal az összes vizsgált országban egyetért a fiatalok jókora része: káros hatással vannak a belpolitikai folyamatok a hazájukra. A bolgár ifjak négyötöde, a magyaroknak a háromnegyede gondolta így, míg az osztrákoknál tízből heten válaszoltak ekként. A magyarok majdnem fele gondolta úgy, hogy a pártpolitika nagyon káros hatással van az országra.

Mind a négy országban többségben vannak a toleráns fiatalok. Ausztriában a megkérdezettek 89 százaléka gondolta, hogy a társadalomban egyenrangúként kell elfogadni a különböző szexuális orientációval bírókat. A bolgárok és a lengyelek háromnegyede vélte így, a magyaroknak csupán a kétharmada. Ausztriában a fiatalok háromnegyede mondta, hogy a társadalom profitál a nemi és szexuális egyenjogúságból, Bulgáriában pedig csaknem a kétharmaduk, míg Magyarországon több mint a felük.

Ha a magyar politikai pártok ismertségét nézzük, azt látjuk: az itteni fiatalok kilenc tizedének ismerős a Fidesz, a Jobbik és az MSZP, míg az LMP-ről 70 százalék hallott. A Demokratikus Koalíció, a KDNP és az Együtt ismertsége nem éri el a 60 százalékot, a Magyar Liberális Párt 38, a Párbeszéd Magyarországért pedig 29 százaléknak ismerős. A protest szavazás nem vonzó a magyarok számára: tízből egy főt ösztönözne ez voksolásra. A nők politikai szerepvállalását illetően a fiatal férfiak fele, a nőknek kicsivel több mint a harmada elégedett. Összességében negyvenegy százalék gondolja, hogy több nő kellene a politikába.

Melyik magyar párt érti meg leginkább a fiatalokat? A megkérdezettek 35 százaléka szerint ez a Jobbik. Huszonhét százalék tartja hitelesnek a radikális párt által elmondottakat, huszonöt százalék nyitottnak és őszintének, huszonhét százalék pedig úgy, hogy jó ötleteik vannak az ország életének javítására. Az LMP-ről 12, a Fideszről 10 százalék véli, hogy megérti a fiatalokat. Az összes többi pártról a megkérdezettek töredéke gondolkodik így.

Minden negyedik magyar fiatal leginkább a Fideszről gondolja, hogy rossz elképzelései vannak hazánk jobbá tételére. Az MSZP esetében 13, a Jobbikéban 8 százalék vélekedik ekként.

A munkahelyteremtést és az egészségügyet a magyar fiatalok 91, az oktatást 89 százaléka tenné meg prioritásnak, az ország védelmét viszont csupán 45 százalék említette.

A szegénység felszámolását és a lakhatási helyzet javítását négyötödük jegyezte kiemelt súlyúként. A kultúra, a média, a sport területét már csak ötven százalék mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.