Eximbank: 41 milliárd ment „baráti” vállalkozásokhoz

Lapinformációk szerint kormányközeli oligarchák hitelezője lett az állami tulajdonban lévő pénzintézet.

MNO
2016. 04. 04. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eximbank az elmúlt fél évben legalább 41 milliárd forintot helyezett ki „baráti” vállalkozásokhoz, ráadásul ebből 25,5 milliárdot olyan cégek hívhatnak le, amelyeknek nincs érdemi exporttevékenységük – írja a Népszabadság hivatalos adatbázisokból kigyűjtött információkra hivatkozva.

Mint ismert, eredetileg az export felpezsdítésére létrehozott, a hazai termékek külföldi piacokra jutását segítő bank szerepét a második Orbán-kabinet szabta át. 2013 végén a kormány javaslatára a parlament fideszes többsége megszavazta, hogy az Exim adhasson hitelt belföldi cégeknek is, úgymond „a nemzetközi versenyképességüket javítandó” – írja a lap. A Népszabadság információi szerint tavaly kilenc vállalkozás üzletrészére jegyezték be az Eximbank zálogjogát azzal a céllal, hogy ez valamilyen mértékben garantálja hitelei megtérülését. A lap számításai szerint ez minimum 28 milliárdos kihelyezést jelentett – és ez az összeg csak azokat a hiteleket tartalmazza, amelyeknél az üzletrészre zálogjogot jegyeztek be. A tavaly megterhelt kilenc vállalkozásból ötnél megállapítható a „kormányközeliség”, ahogy a két alapkezelőről is elmondható ez – olvasható a Népszabadságban.

Csaknem 400 millió forintot fog keresni például a GB&Partners Zrt. a fent említett alapok kezelésével. Ahogy arról a Forbes az eredmény nyilvánosságra kerülése előtt beszámolt: mintha eleve a GB&Partnersre szabták volna a feltételeket. A nyertes vállalkozás Gubicza Ágoston és Boris Mihály tulajdonában van: az előbbi neveli Rogán Antal első házasságból született gyerekét, az utóbbi ugyanabban a budai lakóparkban lakik, ahol a miniszter és az Exim igazgatóhelyettese, Puskás András, aki korábban Rogán alpolgármestere volt a Belvárosban.

A DVM Group tavaly vette meg a Szervita téren lévő garázst, továbbá egy-egy irodaházat a Fehér Hajó utcában és a Váci utcában. Mindhárom ingatlan az eredeti fejlesztést hitelező UniCredit Banké lett, amely továbbadott rajtuk: ebbe az üzletbe szállt be az Exim, a megvett ingatlanokra tavaly összesen 2,4 milliárd forint értékben jegyzett be jelzálogot az állami pénzintézet. Korábban ez a csoport végezte annak az Eiffel Palace nevű irodaháznak a felújítását, amelyet végül bruttó 17 milliárdért – jóval a piaci ár felett – a Magyar Nemzeti Banknak adott el.

A Népszabadság átböngészte a cégbíróságon a szerződéseket és megállapította, hogy ingatlanfejlesztésre a legnagyobb hitelt Orbán Viktor jó ismerőse, a Videoton elnöke, Garancsi István kapta, akinek építési vállalkozásai 52 millió eurós állami kölcsönből fejleszthetik a fővárosi Kopaszi-gátat. Így pont akkor húzhatnak fel új lakóparkot, amikor a kormány bevezeti a tízmilliós otthonteremtési támogatást. Részben eximes hitelből vehette meg a miniszterelnökkel és Rogánnal jó viszonyt ápoló Andrew G. Vajna is a TV2-t, a kormánybiztos erre az ügyletre 6,7 milliárdot kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.