Heim Péter mindent tagadott a bíróságon

A tárgyaláson sem derült ki, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökét kitiltották-e az Egyesült Államokból két évvel ezelőtt.

2016. 04. 19. 19:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyen hülyeséget normális ember nem mond – ezekkel a szavakkal utasította vissza a Fővárosi Törvényszéken folyó büntetőperben kedden tanúként kihallgatott Heim Péter, hogy kétmilliárd forintért elintézte volna az étolaj áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentését. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatósági elnöke tagadta, hogy ismerné az amerikai kitiltási botrányhoz kapcsolódó korrupciós ügy egyetlen vádlottját, Tábor Viktort, aki az ügyészség szerint éppen Heimre és a Századvégre hivatkozva próbálta meg korrumpálni az amerikai hátterű növényolaj-ipari céget, a Bunge Zrt.-t 2014-ben. Heim azt állította: miután a sajtó akkoriban őt is az Egyesült Államokból kitiltottak között említette, elektronikus levelet írt az amerikai nagykövetségnek. Hogy onnan milyen választ kapott, nem árulta el, a bíróság pedig nem firtatta.

A kitiltási botrány kirobbanása után Heim az ATV-nek adott zavaros nyilatkozatában azt közölte, nincs a kitiltottak között, ugyanakkor Tábor Viktor a büntetőper hétfői tárgyalásán kijelentette: a követségen járva látta Heim nevét a kitiltottak között. Abban viszont Tábor és Heim vallomása egyezik, hogy mindketten állítják, nem ismerik egymást. Igaz, ilyesmi a vádiratban sem szerepel.

Az ügyészség szerint 2014. május 15-én az egyébként informatikával foglalkozó Tábor Viktor azt közölte Torba Tamással, a Bunge megbízásából az áfacsökkentésért küzdő kommunikációs ügynökség munkatársával, hogy a kormány hajlandó stratégiai megállapodást kötni a Bungeval, és 5 százalékra mérsékelni az étolaj áfáját (ezzel kihúzva az adócsalók lába alól a talajt), ám ennek kétmilliárd forint az ára. Ezt az összeget a Századvégnek kellett volna megfizetni – például tanulmányírás címén. Bár a vádlott Heim nevét említette, mint aki közbenjárna az ügyben, az ügyészség szerint valójában nem ismerte őt. Tábor Viktort vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedéssel vádolják.

A keddi tárgyaláson tanúként hallgatták ki a Bunge által felkért kommunikációs ügynökség vezetőjét, aki szerint Torba először neki számolt be a „példátlan zsarolásról”, amiről ezután értesítették az amerikai cég vezetőjét, aki „szinte sokkot kapott”. Az ügyvezető kizártnak tartja, hogy az ügy koronatanúja, Torba ne mondott volna igazat.

A bíróság felolvasta az adóhivatal egyik kapcsolattartójának vallomását, aki szerint már a Bunge jelzése előtt több áfacsaló étolajgyártó cég ügyében nyomozás indult.

A per május végén további tanúk kihallgatásával folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.