Milliókat fizethet a budapesti rendőrség

Jogtalanul bilincselték meg és állították elő a Tibet szabadságáért tüntetőket 2012 tavaszán.

2016. 04. 25. 3:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymillió, illetve félmillió forintos nem vagyoni kártérítést, annak kamatait, továbbá 330 ezer forintos perköltséget fizethet a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) annak a két tibeti férfinak, akiket 2012 tavaszán jogsértő módon vegzáltak az egyenruhások a kínai miniszterelnök-helyettes budapesti látogatásakor. A felpereseket képviselő Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője lapunknak elmondta: a Fővárosi Ítélőtábla napokban hozott jogerős döntése szerint a rendőrség megsértette a Tibet szabadságáért tüntető férfiak szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogát azzal, hogy őket sorozatosan, önkényesen igazoltatták a kínai vezető konvojának elhaladásakor.

Az egyik sértett Karma Dorje egyetemi tanár, a dalai láma kormányának egykori tanácsadója, akit ráadásul nyolc órára elő is állítottak, ezzel korlátozva személyes szabadságában – ezért ő kapta a nagyobb összegű jóvátételt. A másik sértett Tsewang Thinley, aki menekültstátussal tartózkodik hazánkban. A per harmadik felperese Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság elnöke, akinek első fokon félmillió forintot ítélt meg a bíróság, ám az ítélőtábla másodfokon csak a jogsérelem tényét mondta ki, jóvátételre nem kötelezte a rendőrséget – emiatt Gaudi-Nagy Tamás közlése szerint a Kúriához fordulnak. A jogvédő szomorúnak tartja, hogy a rendőrség notóriusan megsérti a tibeti aktivisták jogait, hiszen ez már a harmadik elmarasztaló ítélet az utóbbi években: előzőleg a 2009-es és a 2011-es hasonló jogtiprások miatt kellett fizetniük.

Eközben a BRFK annak a két gárdistának is – kamatokkal és perköltséggel együtt – fejenként több mint egymillió forintos nem vagyoni kártérítést fizethet, akiket 2009. november 22-én a fővárosi Gellért tér közelében jogtalanul megbilincseltek, előállítottak, majd hat és fél óráig fogva tartottak. Az ugyancsak a nemzeti jogvédők által képviselt felperesek a Horthy Miklós 1919-es budapesti bevonulására emlékező rendezvényen vettek részt, amikor a rendőrök arra hivatkozva intézkedtek velük szemben, hogy úgymond tetten érték őket, amint a már feloszlatott Magyar Gárdát újjászervezik.

A rendőrség állította: a gárdisták vezényszavakat használtak, és alakzatban vonultak, ezért egyesülési joggal való visszaélés miatt eljárás indult ellenük, ám az ügyben már korábban felmentették őket. Gaudi-Nagy Tamás szerint precedensértékű, hogy a bíróság immár nemcsak szabálysértési, hanem büntetőügyekben történt jogtalan fogva tartásért is jóvátételt ítél meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.