Nyári Alstom-nyomozás

Négy hónappal hosszabbították meg a hatodik éve zajló nyomozást.

2016. 04. 13. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy hónappal, az idén augusztus 3-ig hosszabbította meg a Legfőbb Ügyészség az M4-es metró beruházásánál kötött tanácsadói szerződések, illetve az Alstom-metrókocsik beszerzése ügyében hivatali vesztegetés miatt hatodik éve zajló nyomozást – tudta meg lapunk Bagoly Bettina kirendelt szóvivőtől. Mint azt a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivőjeként korábban elmondta: az eljárást folytató Nemzeti Nyomozó Iroda még további nyomozási cselekményeket tart szükségesnek.

A Nagy-Britanniában az Alstom-vezetők ellen zajló eljárás nemrég a magyar parlamentben is téma volt. Orbán Viktor miniszterelnök az offshore-ügyekben felállítandó nyomozócsoportról szólva az MTI szerint megjegyezte: mindent fel kell tárnia, és nyilvánosságra kell hoznia.

Az évtizedes ügyben a brit Súlyos Csalások Elleni Hivatal bűnszervezetben elkövetett vesztegetés miatt emelt vádat. Forintban több mint 2 milliárdos kenőpénz átadásával segíthették elő, hogy a francia járműgyártó elnyerje az M2-es és az M4-es metróvonal szerelvényeire kiírt 2005. évi fővárosi tendert. A 37 szerelvény leszállításáról Demszky Gábor volt főpolgármester (SZDSZ) és Aba Botond akkori BKV-vezérigazgató 2006 júniusában írta alá a 65 milliárd forintos, teljesítés nélkül is felerészt kifizetett szerződést. Az M2-es metróra egyébként négy év késéssel, 2012-ben érkeztek meg a kocsik, miután Tarlós István főpolgármester (Fidesz–KDNP) újratárgyalta az előnytelennek minősített megállapodást.

Az ügyben Jávor Benedek (PM) európai parlamenti képviselő a napokban a Csalás Elleni Európai Hivatalhoz fordult. Ez a szervezet vizsgálja az EU-költségvetés terhére elkövetett csalásokat, ám a beszerzést az Európai Beruházási Bank nem uniós pénzekből finanszírozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.