Százmilliós tanácsok az NBH-nak

Többek közt azért is pénzt kapott a Political Capital, hogy megjósolta, lesz-e rendzavarás március 15-én.

2016. 04. 14. 5:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelkedően fontos, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársai jól érezzék magukat munkahelyükön, elfogadják a vezetőket és azok döntéseit, illetve segítsék munkájukkal a hivatal által kitűzött célok elérését – ilyen és ehhez hasonló gondolatokat találtunk a Political Capital (PC) tanulmányaiban, amelyeket az NBH jogutódja, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) hozott nyilvánosságra a napokban internetes honlapján. Az AH-tól a Magyar Idők kérte ki a tanulmányokat; ezt a szervezet előbb megtagadta, majd mégis teljesítette. A lap szerint az akkor még Somogyi Zoltán és Szabados Krisztián érdekeltségébe tartozó, balliberális kötődésű intézet 2006 és 2010 között 432,2 millió forint állami megbízást kapott. Ennek csaknem felét, 190 millió forintot az NBH-tól.

A Magyar Nemzet 2009-ben elsőként számolt be arról, hogy a PC százmillió forintnyi megbízást kapott tanácsadói-elemzői munkára a hivataltól. Feladatuk többek között az volt, hogy a szélsőségesekről adatokat gyűjtsenek.

Az AH honlapján felsorolt 53 tanulmányból 18 foglalkozik a „szélsőségesekkel”. Somogyiék 2008– 2009-ben heti rendszerességgel elemezték a „szélsőséges politikai tendenciákat”. Hogy gőzerővel figyelték a szerintük radikálisokat, azt jelzik az ilyen mondatok: „A Jobbik részéről egy kisebb tüntetést regisztráltunk, ugyanakkor a párt rendkívül nagy mennyiségű lakossági fórumot szervez az utóbbi időszakban.” A cég pénzt kapott annak előrejelzéséért is, mi várható jeles nemzeti ünnepeinken; próbálták megjósolni, lesz-e rendzavarás március 15-én és október 23-án.

A PC rendszeresen monitorozta a médiát is abból a szempontból, milyen hírek jelentek meg az NBH-ról. Azok a tudósítások, amelyek pozitív színben tüntették fel a hivatalt, kékkel kerültek a grafikonra, és a „korrekt tájékoztatás” címkét kapták; amelyek viszont bírálták a Galambos Lajos, majd Laborc Sándor vezette intézményt, piros színt kaptak, és a „nem tényszerű” minősítésben részesültek. Lapunkat is többször a „nem korrekt” kategóriába sorolta a PC.

Mégsem ezek a legérdekesebb tanulmányok, hanem azok, amelyekben tanácsokat adnak az NBH-nak, hogyan újuljon meg. Például javasolták, hogy „rendszeresen ápolja sajtókapcsolatait”. Ehhez egy széles körű sajtólista szükségeltetik – ezt a tanulmányhoz csatolták, lapunktól is több munkatárs nevét, beosztását, hivatali telefonszámát feltüntették benne. Ha ez megvan, „akkor el kell kezdeni építeni velük a szorosabb kapcsolatot”. Azt írták: a háttérbeszélgetéssel elmélyíthető az „újságírókhoz fűzött kapcsolat” (sic!), amely „bensőségesebbé, már-már személyesebbé válik”. Sajtóreggeliket is ajánlottak, amelyek azért jobbak a háttérbeszélgetéseknél, mert „az étel- és italszolgáltatás mellett egy közös reggeli bensőségesebb hangulatot tesz lehetővé”.

Az NBH belső életének felvirágoztatására is voltak kitűnő ötletei a tanácsadó cégnek. Például a csapatépítés, amely növeli a munkatársak vezetőkbe vetett bizalmát, javítja a „munkahelyi közérzetet”. Hivatali „adok-veszek oldal” létrehozását is sürgették, ahol a munkatársak eladhatják „holmijaikat”, ezáltal erősítve a csapatösszetartást. Jeles évfordulókon, ünnepeken a főigazgató akár személyesen is felkeresheti beosztottait, és szóban köszöntheti őket, de megoldás lehet a telefonhívás is – áll az egyik tanulmányban. A közérzetjavító intézkedések között említették, hogy felújításkor vonják be a dolgozókat például a fal színének kiválasztásába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.