Változó szerhasználat

Nincsenek pontos adatok a hazai függők számáról és szokásairól. Nagyjából húszezren lehetnek, de ennél jóval több az alkalmi fogyasztó.

Szemán László
2016. 04. 26. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több szempontból is problémásnak mondható a magyarországi droghelyzet: megváltoztak a szerhasználati szokások, és a függőket sem tudják teljes körűen nyomon követni a tűcsereprogramok megszűnésével. A drogfogyasztási szokások változásáról elsősorban az egészségügyi kezelési adatokból tudnak következtetni a szakemberek. Így állapították meg a szintetikus drogok térnyerését is. Hazánkban 2010 és 2014 között 108 új pszichoaktív szert azonosítottak. Ezek használata intenzívebb a korábbi években tapasztaltaknál, és a használók életkora is lefelé tolódott. Emellett átalakult az intravénás szerhasználat is. Míg a tűcsereprogramok kliensei 2010 előtt fele-fele arányban injektáltak heroint vagy amfetamint, addig 2014-ben már 68 százalékuk valamilyen új pszichoaktív szert használt.

A kormány drogstratégiáját bíráló, a megszüntetett kábítószer-bűnözés elleni rendőri egységek volt nyomozói szerint a tűcsereprogram 2015-ös felszámolása – amelyben a Kocsis Máté (Fidesz) vezette VIII. kerület járt az élen – egyik következménye, hogy nem áll rendelkezésre adat az intravénás drogfogyasztókról. A tűcsereprogramokat 2014-ben 4442 intravénás szerhasználó vette igénybe. Az ilyen szerhasználók számát azonban ma senki sem tudja megmondani megbízható adatok hiányában, mint ahogy a szerhasználati szokások változását sem tudják így teljes körűen nyomon követni. Ez utóbbiról csak az egészségügyi kezelések alakulásának elemzésével lehet némi képet kialakítani. Az egykori kábítószer-ellenes nyomozók szerint ez a megelőzést és a droghelyzet kezelését is megnehezíti, illetve ellehetetleníti.

Zacher Gábor, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője szerint

egy átlagos hét végi napon 350 ezren használnak valamilyen kábítószert

Magyarországon. A Nemzeti Drog Fókuszpont 2015-ös éves jelentése megállapította: 2014-ben csaknem minden tizedik felnőtt fogyasztott valamilyen kábítószert, a leggyakrabban cannabist, ecstasyt és amfetamint. Egyes becslések szerint napjainkra az úgynevezett dizájnerdrogok népszerűsége robbanásszerűen megnövekedett, különösen a fiatal korosztályokban és a hátrányos helyzetűek körében; utóbbi csoport esetében népszerűbbek a cannabisnál. A dizájnerdrogok egy-kétezer forintért beszerezhetők; mesterségesen, főleg a Távol-Keleten előállított szerek, amelyek mindig csak egy-egy vegyértékben térnek el a tiltólistán szereplő anyagoktól, összetételük miatt pedig életveszélyesek. Zacher Gábor egy korábbi nyilatkozatában ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet:

az új szerek hatásmechanizmusát maguk a gyártók sem ismerik,

nemhogy a használók és az egészségügyben dolgozók. A szakember szerint egyébként húszezer körül lehet a drogfüggők száma hazánkban.

A Nemzeti Drog Fókuszpont szerint az iskoláskorúak körében még elszomorítóbb a helyzet;

minden ötödik iskolás próbált már ki valamilyen kábítószert.

A fiatalok körében – a legszegényebbeket leszámítva – a legnépszerűbb a cannabis, de elterjedt az alkohollal kombinált gyógyszerhasználat is. Körükben is rohamosan terjednek a dizájnerdrogok. Korábban inkább a fiúk drogoztak, mára mindkét nembeli fiatalok egyformán szerhasználónak tekinthetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.