A bürokrácia okozta a tragédiát?

Betegszabadságon van a háziorvos, aki azt állította, minden rendben van a gyöngyösi családdal.

Tompos Ádám
2016. 05. 26. 12:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feldolgozhatatlan és megdöbbentő, ami történt, hiszen normális elme nem gondol arra, hogy felnőtt emberek végignézik egy kisgyermek halálát. Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott szerint elsősorban erre vezethető vissza, hogy május 12-én alultápláltság miatt meghalt egy másfél éves gyöngyösi kislány. A kormánymegbízott mindezt azon a szerdai, Egerben tartott sajtótájékoztatón közölte, ahol többször is leszögezte: nem omlott össze és nincs csődben a gyermekjóléti rendszer. Pajtók megjegyezte: mindig lehet tökéletesíteni a rendszert, hiszen mindig találkozunk olyan viszonyokkal, amelyekkel korábban nem.

A térség fideszes országgyűlési képviselője, Horváth László korábban bejelentette, hogy a közvéleményt sokkoló eset miatt a gyermekvédelmi szabályok szigorítását kezdeményezi. Ennek részleteit tegnap ismertette Mentiszné Terék Irén, a kormányhivatal gyámügyi és igazságügyi főosztályának vezetője. Szeretnék elérni, hogy a gyámhatóság hatékonyabban léphessen fel, ha a gyermeket nevelő szülők megtagadják az együttműködést. Ha módosítási javaslatukat elfogadja a jogalkotó, akkor súlyos mulasztásnak számít már az is, ha a halálra éheztetett kislány szüleihez hasonlóan megtagadja az együttműködést az anya vagy az apa a védőnővel, aki így azonnal kérheti a hatóság segítségét, hogy bejusson a gyermekhez. Mentiszné hozzátette, hogy így előfordulhat, hogy hatósági kényszert alkalmaznak majd olyan helyzetben, ahol nincs nagyfokú veszélyeztetés, de – tette hozzá – a nagy valószínűség szerint megelőzhető lett volna így a két héttel ezelőtti tragédia.

Mentiszné a Heves Megyei Kormányhivatal rendkívüli vizsgálatának eredményeként, a hiányosságok között ismertette az ügyintézés elhúzódását, valamint azt, hogy a gyermekjólét „nem a megfelelő jelzést küldte a gyámhivatalnak”, ugyanis állítása szerint a gyermekek családból való kiemelésére senki nem tett javaslatot, ezért a gyámhivatal csupán a védelembe vételi eljárásokat folytatta le.

A főosztályvezető közlése szerint egyedül a védőnő nem hibázott, de úgy látja, hogy a gyámhivatal nem volt passzív: igyekezett kapcsolatba lépni a szülőkkel, szakmai véleményeket szerzett be. A családdal kapcsolatot tartó orvos ugyanakkor sokáig azt állította, hogy a családdal minden rendben van, a szülők gondoskodnak gyermekeik neveléséről. Ezért tavaly a gyámhivatal éppen az ellentétes szakvélemények miatt szüntette meg a védelembe vételi eljárásokat. A gyermeket ellátó házi gyermekorvos által nyújtott egészségügyi ellátás ügyében még folyamatban van a vizsgálat. Az ellenőrzés befejezése június végére várható.

Próbáltuk Gyöngyösön megkeresni a gyermekorvosnőt, ám csak kolléganőjét értük utol, ő elmondta, hogy a doktornő betegszabadságon van, nincs a városban.

Tudtunk viszont beszélni Gyuris Bettivel, aki korábban a városi gyermekjóléti központ munkatársa volt, és ezzel az esettel is ő foglalkozott. Elmondta, többször próbált ő is sikertelenül bejutni a család Ringsted utcai lakásába. Volt olyan eset is, hogy a házuk előtt várakozott a családra. – Ha bejutok, akkor biztos, hogy azzal a habitussal, ami nekem van, nem hagyom ott a gyermeket – fogalmazott a Magyar Nemzetnek.

Gyuris Betti felmondott már a gyöngyösi gyermekjóléti központnál, jelenleg külföldre költözését tervezi. Munkája során folyamatosan úgy érezte, hogy a merev, bürokratikus hierarchia falaiba ütközik, folyamatos kudarcélménnyel és bizalmatlansággal találkozott. Elmondása szerint a szóban forgó éheztetéses történet valóban példátlanul extrém, de amikor korábbi, jóval kevésbé szélsőséges esetekben jelezte észrevételeit, akkor is konfliktuskerülő, összezáró magatartást tapasztalt. Óriási hibának tartja, hogy az életben maradt három és fél éves Kincső a nagyszülőkhöz került. Felidézi, hogy a gyöngyösi esethez hasonló agárdi fényevők esetében a nagyszülőket bűnpártolás miatt elítélték. Gyuris Betti nem ismerte a nagyszülőket, és a szomszédoktól is egymásnak ellentmondó információkat kaptunk róluk.

A kormányhivatal sajtótájékoztatóján beszámoltak arról is, hogy az éhen halt kislány egyik idősebb testvére esetében már 2014 végén kapott a gyermekvédelmi szolgálattól a gyámhivatal jelzéseket, amelyek alapján elő akarta vezettetni a szülőket, illetve kiskorú veszélyeztetésének alapos gyanúja miatt feljelentést tett. Az egyik esetben a rendőrség megszüntette a nyomozást, a másik esetben pedig az ügyészség formai okok miatt megtagadta az elővezetést. – Lelkük rajta – tette hozzá a Heves megyei kormánymegbízott. A Blikk szerint gyűlölte gyermekeit a 36 éves J. Médea, az éhen halt gyöngyösi kislány anyja, azért minősítették az ügyet emberölésre, mert felvetődött, hogy a nő halálra akarta éheztetni egyéves kislányát. A meghalt gyermek 3,5 éves nővére valószínűleg ugyanerre a sorsra jutott volna, ha nem járt volna bölcsődébe, ugyanis csak itt kapott enni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.