Egyezség után belső hatalmi harc

Lekerült a bizottsági napirendről a terrorellenes javaslat: Lázár is felügyelné az új titkosszolgálatot.

Katona Mariann
2016. 05. 20. 3:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly vitákat eredményezett a Fideszen belül a Belügyminisztérium (BM) által elkészített és az ellenzék támogatását is bíró terrorellenes javaslatcsomag – tudta meg a Magyar Nemzet. Információink szerint a gócpont a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemzőközpont (TIBEK) tervezett létrehozása. Pintér Sándor belügyminiszter azt tervezi, hogy az új titkosszolgálat célja a „lehető legátfogóbb kép összeállítása lenne az ország terror-, illetve esetleges más fenyegetettségéről”, mégpedig oly módon, hogy hozzáférne a rendőrségi szervek, a nyomozó hatóságok, a nemzetbiztonsági szolgálatok és állami adatkezelők adatbázisaihoz is.

A jelenlegi javaslatban az áll, hogy a TIBEK a belügyminiszter alá tartozna, ám úgy tudjuk, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János is szemet vetett rá. A miniszternek – forrásaink tudni vélik – régi vágya, hogy a titkosszolgálatok teljes vertikumát felügyelhesse. Jelenleg az Információs Hivatal, vagyis a külföldi hírszerzés tartozik hozzá, míg az elhárítás és a rendőrség Pintér Sándor minisztériuma alatt van. Arról egyébként már hetek óta hallani, hogy a kormánypárton belül egyesek kifogásolják, hogy egy ennyi információval rendelkező szervezet Pintér Sándor irányítása alá kerüljön.

Az mindenesetre biztos, hogy az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága tegnapi ülésének napirendjéről az utolsó pillanatban lekerült a javaslatcsomag. Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke azzal indokolta a változást, hogy további módosítások várhatók. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy ez is kifejezetten Lázár János kérése volt. Figyelemre méltó, hogy a számos törvényt módosító indítvány általános vitája már április végén lezajlott az Országgyűlésben, és az illetékes bizottságok is hetekkel ezelőtt megtárgyalták a beérkezett módosító javaslatokat. Mégis csak most került a zárószavazást megelőző utolsó aktusként a törvényalkotási bizottsághoz, ráadásul tovább húzódik a megtárgyalása.

Nem először fordulna elő, hogy Pintér Sándor tervét éppen a Fidesz húzza keresztbe. Emlékezetes, hogy a belügyminiszter még 2011 novemberében létrehozta volna a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központot, vagyis a NIBEK-et. Az akkori „szuper-titkosszolgálat” lényegesen magasabb szintű jogköröket birtokolt volna a most tervezett TIBEK-nél, ám ez a Fideszen belül többeknek nem tetszett. Az ötlettel nyíltan szembeszegült Kövér László házelnök, illetve Demeter Ervin, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának korábbi fideszes elnöke. Végül utóbbi zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be a törvényjavaslathoz, amit el is fogadott a Ház. A módosítás értelmében mindenestül elvetették a NIBEK felállítását.

Pedig a BM javaslatcsomagja jelenlegi formájában szinte teljes konszenzust élvez. Az ellenzéki pártokkal a kormány több fordulóban is egyeztetett az elmúlt hónapokban, a találkozók nyomán pedig a Jobbik, az MSZP és az LMP felvetései is gyakorlatilag kivétel nélkül beépültek az indítvány szövegébe. Ez a javaslatcsomag tartalmazza egyébként azt is, hogy a titkosított kommunikációra lehetőséget biztosító szolgáltatóknak együtt kell működniük a hatóságokkal, ellenkező esetben pénzbírságra számíthatnak. Az igen nagy felháborodást kiváltó, a felhasználókat is börtönnel fenyegető elképzeléstől gyorsan elállt a kormány. Fontos eleme még, hogy a rendőrség igen széles intézkedési jogkört kapna, ha egy terrorcselekmény közvetlen veszélye állna fenn. Ellenzéki javaslatra a büntető törvénykönyvet is kiegészítenék, így büntethetővé válna a terroristapropaganda terjesztése csakúgy, mint terrorszervezethez való csatlakozás céljából szervezett utazás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.