Nagy összegű kártérítést remél Dukán Dániel

Elképesztő kifogással akarja hárítani a sértett kérelmét az egyik büntetés-végrehajtási intézet.

2016. 05. 03. 8:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött tegnap a Fejér Megyei Törvényszéken a 2006 őszén összevert, letartóztatott, majd felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Dukán Dániel kártérítési pere. Az egyetemista fiatal nem vett részt az őszödi beszédet követő utcai tüntetésekben: 2006. szeptember 20-án egyik barátjával egy szórakozóhelyről tartott hazafelé, amikor a józsefvárosi Szentkirályi utcában rendőrök összeverték, őrizetbe vették, és felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak címén eljárást indítottak ellene. Országos médiavisszhangot kapott, amikor a rendezett életvitelű, értelmiségi fiatalembert első fokon két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték kizárólag rendőri vallomások alapján. Ezt 2007-ben két év – négy esztendő próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre enyhítette a bíróság, de pártfogói felügyelet alá helyezték. Az ítéletet végül 2013 novemberében – a semmisségi törvény alapján – semmisnek mondták ki. Ez a jogszabály főként Dukán Dániel esete miatt született, és azokra az ítéletekre vonatkozott, amelyekben kizárólag rendőri vallomások alapján marasztaltak el embereket. Ugyanis e vallomások sokszor köszönő viszonyban sem voltak a valósággal.

Dukán negyven napot töltött előzetes letartóztatásban, és emiatt most kamatokkal együtt csaknem tízmillió forintot követel a három alperestől: a letartóztatását elrendelő Fővárosi Törvényszéktől, illetve a Fővárosi és a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézettől. Míg a Fővárosi Törvényszék nem vitatja a kártérítés jogalapját, addig a bv-intézetek elévülésre hivatkoznak, és azt állítják, úgy jártak el, ahogy az elvárható. A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet ellenkérelmében arra hivatkozott: „Tíz év után nem etikus ilyen igénnyel fellépni.” A per júniusban folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.