Nagyszabású sztrájkra készülnek a tanárok

Mert nem szeretik a „kicsavarom, becsavarom, összeeszkábálom” módszert. Helyszín és dátum még nincs.

Konopás Noémi
2016. 05. 09. 12:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom tagja az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön így fogalmazott: „nem fogunk úgy belemenni a nyári szünetbe, hogy ne mutatnánk meg, hogy nagyon komoly társadalmi támogatottság és erő van mögöttünk, június első felében a pedagógusnap és a tanévzáró közé nagyszabású eseményt fogunk szervezni”. A műsorvezető kérdésére, miszerint ez az esemény tüntetés lesz-e, Törley igennel válaszolt, hozzátéve, hogy tanévzáró ünnepélyt fognak szervezni az országnak.

„Erőt szeretnénk felmutatni, és ismételten szeretnénk megerősíteni, hogy ha ez így megy tovább, akkor a következő év még rosszabb lesz, mint az idei volt” – emelte ki az MNO-nak a Tanítanék mozgalom tagja. Az elmúlt fél évet értékelve elmondta, úgy látják, a kormány felismerte, hogy nagyon nagy baj van, már a legmagasabb szinten foglalkoznak a közoktatás ügyével, ugyanakkor a döntéshozók már-már „megátalkodottan nem hajlandók a szakma érveit, szempontjai figyelembe venni”. Mint kifejtette, a politikusok nemhogy nem érintik a szakma legfontosabb követeléseit, de még szembe is mennek vele, példaként említette az államosítás fokozását, illetve az iskolai és tanári autonómia teljes hiányát. Lázár János kancelláriaminiszter két héttel ezelőtti kormányinfón tett bejelentésére reagálva, miszerint 2018-ra új alaptantervet – Törley szavaival élve – „eszkábálna” össze a kormány, szakmaiatlannak és kapkodónak nevezte. A Tanítanék mozgalom tisztviselője szerint ehelyett inkább elindulhatna végre a társadalmi, politikai és szakmai egyeztetési folyamat.

Kérdésünkre, miszerint egyéb szervezetek is fognak-e csatlakozni a közelgő tüntetéshez, Törley elmondta, az esemény fókuszában a közoktatás áll majd, de mint kifejtette, nem tudnak szó nélkül elmenni amellett, hogy vannak más szakmák, szektorok, társadalmi csoportok, amelyeket a pedagógusokhoz hasonlóan semmibe vesz a kormány, nekik is ott a helyük. Neveket és szervezeteket a folyamatban levő egyeztetésekre hivatkozva nem mondott.

„Nem látom egész pontosan, hogy mennyivel lesz jobb” – így reagált Törley Katalin Palkovics László oktatásért felelős államtitkár kormánynak tett javaslatára, mely szerint 57 tankerület jönne létre, egyenként 10 milliárd forintos költségvetéssel, 50-80 feladatellátási hellyel. A Tanítanék mozgalom tagja szerint megint olyan kérdéshez nyúl a politika „kicsavarom, becsavarom, összeeszkábálom” módszerrel, amely ennél sokkal bonyolultabb lenne. Úgy tartja, először le kellene fektetni azokat az értékeket, amelyek alapján működnie kellene az oktatási rendszernek tartalmában és formájában, és ehhez kellene felépíteni az egyeztetések során kialakított rendszert.

A Tanítanék mozgalom szerint „totális államosítást” terveznek a közoktatásban, a szerveződés a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, az oktatási államtitkárnak és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnökének címzett nyílt levelében azt írta, hogy figyelmen kívül hagyják az önkormányzatiság elvét is, ahol a helyi közösségek dönthetnek intézményeikről az ott élők igényeinek megfelelően.

Pukli Istvánék legutóbb március 15-én hallattak magukról, akkor a polgári engedetlenség eszközéhez nyúltak. De nemcsak ez a szerveződés adott hangot elégedetlenségének, legutóbb április 20-ára hirdetett egynapos országos munkabeszüntetést a pedagógusok sztrájkbizottsága.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.