Nyerésre áll a dohánymaffia

Csak minden tizedik csempészcigarettát foglalják le, milliárdos haszon a bűnözőknél.

Szemán László
2016. 05. 02. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év alatt a nemzetközi dohánymaffia második nagy kapacitású illegális cigarettagyárát számolták fel a közelmúltban a magyar hatóságok. A szigethalmi telephelyre, ahol nagy üzemben folyt a cigarettagyártás, rendőrnyomozók figyeltek fel. Az ügyet átadták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozóinak, akik a gyárban 47 millió szál legyártott, moldáv zárjegyes cigarettát és körülbelül 4 tonna dohányt foglaltak le. Az illegális gyárban dolgozó öt moldáv férfit őrizetbe vették. Nem sokkal később megtalálták a gyár raktárát is, ahol az előzetes becslések szerint 120 millió (!) szál cigarettát és 12 tonna dohányt találtak.

Tavaly februárban Vecsésen csapott le a NAV-kommandó. Akkor 22 tonna dohányt és 2,3 millió szál, az angol piacon ismert Golden Mount márkájú, egyesült arab emírségekbeli zárjegyes cigarettát foglaltak le. Az üzemet úgy álcázták, hogy az áru – papíron – bolgár teherautókkal, Szlovákiából indulva, cseh címzetthez ment volna litvániai átpakolással. Ehelyett a korábban hűtőházként üzemelő gyárba szállították a gyártáshoz szükséges gépeket és a gyártásban részt vevő bolgár munkásokat.

Mindkét eset jelzi, hogy a cigarettacsempészet egyfelől továbbra is többmilliárdos üzlet, másfelől a csempészáru származási helyéről, Belaruszból és Moldáviából már nemcsak Ukrajnába viszik a dohányt, hogy ott cigarettának dolgozzák fel, hanem az Európai Unió területére, így Magyarországra is. A gyártáshoz a maffia a csődbe ment kelet-európai dohánygyárak munkásait használja fel, a gyárakat pedig időnként költöztetik az EU tagállamai között. A Szigethalmon felszámolt üzem berendezései is az EU-n belülről érkeztek. Nem véletlen, hogy az Europol műveleti központjában az illegális cigarettacsempészetet a tíz legfontosabb üldözendő bűncselekmény közé sorolják.

Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője szerint munkatársai 2015-ben összesen több mint 43 millió szál cigarettát foglaltak le, 1,7 milliárd forintnál is nagyobb értékben. (Ebbe bele kell érteni a büntetőeljárásokban, jövedéki és jövedéki szabálysértési eljárásokban lefoglalt cigarettát is.) Emellett több mint 70 tonna fogyasztási és finomra vágott dohányt is lefoglaltak tavaly. A 2014-ben indult büntetőeljárásokban csaknem 94 millió szál (3,7 milliárd forint értékű) cigarettát és 26 tonna (350,5 millió forint értékű) dohányt foglaltak le a pénzügyi nyomozók. Valamivel több mint ezer bűncselekmény miatt indult nyomozás. Emellett jövedéki és jövedéki szabálysértési ügyekben 2014-ben mintegy 8,3 millió szál (több mint 339 millió forint) cigarettát foglaltak le a pénzügyőrök.

A NAV nyomozói pontosan tudják, hogy kik és honnan csempészik a cigarettát az országba. Az észak-alföldi régió kiemelkedő jelentőségű ebből a szempontból, hiszen sajátos a földrajzi elhelyezkedése: a 137 kilométeres magyar– ukrán határ uniós határszakasz is egyben, így a hazánkba és az EU-ba irányuló cigarettacsempészet legkritikusabb területe. Az észak-alföldi régióban a cigarettacsempészet 70 százaléka a zöldhatáron történik, a lefoglalt cigaretta 90 százaléka is innen származik.

A zöldhatárokon alapvetően bűnözői csoportok tevékenykednek, amelyek területfelosztás alapján működnek, hierarchikus felépítésűek, azaz alá-fölérendeltségi viszonyban dolgoznak, és ellenőrzésük alatt tartanak bizonyos területeket. A szervezett elkövetés az elmúlt években egyre inkább jellemző.

A bűnözői csoportok speciális eszközöket használnak: nagy teljesítményű gépkocsikat, éjjellátó készülékeket, komoly önvédelmi eszközöket. A Tiszán különböző úszóalkalmatosságokkal viszik át az ukrán oldalról a magyar kikötési pontra a mesterkartonokat (egy mesterkartonban 50 karton, azaz 5 ezer doboz cigaretta van), ahonnan terepjárókkal vagy gyalog szállítják az árut tovább. Létezik az úgynevezett úsztatásos módszer; ez azt jelenti, hogy a csempészek a Tisza sodrását kihasználva másfél-két órát is úsztatják a cigarettát, hogy kikerüljön a leginkább ellenőrzött zónából, ahol kockázatos lenne a továbbszállítás.

A zöldhatár szárazföldi szakaszán gyalog, úgynevezett serpákkal – tulajdonképpen bércsempészekkel – hozatják át a cigarettát. Jellemzően egy 30 főből álló karaván indul el Ukrajnából – Kárpátaljáról – Magyarországra. Tagjai 3-4 mesterkartont szíjaznak magukra, majd több kilométeren keresztül gyalogolnak, jobb esetben kerékpároznak a zöldhatár térségében. Mindkét módszernél zöldre festett buszokkal, terepjárókkal viszik tovább a szállítási pontról a cigarettát a határ menti falvakba átmeneti raktározási helyekre, ahonnan a továbbértékesítés történik. Az utóbbi időben túl nagy mennyiségeket nem gyűjtenek össze egy-egy ilyen depóban a lebukás veszélye miatt. Ritka a 10 000 karton feletti raktározás, ami régebben átlagos volt, és a tárolás helyszínét is sűrűn cserélik.

– Habár látványos dolog lefoglalni több százezer doboz cigarettát, fel kellett ismernünk, ez önmagában nem elegendő ahhoz, hogy visszaszorítsuk a csempésztevékenységet. Az eljárás alá vont személyeken keresztül nehéz felgöngyölíteni a szervezetet, hiszen csak végrehajtókról van szó – mondta Sárközi Alexandra. A szóvivő felhívta a figyelmet az adóhatóság új stratégiájára, amelynek fő célja a térségben tevékenykedő bűnszervezetek munkájának nehezítése, a csoportok teljes körű azonosítása, illetve az összes törvényes bizonyíték rendelkezésre állásakor a bűnszervezet felszámolása és kivonása a térségből. – Ez nagyon kemény, szisztematikus munka, de komoly eredményeket sikerült elérni – tette hozzá a NAV bűnügyi szóvivője.

Az észak-alföldi régióban az elmúlt időszakban nyolc olyan bűnszervezetet azonosítottak és derítettek fel a nyíregyházi pénzügyi nyomozók, amely cigarettacsempészetre szakosodott. Évente legalább két bűnszervezet került sorra. Az elmúlt évben két bűnügyi szervezetet számoltak fel, amelynek 24 elkövetőjét fogták el, közülük a bíróság 19 személy előzetes letartóztatását rendelte el. Ezekben az esetekben komoly szakmai teljesítmény, hogy a bűnszervezetek vezetőit is elkapták, akik egyébként nem „érintkeznek” a cigarettával, vagyis nem lehet őket tetten érni, szervező- és irányítótevékenységet végeztek.

A pénzügyőröknek is hasonló tapasztalataik vannak: elsősorban a határátkelési pontokon alkalmazott ellenőrzési módszereknek köszönhetően, csökkenő tendenciát mutat a közúti csempészet. Inkább a zöldhatáron vagy a személyes poggyászban áthozott kisebb tételekből a határ környékén családi házakban, az úgynevezett depókban összegyűjtött, raktározott mennyiségeket szállítják személygépkocsival vagy kisteherautóval Budapest és más nagyvárosok piacaira. Érdekes megoldásokkal a határátkelőkön rendszeresen találkoznak a pénzügyőrök.

– Jellemző, hogy a „csempészek” egyszerűen a poggyászukban rejtenek el kisebb cigarettatételeket, és ha lebuknak, azt mondják, elfeledkeztek a füstölnivalóról. Szintén jellemző módszer, hogy járművükben alakítanak ki kisebb-nagyobb üregeket, és oda rejtik a dohányárut – ismertetett néhány esetet Sárközi Alexandra. Az üzemanyagtartályban is szoktak cigarettacsomagokat elhelyezni, sőt előfordult, hogy valaki a kocsija tizenkét hengeres motorját használta: hat hengert kikapcsolt, a dugattyúk helyére pedig betömködte a terméket. Próbálkoztak már azzal is, hogy biciklikerék gumijába rejtsék a csempészárut, vagy régi tévékészülék képcsövébe, de tűzoltó készülékbe is. Az emberi kreativitás jó példája, hogy savanyúság közül vagy tortából is került már elő cigaretta. – Ha ritkábban vasúton érkezik az áru, akkor általában a személykocsik üregeiben találják meg a pénzügyőrök, de előfordul, hogy a szerelvényből menet közben kidobálják a kartonokat, s később próbálják összegyűjteni őket – mondta a szóvivő.

A csempészett cigaretták felderítésére keresőkutyákat is bevet a NAV. A képzett állatok az utóbbi időben egyre több ilyen illegális szállítmány nyomát szagolták ki. Ezenkívül több helyen jó ideje működik a vasúti és teherautókat átvilágító röntgenberendezés, és üregvizsgáló készülékek is segítik a nyomozók munkáját. Tavaly éjjellátókat és hőkamerát is beszerzett az adóhatóság.

Ahhoz, hogy képet kapjunk a NAV dohánycsempész-ellenes küzdelméről, érdemes idézni a GfK Hungária 2014-es felméréséből. Eszerint a cigaretta magyarországi feketepiacának aránya meghaladta a 12 százalékot, a legszembetűnőbb változás a külföldön legálisan gyártott, de kifejezetten csempészek által forgalmazott cigaretta hazai jelenlétének növekedése. 2014-ben több mint 7,9 milliárd szál cigarettát, szivart és szivarkát adtak el törvényesen Magyarországon, a csempészett cigaretta mintegy 950 millió–1 milliárd szál lehetett, ebből 94 millió szálat foglaltak le.

Egy-egy profi cigarettacsempész-szervezet akár 10 millió forintot is megkereshet egy éjszaka. Ukrajnában 130-150 forintos áron szerezhető be egy doboz cigaretta, Magyarországon, a feketepiacon pedig 500-700 forintért kínálják. Ugyanaz a cigaretta dobozonként Angliában például már több mint 1000 forintnak megfelelő fontba kerül az ottani feketepiacon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.