A Libanonban élők fele menekült

Libanon nem bírja már kezelni az áradatot, egyre több a bűncselekmény is. Hátborzongatók az állapotok.

Velkei Tamás
2016. 06. 08. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Naponta olvashatunk, hallhatunk híreket a szíriai háborúról, százezrek földönfutóvá válásáról, önnek azonban a szomszédos Libanonban élve személyes tapasztalatai vannak. Jellemezné az országában kialakult állapotokat?
– Amikor elkezdődött a szíriai konfliktus, 2011-ben volt egy nagy hullám, de azóta is legális és illegális utakon folyamatosan érkeznek a menekültek az országba, nagyjából másfél millió ember – egy négy és fél milliós országba. A folyamat azóta is tart. Emellett félmillió palesztin táborokban él, ugyanennyi külföldi vendégmunkás dolgozik Libanonban, és húszezer iraki keresztény is itt talált menedéket az Iszlám Állam elől menekülve. Összeadva: a Libanonban élők fele menekült. Képzelje el: ha a tízmilliós Magyarországra érkezne négymillió menekült, mihez kezdenének? Lenne elég víz, étel, üzemanyag ennyi embernek?

– Hogyan alakulhatott ki ez a szélsőséges helyzet?
– Tudni kell, hogy a konfliktus kezdetén a libanoni kormány nem kezelte megfelelően a helyzetet, szemben a török vagy a jordán kormánnyal. Ezért van tele Libanon szíriai menekültekkel, akik nem táborokban élnek, hanem kisebb-nagyobb csoportokban mezőkön, hegyekben, elhagyott házakban, garázsokban töltik napjaikat. Mindenhol látni őket: utakon, utcákon, falvakban – és folyamatosan érkeznek a rokonaik is. Nincsenek olyan kijelölt táborok számukra, mint a többi országban. Ez egész Libanon életére jelentős hatással van.

– Miért nem táborokba kerültek, mint például Törökországban?
– Ez a libanoni kormány hibája. Ma már arra törekszik a kabinet, hogy a menekülteket visszaterelje az újonnan kialakított táborokba, de ez most már nagyon nehezen megy. Késő. Ezt a döntést a kezdetekkor kellett volna meghozni.

– Milyen erőforrásokra támaszkodhat a libanoni kormány a menekültek ellátásában?
– Étel és víz szükséges számukra. És van még egy probléma: ez a hatalmas embertömeg rengeteg szemetet termel, amit el kell, kellene szállítani. Óriási szeméthegyek halmozódtak fel, a kormány már nem tud mit kezdeni a helyzettel.

– Említette, hogy másfél millió menekült érkezett Libanonba a szíriai háború kitörése óta. Hogyan változtatta meg mindez az országban a korábban kialakult 60-40 százalékos muszlim–keresztény arányt?
– Felborult az egyensúly, és eltolódott a muszlimok irányába, hiszen a szíriai menekültek jó része mohamedán, az Irakból érkezők inkább keresztények, ám számuk a szíriaiakéhoz viszonyítva elenyésző. Tételezzük fel, hogy egy részük a béke után sem tér vissza szülőföldjére, vallásukat megtartják, majd a családok létszáma növekedésnek indul. Mihez kezdünk majd? Eközben ötven éve nálunk él félmillió palesztin; Libanon nem szeretne még egy palesztin forgatókönyvet, vagyis újabb ötszázezer itt ragadt menekültet. Voltak olyan kormányok, melyek egy részüknek állampolgárságot adtak, de a megváltozott demográfiai viszonyok miatt erre mind kevesebbszer kerül sor. Emellett „probléma”, hogy a libanoni életstílus teljesen eltér a szíriaitól: nagyobb a szabadság, mindenki szabadon járhat-kelhet, amit a migránsok természetesen élveznek.

– Ez a közbiztonságot is befolyásolja?
– Rengeteg a tolvaj, a rabló, folyamatosan növekszik a bűncselekmények száma. Elterjedt a prostitúció, ugrásszerűen megnövekedett az embercsempészet. Amióta a szíriai konfliktus tart, 73 ezer menekült gyermek született, akit nem regisztrálnak sem Libanonban, sem Szíriában. Nincs állampolgárságuk, csak egy papírral rendelkeznek, amit a szülészeten állítottak ki számukra. Égető probléma az is, hogy a balesetben vagy természetes úton elhunyt menekültek többségét bármiféle engedély nélkül temetik el.

– Ilyen körülmények között hová temetik a halottaikat?
– Köztemetőkbe, ám olykor egyszerűen kiviszik a holtakat a mezőre, erdőbe, ahol elássák őket, és kitesznek egy kis táblát az elhunyt nevével. Ez persze illegális. És persze az előbb említett problémákkal együtt Libanon szociális életére rendkívüli hatással van.

– Milyen következményekkel járt a munkaerőpiacon a menekültáradat?
– A szíriaiak már nagyon sok libanoni munkáját elvették, főleg a mezőgazdaságban, az építkezéseken, ahol nincs szükség szakképesítésre. Nem fizetnek adót, társadalombiztosítást, és kevesebb fizetésért vállalják a munkát, mint a helyiek. A cégek is a feketemunkásokat alkalmazzák, mert alacsonyabb a bérük, és járulékokat sem fizetnek be utánuk az államkasszába.

– A gyermekekre visszatérve: tudják iskolába járatni őket a Szíriából érkezők? Ha igen, hogyan oldják meg az iskoláztatást?
– Mintegy 280 ezer gyermeknek kellene iskolapadban ülnie, de sokan közülük nem tanulnak, hanem koldulnak az út mentén, vagy a földeken dolgoznak, a megkeresett pénzzel támogatva családjukat. A libanoni oktatási minisztérium kérte a nemzetközi közösségek segítségét, hogy a gyermekeket taníttathassák, ha máskor nem, legalább délután. Hatalmas összegeket igényelne pusztán az oktatás megoldása, hiszen kétszer-háromszor annyi gyereket kellene elhelyezni ugyanannyi épületben, mint amikor még csak a libanoni gyermekekről kellett gondoskodnunk.

– A Caritas Lebanon kapott támogatást a magyar keresztény szervezetektől?
– Nem kértem segítséget vagy pénzt, a bíboros úr meghívására érkeztem azzal a céllal, hogy tájékoztathassam a karitász munkájáról az itteni szervezeteket. Az olyan nemzetközi szervezetektől, mint az ENSZ vagy az UNICEF – hiszen ez egy nemzetközi krízis, nem Libanon és Szíria ügye –, azt kérnénk: ott segítsék az embereket, ahol élnek, a saját hazájukban.

– Mire volna a legégetőbb szükségük?
– Mindenekelőtt gyógyszerekre az élelmiszerek, illetve a higiénia és az oktatás biztosításához szükséges eszközök mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.