A tanárok még nem zárták le az ügyet

Több mint fél tucat tüntetés lesz szombaton az oktatás átalakításáért. Bejelentést tesznek a pedagógusok.

Hutter Marianna
2016. 06. 08. 4:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenkit várunk a szombati demonstráción, akinek nem tetszik az iskolák totális államosítása, a szakképzés ledarálása és a kormány oktatáspolitikája – nyilatkozta Pilz Olivér, a Tanítanék mozgalom képviselője a Magyar Nemzetnek a legújabb pedagógustüntetés kapcsán. Pilz elmondta, a budapesti tüntetésen mások mellett felszólal a Tanítanék mozgalom két másik képviselője, Törley Katalin és Pukli István, továbbá kifejezik szolidaritásukat az egészségügyi és a szociális ágazattal. A pedagógus azt is mondta: bejelentést tesznek, hogyan folytatják a tiltakozást nyáron.

A Tanítanék mozgalom kezdeményezése országos tüntetéshullámmá nőtte ki magát, ugyanis nemcsak Budapesten vonulnak utcára a tanárok és támogatóik, hanem hat vidéki városban is. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azzal csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy közösen demonstrációt szerveztek Miskolcra, Pécsre, Győrbe és Nyíregyházára. Emellett két másik – nem szakszervezeti indíttatású – tüntetés is lesz vidéken: az egyik Békéscsabán, míg a másik Szegeden. A budapesti tüntetők szombaton 14 órakor a Március 15. téren találkoznak, majd 15 órára a Várkert Bazár elé vonulnak, hogy ott értékeljék a kormány oktatáspolitikai teljesítményét.

Nem szabad a kormánynak egy pillanatra sem megnyugodnia azért, mert lezárul a tanév. Az elégedetlenségi hullám nem fáradt ki, még nem zártuk le az ügyet, nyilatkozta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke lapunknak az oktatási rendszerrel kapcsolatos tiltakozásokról. Mint mondta, nyáron az erőgyűjtés szakasza jön, illetve azt gondolják végig, milyen új eszközökkel érhető el, hogy a köznevelési rendszer átalakításával kapcsolatos követeléseik meghallgatásra találjanak. „Nyitni kell a palettát, hiszen a szakszervezet által eddig igénybe vett eszközök – akár a tüntetés, akár a sztrájk – nem hozott eredményt” – tette hozzá Gallóné. Azt viszont, hogy a PSZ hogyan folytatja a tiltakozást, egy június végi, rendkívüli kétnapos országos vezetési ülés fogja eldönteni.

Mint ismeretes, bár a PSZ és a kormány közötti tárgyalásokon húsz pontban közeledtek az álláspontok, a kormány ígérete ellenére ezek többsége nem került be sem a köznevelési törvényt módosító javaslatba, sem pedig a kormányrendeletekbe. Ezzel kapcsolatban az oktatási államtitkárság tegnap azt írta közleményében: érthetetlen, miért emleget „átverést” a PSZ, miután sokszori meghívás ellenére sem kívánnak részt venni a köznevelési kerekasztal és a munkacsoportjai munkájában, a kormány képviselője által javasolt megállapodástervezetet pedig nem írták alá. A PSZ válaszában emlékeztette a kormányt: elmaradt azoknak a kormányzati ígéretnek a teljesítése, hogy például törvényben szabályozzák a kerettantervtől való nagyobb eltérés és az intézményi keretgazdálkodás lehetőségét, továbbá az egyeztetési fórumokat. Azt is kijelentették: miután a törvény nem szabályozza a „kormány által önkényesen megalakított kerekasztalt”, a szakszervezet továbbra sem fog ahhoz csatlakozni. Arra is emlékeztették a döntéshozókat, az, hogy a kormányzat tárgyalt a Pedagógusok Sztrájkbizottságával, nem kegy volt, hanem törvényi kötelességük. Gallóné arról számolt be: egyelőre nem tudni, a sztrájkbizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között mikor folytatódnak a tárgyalások, ugyanis a kormány még nem küldött újabb meghívót az egyeztetésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.