Az Emmi tanácsadója lett az egykori LMP-s politikus

Osztolykán Ágnes Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert segíti romaügyekben.

FB
2016. 06. 06. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2002-től dolgozott a közigazgatásban Osztolykán Ágnes, így látta, hogy a baloldal rossz romapolitikát folytatott. Ezt követően politizált az LMP-ben, amelynek képviselőjeként egy ciklust töltött a parlamentben, majd felhagyott a politizálással. Saját bevallása szerint egy éven keresztül pihent, olvasott, barátaival beszélgetett, majd miután a civil szférába nem engedték vissza („Megkaptam tőlük, hogy te már politikus vagy, ilyet nem lehet, hogy elmentél, aztán visszajönnél.”), az Oktatási Hivatal iskolaelhagyást megoldani hivatott EU-s programján kezdett dolgozni. Az OH projektigazgatóságának bezárását követően is próbált változtatni, ezért igent mondott Balog Zoltán hívására.

Mindezekről a Mandinernek adott interjújában mesélt a csengeri születésű Osztolykán, aki Miskolcon Lakner Zoltánnal és Zárug Péter Farkassal végzett egy évfolyamon, egy évvel azelőtt, hogy G. Fodor Gábor – portrénk róla itt – diplomát szerzett volna ugyanitt a kilencvenes évek végén.

„Felhívtam a figyelmét: egy sor kérdésben nem értünk egyet. »Nem baj. Legalább lesz kivel vitatkozni. Ha meggyőzöl, akkor majd másképp csináljuk.« Ezt válaszolta”

– mesélte a miniszterről Osztolykán Ágnes, aki nem érzi arcvesztésnek, hogy az Emminek dolgozik. Elmondása szerint a szegregációról nem úgy beszélt képviselőként, ahogy kellett volna. „Szegregáció mindig volt. ( ) Az is hiú ábránd, hogy a cigányság levetkőzhető” – jelentette ki az expolitikus.

Úgy véli, társadalmi attitűdváltás nélkül nem lehet felszámolni a szegregációt, amelyet szerinte a szülők csinálnak, akik nem engedik a cigányokkal teli iskolába a gyermeküket. Osztolykán Ágnes elmondta: a szegregáció miatti kötelezettségszegési eljárás megindítása „elégtétel volt a Huszár-telep-ügy miatt”, ahol a görög katolikus egyház szegregált.

Szavait így zárta: „Tényleg fontos, hogy a fehér szülőben ne legyen meg az a nagyon mélyről jövő előítélet, hogy ha sok a cigány gyerek valahol, az biztos rossz. Fontos, hogy ne féljenek a cigányoktól – s ebben, mint mondtam, nekünk, cigány értelmiségieknek is van feladatunk, felelősségünk. Nekünk kell emancipálnunk magunkat. Senki mástól ezt el nem várhatjuk.”

Az interjú első felében az LMP-ről és Schiffer András a politikából való egy héttel ezelőtti kivonulásáról is kérdezték az expolitikust. Osztolykán szerint nagy veszteség, hogy Schiffer abbahagyja és „nagyon más lesz az LMP nélküle”. Veszélyt is lát a dologban, úgy véli, nem szabad minden témába belekapjon a párt.

Az LMP antikorrupciós szakszóvivője szerint egy állatklinikán is pezsgőbb viták folynak, mint a parlamentben. Szombati interjúnkat itt olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.