Elöregedtek a magyar Rotary Clubok

A szervezet világelnöke szerint közösségük befolyásos, de nem politizálnak a tagjai.

Buzna Viktor
2016. 06. 16. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Rendőrök és testőrök is kísérték a mai eseményre. Más országban is ilyen komolyan veszik a biztonságát?
– Budapesten csak rendőri kíséretet kaptam, hogy ne legyen forgalmi fennakadás. A programom ugyanis nagyon feszes, nem lett volna szerencsés, ha dugóba kerülök.

– A Rotary Club világelnökeként ön bizonyára fontos ember, az Egyesült Államokból indult nemzetközi hálózat a hírek szerint komoly politikai befolyást képvisel.
– Valójában én egy teljesen hétköznapi ember vagyok, tény ugyanakkor, hogy a Rotary fontos szervezet. Néhány kivételtől, mint például Szaúd-Arábiától eltekintve több mint kétszáz országban harmincötezer klubunk létezik, ezzel kiterjedtebb szervezet vagyunk, mint akár az ENSZ. A Rotarynak ezért valóban jelentős befolyása van, hiszen a szervezeten keresztül rengeteg helyben működő közösséggel kapcsolatba tudunk lépni.

– Miben nyilvánul meg a klub befolyása?
– Elértük például a gyermekbénulásos betegség jelentős csökkenését, amit saját erejéből a kormányok vagy az ENSZ nem tudott volna véghezvinni. Ez pedig a világtörténelemben a himlő után a második kór, amit összefogással sikerült szinte teljesen felszámolni. A gyermekbénulás elleni küzdelem azonban csak a nemzetközi szinten megfogalmazott célunk, a helyi közösségek mind a saját szintjükön döntenek arról, mit akarnak elérni.

– Említette Szaúd-Arábiát, ahol a Rotarynak nem lehet helyi szervezete. Hogy áll a klub azokban a más országokban, ahol a helyi kormányzat nem osztja a szervezet által képviselt nyugati értékrendet?
– Kínában tizenöt helyi szervezetünk van, igaz, ott csak külföldi állampolgárok kaphatnak tagságot, helyiek nem. Működnek klubjaink Oroszországban is. Ugyanakkor meg kell jegyezzem, az autokrata országokban működő szervezeteink taglétszáma nagyon alacsony, ezért ezekre kevéssé koncentrálok.

– Meglep a válasza, azt hittem, a Rotary küldetésként tekint arra, hogy az autokrata rezsimekben növelje taglétszámát.
– Ez így van, azonban az én tevékenységem nem terjed ki a szervezet népszerűsítésére. A tagság gyarapításáról helyi szinten kell gondoskodni. Az említett országok bonyolult helyek, ahova nem könnyű beutazni, ott szerveződni, így annak örülünk, ami van. Vigyáznunk kell továbbá arra, hogy a tevékenységünknek ne legyen semmilyen politikai tartalma.

– Ez nehéz feladat lehet, hiszen a szervezet által képviselt individualista értékrendben könnyű meglátni a politikai tartalmat.
– Az általunk képviselt értékekben nincs semmi politika. Mi az egyén értékeit képviseljük, ilyen például az őszinteség, a mások megsegítése, a baráti kapcsolatok fontossága. Az olyan ideológiákhoz, mint a szocializmus, kommunizmus vagy a kapitalizmus, nekünk semmi közünk. Amiben mi hiszünk, azok jó dolgok, amit minden ember a magáénak vall.

– Ezzel vitatkoznék; nemcsak az egyének, de különböző civilizációk és kultúrák különböző értékeket tarthatnak fontosnak.
– Talán nem ért velem egyet, de én nem tudnék olyan egyént vagy közösséget mondani a világban, akinek felfogása a Rotary által képviselt eszmeiséggel nem egyeztethető össze.

– Éppen egy nemzetközi körút során jár Magyarországon. Ki fizeti az utazását?
– A Rotary Clubot működtető személyzetet a klubtagsági díjakból fizetik. Ezenkívül létezik még a Rotary Alapítvány, ami maga gyűjt anyagi támogatást különböző jótékonysági célú programokhoz.

– Hogy sikerült a magyarországi látogatása? Találkozott Hiller Istvánnal, a parlament alelnökével. Milyen megállapodást kötöttek?
– Nagyon jól éreztem magam, a magyarok nagyszerűek. Hiller Istvánnal konkrét megállapodásra nem került sor, a találkozás célja csak a kapcsolatfelvétel volt.

– Mi a véleménye a magyarországi Rotary Clubokról? Van valami javaslata arra nézve, hogy valamiben változtatniuk kell?
– A magyar klubokkal kapcsolatban én nem nyilatkozom, kérdezze a helyi szervezetek vezetőit.

– A Rotary világelnökeként kell hogy legyen véleménye a magyar klubok tevékenységéről. Előadásában például arról beszélt, hogy fiatalokra, de mindenekelőtt női tagokra van szüksége a hazai szervezeteknek. Elmondta, ha a magyar klubok nem frissítenek, ki fognak halni.
– Ami az előadásban elhangzott, az nem a sajtónak, hanem a helyi szervezet képviselőinek szólt. Az rám és a többi tagra tartozik. Nem szeretném, ha bármit is idézne belőle.

– Tudtommal ez sajtónyilvános esemény volt, ezért hívtak meg újságírókat.
– Ez zárt esemény volt, amelyen ön vendégként vett részt. Nem akadályozhatom meg, hogy megírja, amit itt hallott, de amit elmondtam, az az én és a jelen lévő Rotary-tagoknak a magánügye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.