Meglepő indoklás a Századvég-ügyben

Hivatalos úton nem férhet hozzá bizonyos közérdekű adatokhoz a Magyar Nemzet.

Hutter Marianna
2016. 06. 30. 9:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos úton nem férhet hozzá bizonyos közérdekű adatokhoz a Magyar Nemzet – ez a lényege a Fővárosi Főügyészség egyik napokban meghozott döntésének. Lapunk a kormányközeli Századvégtől csaknem négymilliárd forintért megrendelt szakpolitikai tanulmányokat szerette volna megismerni, ám ez egy kúriai döntés ellenére sem sikerült.

Még februárban fordultunk a Miniszterelnökséghez, hogy lapunknak is adják ki azokat a dokumentumokat, amelyeket a VS.hu volt újságírójának hároméves pereskedés utáni bírósági döntés eredményeként adtak ki. A Kúria tavaly novemberben határozott úgy, hogy a Századvég-tanulmányok közérdekűnek minősülnek, így ki kell őket adni Joó Hajnalkának. A Kúria döntése után Lázár János kancelláriaminiszter is megígérte egy kormányinfón, hogy az iratokat a többi érdeklődő újságírónak is hozzáférhetővé teszik. Ez végül nem így történt, a Miniszterelnökség ugyanis kérésünk ellenére sem adta át a több tízezer oldalnyi anyagot. Arra hivatkoztak, hogy a Kúria ítélete csak az újságíróra vonatkozott.

Ez viszont jogilag aligha állja meg a helyét, hiszen bárki is igényeljen közérdekű adatokat, azokat rendelkezésre kell bocsátani. Ezért közérdekű adattal való visszaélés miatt feljelentést tettünk ismeretlen tettes ellen, a nyomozást azonban április 7-én megszüntették. A döntés miatt szerkesztőségünk panasszal élt az illetékes ügyészségen, amit nemrégiben meglepő indoklással utasítottak el. Arra hivatkoztak, hogy a Magyar Nemzet büntetőjogi értelemben nem minősül sértettnek, így a feljelentés elutasítása miatt nem élhet panasszal. Ugyanakkor lapunk nem a feljelentés elutasítása, hanem a nyomozás megszüntetése miatt fordult az ügyészséghez, ami viszont nem szerepel kizáró okként a hivatkozott paragrafusban.

A döntést jegyző ügyész azt is megállapította, a nyomozás megszüntetése „megalapozottan és törvényesen” történt. Miután a határozat szerint további jogorvoslatnak helye nincs, a nyomozás már biztosan nem folytatódik az ügyben, lapunk pedig – ha a hatóságokon múlik – közérdekű adatok nélkül marad. Az iratokat azóta egyébként a Társaság a Szabadságjogokért nyilvánosságra hozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.