Palkovics: Nem bízhatunk mindent a helyi közösségekre

Ám az államtitkár célja, hogy ezen közösségeknek a lehető legnagyobb ráhatása legyen az oktatásra.

MTI
2016. 06. 13. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Palkovics László az oktatásirányítás rendszerének átalakításáról szólva elmondta: 58 önálló szerv jön létre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyett, ezáltal a szervezet „sokkal laposabb lesz, az igazgató és a vezető közé nem ékelődik senki”.

Mint mondta, július elsejétől felállnak a tankerületi központok, ami „lényegesen más lesz, mint a tankerület”, 8 és 28 milliárd forint közötti összeggel rendelkező önálló költségvetési szervek jönnek létre, és már nem a központi szerv operatív irányításait hajtják végre, hanem önállóan működnek, azaz jobban tudják kezelni a helyi ügyeket, mint korábban a tankerületek.

Az államtitkár kifejtette azt is, nagyon reméli, hogy az önkormányzatok továbbra is támogatni fogják az intézményeiket. Hozzátette: decentralizálják az oktatásirányítást, „egy látható méretű közösség kézbe veszi a saját ügyeit”, és ennek a közösségnek lesz egy tankerületi tanácsa. A tankerületi tanácsban az államtitkár elmondása szerint olyan emberek fognak ülni, akik a helyi közösség érdekeit próbálják leképezni, például polgármesterek, az ott lévő egyetemek rektorai, vállalatvezetők, intézményi vezetők, társadalmi szervezetek vezetői, szülők és diákok, „akiknek az iskola a fontos”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.