Rengeteg az illegális rákgyógyszer

A hatóságok hamis fogyókúrás pirulákat, potencianövelőket és koleszterincsökkentőket is találtak.

Szabó Emese
2016. 06. 23. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyógyszerhamisítás és az illegális internetes patikák felszámolását célzó Pangea-akció a tavalyinál jóval komolyabb eredménnyel zárult: világszerte 700 nyomozás indult, 390 embert letartóztattak le, és 4900 weboldalt függesztettek fel. Mindez több mint a kétszerese a tavalyinak. Az idén május 30. és június 7. között zajló akció egyik legfontosabb tanulsága, hogy drasztikusan megnőtt a törvénytelenül működő online felületek száma annak ellenére, hogy a lefülelt hamis gyógyszerek értéke visszaesett tavalyhoz képest – mondta Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.

A lefoglalt gyógyszerek legnagyobb része daganatos megbetegedések elleni orvosság, rossz vagy gyenge minőségű, kétes hatású, HIV és cukorbetegség tesztelésére alkalmas eszköz, hamis fogászati készülék és tiltott sebészeti szerszám. Az egyhetes Pangea-akció során 334 ezer olyan csomagot vizsgáltak át a hatóságok, amelyek illegálisan működő oldalakhoz kötődnek. Ezeknek csaknem a felét lefoglalták.

A több millió hamis gyógyszer között fogyókúrás pirulákat, malária- és koleszteringyógyszereket, merevedési zavarok kezelésére alkalmas tablettákat, hajhullás elleni készítményeket és étrend-kiegészítőket találtak a hatóságok. Az idei akció egyik érdekessége az is, hogy az egészségre ártalmas gyógyszerek mellett több mint 270 ezer orvostechnikai eszközt foglaltak le 1,1 millió dollár (csaknem 300 millió forint) értékben.

A világ határrendészeti szervezetei, rendőrségei és gyógyszerhatóságai immár kilencedik alkalommal fordítanak minden évben egy héten át kiemelt figyelmet a gyógyszerhamisításra. Ekkor a szokásosnál jóval több teherautót és személygépkocsit állítanak meg, illegális gyógyszereket foglalnak le, gyanús oldalakról rendelnek és vesznek át álnéven gyógyszereket, ezt követően pedig büntetőeljárásokat indítanak, hozzáférhetetlenné tesznek hamis gyógyszereket áruló portálokat. Ez idáig az idei volt a legkomolyabb, legnagyobb összefogással levezényelt razzia.

Csiki Olivér, a NAV pénzügyőr századosa elmondta, hogy a nemzetközi műveletek koordinálását az Interpol lyoni központja végezte, innen tartották a kapcsolatot az akcióban részt vevő hatóságokkal. A felderítési és lefoglalási adatokat a kinti központ továbbította, illetve a tagok részére a figyelmeztető üzeneteket is innen küldték szét.

A kinti koordináló egység nagyjából félezer üzenetet fogadott, amely alapján világszerte több mint 2000 ellenőrzést folytattak le. Ezek közül nagyságrendileg 70 volt eredményes. „Hazánkba hat esetben érkezett üzenet, ebből négy a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérhez volt köthető. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a veszélyek ugyanazok, a legnagyobb kockázatot továbbra is az online felületen vásárolt, postai úton továbbított illegális készítmények kereskedelme jelenti” – emelte ki a százados. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy az idei akció során az unión kívülről érkező teher-, illetve személygépjárműben is találtak csempészett gyógyszereket a pénzügyőrök, amelyek kapcsán feljelentést tettek a rendőrségnél.

„A rendőrségi lefoglalások alapján látható, hogy az idei évben messze túlszárnyaltuk a tavalyi mennyiséget. A NAV feljelentései nyomán indult hat büntetőeljárásban összesen több mint 80 ezer darab tablettát foglaltunk le 90 millió forint értékben” – ismertette az eredményeket Csákó Ibolya, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának alezredese. Az eljárások miatt egy embert vettek őrizetbe, eggyel szemben pedig most is elfogatóparancs van érvényben.

A közelmúltban a rendőrségnek a Pangea-akció mellett is komoly felderítései voltak, többek közt ilyen volt az a békéscsabai ügy is, amely európai szinten is az egyik legkomolyabbnak számított. Ennél egy házaspár több mint egymillió forint értékben tett szert Kínából és Indiából származó illegális gyógyszerekre, majd továbbította azokat Európába, illetve Európán kívüli országokba. A magyar bíróság első fokon nemrég ítélte őket hét év fegyházbüntetésre.

Csákó Ibolya beszámolt arról is, hogy a statisztikák szerint világszerte 30-35 ezer illegális webes patika működik, ezek 82 százaléka az Egyesült Királyságban van. Az illegális forgalmazások onnan indulnak főképp az Egyesült Államok felé. A hamis gyógyszereket egyre újszerűbb csempészési módszerekkel terjesztik, ugyanúgy rejtik őket, mint a kábítószereket.

Ugyan illegális internetes patikában nem vagyunk nagyhatalom, hamis gyógyszert pedig hazai gyógyszertárban még egyáltalán nem találtak, ilyen készítmények nálunk is bőven akadnak: az utóbbi években a magyar lakosság 4 százaléka, nagyjából 300 ezer ember vásárolt ilyen szert – erről már Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója számolt be. A Pangea-akcióhoz azért kapcsolódott hatósága, mert ugyan feladata a gyógyszerek gyártóhelytől a patikáig történő folyamatos nyomon követése, tavaly januárban olyan hatáskört is kapott, amellyel az illegális gyógyszer-kereskedelemmel szemben is hatékonyabban tud fellépni: hozzáférhetetlenné teheti azokat a webhelyeket, amelyeken keresztül nem engedélyezett készítményeket árulnak. Tavaly összesen 31 ilyen internetes oldalt blokkolt, az idén pedig eddig kilencet állított le, folyamatban pedig 30 ügy van. A webhelyek elérhetetlenné tételét nehezíti, hogy azokat rendszerint külföldről működtetik, emiatt nemzetközi szinten is lépnie kell: ilyesmi miatt az amerikai gyógyszerhatósággal 102 esetben kellett felvennie a kapcsolatot.

Az idén a hatóság az illegális webpatikákon túl az apróhirdetésekkel és a fórumbejegyzésekkel is foglalkozik, lévén ezeken keresztül is sok olyan információ kerül be a köztudatba, amely hamis gyógyszerekhez, illegális készítményekhez köthető. Ezek üzemeltetőit az idén 39 esetben keresték meg, többségük pedig azonnal reagált, a kifogásolt információt eltávolította felületéről. A főigazgató beszámolt arról, hogy a pszichés állapotra ható szerek, elsősorban a szorongásgátló készítmények illegális piaca különösen megnőtt az utóbbi időben. Az interneten népszerű és kelendő a Xanax, a Frontin és a Rivotril, de nagy a kereslet az opiáttípusú Tramadol fájdalomcsillapítóra is. Ezek kontrollálatlan, kábítószerként való alkalmazása súlyos és végzetes kimenetelű tragédiákat eredményezhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.