Hende felmondta, Simicskó újrakötné

Simicskó István kezdeményezheti az elődje által megszüntetett gyakorlat visszaállítását.

2016. 07. 05. 3:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A posztjáról szeptemberben lemondott fideszes politikust azután kereste meg lapunk, hogy a Magyar Idők megírta: a Honvédelmi Minisztérium Hende vezetése alatt felmondta a katonák baleset- és felelősségbiztosítását. A napilap szerint ezért Simicskó István honvédelmi miniszter saját hatáskörben dönt majd a pénteki, hortobágyi katasztrófában hősi halált halt négy tűzszerész családjainak kárenyhítéséről, amely külön-külön meghaladja majd a tízmillió forintos nagyságrendet.

Hende Csaba szerint a biztosítótársaság kivonásával a gyakorlat nem változott, a katonákat korábban sem a biztosító, hanem a minisztérium kártalanította. Hozzátette: az állomány biztosítása a külső cég bevonásától függetlenül mindig teljesült. A volt miniszter kérdésünkre elmondta, négy évvel korábban azért döntött a minisztérium és a magánpénzintézet közötti szerződés felbontásáról, mert az súlyos költséget jelentett a tárcának, indokolatlanul.

– Százmillió forint biztosítási díj beszedése után a kártérítésre kifizetett összeg körülbelül ötmillió forint volt – folytatta Hende Csaba. Szerint egy fenntarthatatlan, az adófizetők pénzét pocsékoló rendszernek vetett véget. Példaként említette: egy katona halála esetén a biztosító ötmillió forintot fizetett a Honvédelmi Minisztériumnak, miközben a tárca a család kárenyhítéséhez sokkal többel járult hozzá, és más formában is (például a szolgálati lakás megöröklésével) igyekeztek segíteni.

– A döntésemnek lett a következménye az is, hogy évek óta a honvédségi járművekre sem kötünk kötelező felelősségbiztosítást – tette hozzá Hende. A korábbi miniszter szerint évente százhatvanmillió forintba került a járművek biztosítása, de ez is indokolatlan volt, mert a kárt a szervezet mint állami költségvetési szerv, mindig meg tudja téríteni. – Az én sofőröm is okozott balesetet, azonban a honvédség természetesen akkor is fizetőképes volt – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy kisebb baleseteknél a katona a parancsnokánál kezdeményezhette a kártalanítását. Panasz azonban sosem volt – folytatta –, a katonák ugyanis a versenyszférában dolgozóknál jobb szociális ellátást kapnak. A fideszes politikus hangsúlyozta, a biztosítótársaság kivonásával semmilyen hátrány nem érte a katonákat. A politikus szerint a honvédelmi miniszternek nem az a dolga, hogy különböző külföldi cégek zsebét tömje közpénzzel, hanem hogy a rendelkezésre álló forrásból a lehető legjobb körülményeket teremtse meg a honvédségnél dolgozóknak.

– Reméljük, hogy a tragédia keltette hisztériát nem arra használják fel, hogy újabb zsíros szerződéseket kössenek valamelyik magánbiztosítóval – mondta egy forrásunk, aki Hende minisztersége idején a tárca vezetésében dolgozott. A névtelenséget kérő minisztériumi munkatárs elmondta, a francia Groupama Biztosító volt a HM által korábban megbízott társaság, a költségcsökkentési nyomás miatt azonban a szerződést felbontották.

Szendrei Zoltán őrnagy, a Honvédszakszervezet alelnöke a katonák biztosításával kapcsolatban tegnap az Origónak azt mondta: nemcsak a belföldön szolgáló hivatásosokra nem köt biztosítást a honvédség, hanem az igazán veszélyes terepnek számító külföldi missziókban szolgáló katonákra sem. Az érdekvédő jelezte, hogy mióta Hende Csaba felmondta a biztosítást, baleseteknél és haláleseteknél a honvédelmi tárca állja a kártérítési, kárenyhítési juttatások biztosítását egyedi miniszteri döntés alapján. Úgy tudni, a mai kormányülésen is téma lesz a hortobágyi robbanásban életét vesztett négy tűzszerész ügye, és a hírportál értesülése szerint Simicskó István honvédelmi miniszter kezdeményezi a katonák általános felelősség- és baleset-biztosításának újbóli bevezetését.

Kerestük a Honvédelmi Minisztériumot is az ügyben, ám lapzártánkig nem válaszoltak kérdéseinkre. Viszont kiadtak egy közleményt, amelyben kiemelték, hogy az eddigi káresetek nagy részében a honvédség által fizetett pénz jóval meghaladta a biztosító által térített összeget. Ezenfelül a biztosítónak évente fizetett díj sokkal több volt a biztosító által e káresetekre teljesített kárszolgáltatások éves összegénél, ezért 2012. január 1-jétől a tárca nem rendelkezik az állománytagokra kiterjedő baleset-biztosítással. A Hortobágyon meghalt négy katona hozzátartozóiról a honvédség a korábbi biztosítási alapú kárenyhítéseknél is magasabb összegű kegyeleti juttatással gondoskodik – áll a közleményben.

Azzal összefüggésben, hogy pontosan hogyan következhetett be a hortobágyi bombatéren történt tragédia, Egei Ferenc, a lőszermentesítéssel foglakozó Arco-Safe Zrt. vezetője lapunknak azt mondta: feltehetőleg a bombában lévő lőpor kikristályosodása okozhatta a robbanást; ilyenkor elegendő egyetlen kristály elmozdulása a detonációhoz. Kifejtette, hiába tesz meg minden óvintézkedést egy tűzszerész, az ilyen tragédiák sajnos kivédhetetlenek. A szakértő jelezte, lényegtelen, volt-e a tűzszerészeken védőfelszerelés, ugyanis egy ilyen 250 kilogrammos bomba olyan erejű, hogy egy tízemeletes házat is könnyen romba dönt, ötszáz méteren belül irtózatos pusztítást végez.

A Népszabadság szerint egy 250 kilogrammos szovjet OFAB bomba okozhatta a tragédiát. Ebben 94 kilogramm robbanóanyag (általában trotil) van, ami önmagában nem veszélyes, ám évtizedek alatt a szerkezete megváltozhat, „átkristályosodás” indul meg, és ettől a robbanóanyag instabillá válhat.

Ismeretes, a Hortobágyi Nemzeti Park területén péntek délután hatástalanítás közben felrobbant egy 250 kilogrammos bomba. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred négy tűzszerésze meghalt, egy társuk pedig súlyosan megsérült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.