Kilenccel kevesebben a Magdolna utcában

Áramlopás miatt lakoltattak ki tegnap egy családot a főváros VIII. kerületében.

Győr Ágnes
2016. 07. 22. 9:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hallotta, azt mondják, loptam az áramat magától? Azért a virágaimra majd vigyáz, amíg visszajövök értük? – kérdezte tegnap szomszédjától Jéri Jánosné, amikor megérkeztek a végrehajtók, hogy kilakoltassák. A megszólított férfi, aki éppen kutyasétáltatásra indult, így kényszerből lett tanúja a jelenetnek, biccentett. „Hallottam, mesélted már – mondta. – Majd beviszem magamhoz a növényeket” – fűzte még hozzá.

Frissen vakolt homlokzatával a Magdolna utca 12. alatt található lakóház elüt az utcán sorakozó többi ingatlantól. Az épület egyike volt a Magdolna negyed szociális programban felújított úgynevezett krízisházaknak. Tavalyelőtt szeptemberben a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ munkatársai közösen csaptak le itt egy kábítószer-kereskedő bandára. Az akciófilmbe illő jelenetre azonban tegnap semmi sem utalt. Bár voltak rendőrök, unottan vagy feszengve várták, hogy befejezzék munkájukat a végrehajtók. A napfényes udvaron újságírók gyűltek össze, hogy meghallgassák a Közöd Civil Társaság képviselőit, akik védelmükbe vették a kilakoltatás előtt álló kilencfős családot. Tíz órára úgynevezett esetismertető konferenciát hirdettek meg, amelyre hiába hívták el a kerületi önkormányzat képviselőit, tizenegykor pedig megkezdődött az ingatlan kiürítése és lezárása. A 37 négyzetméteres lakásban Jéri Jánosné, egy idős rokkantnyugdíjas és két felnőtt fia, valamint egyik fiának párja és öt gyermekük lakott. A legkisebb három-, a legidősebb tizenhét éves. Jéri Jánosné másik, negyvenöt éves fia anyja elmondása szerint skizofrén.

A jogvédőknek és az önkormányzatnak természetesen egészen más véleményük van arról, ki felelős a kialakult helyzetért. Annyi bizonyos, a család majdnem egymillió forint tartozást halmozott fel az önkormányzattal szemben, ezért 2013-ban felmondták velük a bérleti szerződést. Idén Sára Botond alpolgármesternél jártak, aki felajánlotta, hogy az önkormányzat részletfizetési megállapodást köt a családdal, és a tartozás egy részét el is engedi nekik. Cserébe annyit kért, hogy működjenek együtt velük, a család azonban „átverte őket”. Nemrég ugyanis arra derült fény, hogy Jériék lopták az áramot.

Azt, hogy szomszédtól vették az áramot, egy ideig a család sem tagadta, azt azonban igen, hogy erről ne tudott volna az érintett, sőt állításuk szerint ő maga ajánlotta fel, hogy főzni és zuhanyozni tudjanak – az ingatlanban korábban ugyanis kikapcsolták a villanyt. A jogvédők szerint márciusban az alpolgármester azt ígérte, Jériéknek semmiképpen sem kell elhagyniuk a lakást, ha minden feltételt teljesítenek. Ezek közül pedig egyetlen maradt hátra: a villanyóra átírása. Ezt azonban azért nem tudtak elintézni, mert a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. sokáig nem volt hajlandó kiadni az igazolást, amire az ügyintézéshez lett volna szükség. Amikor végül a dokumentumot sikerült beszerezni, az érintettek a tartozás elismerése mellett megkötötték a szolgáltatásvásárlási szerződést. Ám az önkormányzat álláspontja szerint „aki nem működik együtt, erőszakos lakásfoglaló, nem tartja be a közösségi együttélés szabályait, lopja a közműveket, annak megkezdi kilakoltatását”.

Jéri Jánosné fia méltatlankodva figyelte, milyen sokan gyűltek össze, hogy végignézzék „szégyenüket”. Arról beszélt, néhány éven belül már egyetlen cigány sem lakik majd a környéken. Kiderült, hogy Dombrádon élő nővére tavaly áprilisban felajánlotta, átvállalja a család tartozását, de a közelmúltban meghalt. Jéri Jánosné feketébe öltözve álldogált a szemeteszacskóba csomagolt holmijai között, és könnyezve nézte, amint egykori otthonuk bejáratát és ablakát befalazzák. A gyerekes pár a Magyar Máltai Szeretetszolgálat befogadóközpontjába kerül, az özvegy ideiglenesen idősek otthonában marad, beteg fiát pedig átmenetileg vidéki rokonok veszik magukhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.