Városliget: bírósághoz fordul a PM

A párt jogtalannak és több ponton érdekeket sértőnek tartja a birtokvédelmi határozatot.

MNO
2016. 07. 12. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párt szóvivője közleményében azt kifogásolta, hogy – véleménye szerint – a VIII. kerületi jegyző nem bizonyította hitelesen, hogy a Bont-Tör Zrt. és a Városliget Zrt. az ingatlan jogszerű birtokosai. Tordai Bence szerint a birtokvédelemről döntő hatóság nem vizsgálta, hogy a két cég valóban birtoklási helyzetben van-e, és ha birtokosok is, jogszerűen birtokolják-e az ingatlant. A politikus hozzátette, hogy ezen felül a kézbesítés sem a kormányrendeletben előírtaknak megfelelően történt, a ligetvédők ugyanis nem kapták meg időben a birtokvédelmi határozatot, és vagyontárgyaikat sem hozhatták ki a területről.

A Párbeszéd Magyarországért szerint a bíróságnak fel kell függesztenie a birtokvédelmi határozatot addig, amíg a józsefvárosi jegyző és helyettese minden kérdésre nem felel, és nem támasztja alá bizonyítékokkal a határozat jogszerűségét – szögezte le Tordai Bence.

A józsefvárosi önkormányzat hétfőn azt közölte, hogy a Városliget meghatározott területének birtokvédelmére vonatkozó jegyzői határozat jogszerű, de aki azt sérelmesnek tartja, a bíróságtól kérheti megváltoztatását. A Danada-Rimán Edina jegyző által jegyzett, az MTI-nek küldött közleményben az is olvasható, hogy a határozat csak a Városliget Zrt. és a bontást végző cég birtokát képező területen birtokháborító magatartást tanúsító emberekre vonatkoztatható.

Kedden egyébként folytatódott a másfél-két hete elkezdődött állóháború a Városliget területén. A Hír TV tudósítójának beszámolója szerint a ligetvédők egy barikádszerűséggel eltorlaszolták a biztonsági cég által menekülési útvonalnak tekintett területet, emiatt a rendőrséget is ki kellett hívni.

Konfliktus áll fenn a Kertem szórakozóhely kiürítésével kapcsolatban is: a ligetvédők azt állítják, hogy több értéküket, személyes tárgyaikat is tönkretették a biztonsági cég munkatársai, illetve a bontást végző szakemberek. A rendőrség ezzel kapcsolatban is megkezdte az intézkedést. A biztonsági cég továbbá azt kérte a hatóságoktól, hogy bontási terület határát tolja ki.

Elszállították a Közlekedési Múzeum tetejéről kedden a 2004 óta ott álló Antonov An-2-es repülőgépet a Liget Budapest Projekt keretében zajló rekonstrukciós munkálatok során.

A beruházó Városliget Zrt. által az MTI-hez eljuttatott közlemény emlékeztet arra, hogy az épület elől nemrég szállították el a legendás első 424-es gőzmozdonyt, kedden reggel pedig műtárgyvédelemi és muzeológus szakemberek jelenlétében leemelték, majd elszállították az átépítés előtt álló múzeum tetejéről az An-2-est is.

A repülőgépet még 2004 tavaszán helyezték el a városligeti épület tetején. A műtárgy eredetileg a 2003-ban megrendezett, 100 éves a magyar motoros repülés című időszaki kiállításra érkezett. Ezt az An-2-est három másik Antonov darabjaiból állították össze. A légi közlekedésben ilyen összeállításban természetesen soha nem vett részt, a lajstromjel helyére ezért a Közlekedési Múzeum felirat került – idézik fel.

A Városliget Zrt. hangsúlyozta: a Közlekedési Múzeum kívül-belül, alapjaiban születik újjá a Liget Budapest Projektnek köszönhetően. Az eddiginél kétszer nagyobb kiállítótér jön létre, amely lehetőséget ad egy interaktív, digitális technológiákkal a közlekedés múltját és jövőjét bemutató új Közlekedési Múzeum létrehozására.

A régi épület mára minden részletében elavult, sem kiállítótere, sem épülettechnológiája nem tette alkalmassá, hogy otthont adjon egy korszerű közlekedéstörténeti kiállításnak – közölte a zrt.

A beruházó szerint a múzeum épületét az intézmény alapításakor, 1899-ben megvalósult pompájában állítják helyre, így megidézve a II. világháború rombolása előtt a Városligetben állt építményt. A múzeumon belül ugyanakkor kortárs belsőépítészeti megoldásokkal új kiállítás-, kilátó és közösségi tér jön létre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.