Kezdeményezték Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését

Két bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt lépett Polt Péter.

MNO
2016. 08. 18. 9:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két bűncselekménynek 2–8, illetve 5–10 évig terjedő büntetési tételt jelent – tette hozzá Fazekas. Az ügynek öt gyanúsítottja van, ketten előzetesben, hárman házi őrizetben vannak.

A nyomozással kapcsolatban elhangzott, hogy a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága július 11-én kelt határozatában az ügyet áttette a Központi Nyomozó Főügyészséghez, mert az eljárás során mentelmi joggal érintett személy vonatkozásában merültek fel olyan adatok, melyek már a megalapozott gyanú irányába mutatnak – mondta Fazekas. A Központi Nyomozó Főügyészség soron kívül tekintette át az adatokat, majd soron kívül megtette előterjesztését a Legfőbb Ügyészséghez, utóbbi „hasonló gyorsasággal” tett javaslatot a mentelmi jog felfüggesztésére az Országgyűlés elnökénél.

Képviselőt addig nem lehet gyanúsítani, míg az Országgyűlés fel nem függeszti a mentelmi jogát – tette hozzá. Ugyanakkor az ügyészség már akkor közli a mentelmi jog felfüggesztésének indítványozását az arra jogosulttal, mikor az felmerül.

A NAV bűnügyi nyomozói már egy ideje figyelték Mengyi Rolandot, és lecsaphattak volna rá, amikor kenőpénzt vett át uniós pályázatok kedvező elbírálásáért cserébe, ám hiába az alkalom, nem kaptak engedélyt a Voldemortként elhíresült politikus elfogásához – írta a csütörtöki 168 Óra a birtokába került nyomozati iratokra hivatkozva.

Az MSZP bűnpártolás miatt feljelentéskiegészítést tesz az ügyészségen a sajtóban korrupcióval gyanúsított Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő ügyében. Bárány Balázs, a szocialisták elnökségi tagja csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azzal indokolta lépésüket, hogy a 168 óra legfrissebb száma szerint a nyomozók már készültek rajtaütni a kormánypárti képviselőn, miközben kenőpénzt fogadott el. „Ez valamilyen csoda folytán mégsem történt meg, kíváncsiak volnánk ennek okaira” – fogalmazott.

A cikk szerint az adónyomozók sikeresen göngyölítették fel a korrupciós ügy szálait, és kedvező alkalomnak bizonyult, hogy a helyszínen csapjanak le a politikusra, ez az egyetlen lehetőség ugyanis, amikor mentelmi joggal rendelkező személlyel szemben felléphetnek. A tiszaújvárosi étteremben azonban mégsem léptek közbe akkor, amikor egyik gyanúsított átadott egy nejlontasakos csomagot a képviselőnek.

A lap azt pedzegeti, hogy vagy Tállai András, a NAV jelenlegi elnöke, vagy Polt Péter legfőbb ügyész befolyásolhatta a képviselőt is érintő korrupciós büntetőügy nyomozását.

A nyomozati anyagokból az is kiderül, hogy tavaly ősszel az ügy gyanúsítottjai mintha megsejtették volna, hogy lehallgatják őket. Ennek a gyanúja el is hangzik az egyik beszélgetésben két gyanúsított között.

Végül az adóhivatal jelzése miatt egyébként az elbíráláskor el is utasították a fiktív szövetkezeti pályázatokat, vagyis nem jött össze a közpénzlenyúlás. Viszont mivel rajtaütés nem volt, és végül a támogatási összeget sem lopták el, ezért nem korrupcióról, csak korrupció kísérletéről van szó, ami jóval enyhébb vádnak minősül.

Rajnai Attila, a 168 Óra oknyomozó újságírója a Hír TV-nek korábban azt mondta: Lázár Jánosról és Csepreghy Nándorról is szó van az általa megismert lehallgatási jegyzőkönyvekben.

Eddig annyit lehetett tudni, hogy kétmilliárdos uniós pályázati csalás miatt nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A gyanú szerint Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő által menedzselt korrupciós ügy szálait a 168 Óra fedi fel a lehallgatási jegyzőkönyvek alapján.

Eszerint a Borsod megyei politikus, aki Voldemort nagyúrnak hívatta magát, tízmillió forintot kért ismerősétől és annak barátjától „alkotmányos költség” címén, ha elnyerik a pénzt.

A megállapodás szerint 50 százalékot is vissza kellett volna csorgatniuk, de mivel magasabb szinten nagy lehetőséget láttak a szociális szövetkezeteknek nyújtott támogatásban, ez a szám 90 százalékra nőtt – vagyis az igénylőknek a végére mindössze 10 százalék maradt volna meg. Az ügy első kormányzati áldozata Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, akinek feltehetően az ügy miatt kellett távoznia.

###HIRDETES2###

Szigetvári Viktor felszólítja Mengyi Rolandot, hogy ne várja meg mentelmi jogának felfüggesztését, azonnal mondjon le országgyűlési képviselői mandátumáról és tegyen beismerő vallomást. Az Együtt politikusa szerint a nyomozásnak nem szabad pusztán Mengyi Roland személyére korlátozódnia. Meg kell vizsgálni, hogy történt-e minősített adattal való visszaélés az ügyben, de ki kell vizsgálni Balog Zoltán miniszter és Csepreghy Nándor felelősségét is.

Barabás Richárd, a PM elnökségi tagja a Legfőbb Ügyészség bejelentését úgy értékelte: „ez az első jó lépése az ügyészségnek, amit az elmúlt években tett, az első olyan lépés, ami arra utal, mintha jogállamban élnénk”. Közölte: Tállai Andráshoz, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal elnökéhez fordulnak, mert tudni akarják, hogy kik és miért adtak utasítást a Mengyi Rolandot leleplező akció lefújására.

Az LMP szerint Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő mellett többen lennének olyanok, akiknek fel kellene függeszteni a mentelmi jogát, és ki kellene vizsgálni, hogyan és kikkel üzleteltek. Gál József, az LMP szóvivője az MTI-nek csütörtökön azt mondta: ha ez nem folytatódik további országgyűlési képviselők, például Farkas Flórián esetében, „akkor csak egy kis alamizsnának” tekintik a lépést.

A Fidesz fő politikájává és eszközévé vált, hogy politikusai, adott esetben országgyűlési képviselők is, és a hozzájuk köthető üzletemberek különböző céghálókon keresztül lopják el az uniós forrásokat – mondta Gál József.

Szerinte a Mengyi Roland-ügyben különösen aggasztó, hogy egy olyan programról van szó, amelynek keretében több munkahely létrejöttéhez biztosítottak volna uniós forrásokat. Egy fideszes országgyűlési képviselő a magyar emberektől vette el azt a lehetőséget, hogy jobb életük legyen – értékelt Gál József.

Niedermüller Péter szerint az ügyészség számos esetben igyekezett eltussolni a kormánypártokat érintő ügyeket, ezért a DK fenntartja az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) benyújtott beadványát, és elvárja, hogy az OLAF is kivizsgálja ezt az ügyet. A Mengyi-ügy újabb bizonyítéka annak, hogy a kormánypárti képviselők „fuldokolnak a korrupcióban\" – értékelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.