Továbbra is hiány van anyatejből

A fővárosban mindössze huszonöt olyan édesanya van, aki anyatejet ad le a gyűjtőállomásokon.

Győr Ágnes
2016. 08. 18. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évek óta egyre kevesebben adnak le anyatejet, noha a tej iránti igény nem csökkent. Budapesten jelenleg összesen 25 anya vállalkozik erre, holott legalább háromszor-négyszer ennyire lenne szükség ahhoz, hogy teljesen kielégítsük a rászoruló csecsemők anyatejigényét – mondta lapunknak Tasi Zsuzsanna, a Heim Pál Gyermekkórház által működtetett fővárosi Anyatejgyűjtő Állomás vezetője. A szakember szerint a romló tendencia oka többek közt az, hogy keveseknek van többlettejük, és alig néhányan felelnek meg a szigorú egészségügyi kritériumoknak. Egy csecsemőről gondoskodó édesanyának ráadásul nehézkes eljutni a kötelezően előírt szűrővizsgálatokra.

Nem kedvez az anyatej-leadási kedvnek az sem, hogy 2002 óta ugyanannyit fizetnek érte, azaz literenként 1800 forintot. (Egy édesanyának általában körülbelül egy hét alatt gyűlik össze egy liternyi felesleges teje.) A Heim Pál Gyermekkórházból további hat kórházba és – igény esetén – valamennyi kerület védőnői szolgálatára szállítanak a leadott anyatejből. A kereslet-kínálat közti aggasztó és egyre növekvő szakadék miatt az intézmény vezetősége már kezdeményezte az anyatej árának megemelését. Noha Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár július végén sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a jövőben literenként az eddigi 1800 helyett 2700 forintot fizetnek majd a csecsemők számára fontos táplálékért, egyelőre nem tudni, mikortól lép életbe az emelt díjazás, ugyanis az erre vonatkozó jogszabályt még nem módosították.

Az anyatejgyűjtő állomás vezetője szerint nagyon fontos lenne megfelelően honorálni a többlettejüket leadó édesanyáknak a gesztust és azt, hogy hajlandók vállalni mindazt, amivel maga a folyamat jár.

A tejleadás ugyanis korántsem egyszerű. Az első lépése az édesanyák kivizsgálása, amely nagyon szigorú előírások szerint zajlik. A jogszabályok öt különböző szűrővizsgálatot határoznak meg: HIV-szűrést, tüdőszűrést, székletvizsgálatot, VDRL-vizsgálatot (mely a szifilisz kimutatására alkalmas), illetve egy bőrgyógyászati szűrést. Noha a törvények szerint nem kötelező, Budapest területén az anyatejgyűjtő állomás védőnői ajánlást is kér a jelentkezőktől. A vizsgálatok körülbelül egy-másfél hetet vesznek igénybe. Azok az anyák, akik dohányoznak vagy gyógyszeres kezelésben vesznek részt, eleve nem adhatnak anyatejet. Tasi Zsuzsanna azt is elmondta, ritkán ugyan, de előfordul, hogy valakit el kell tanácsolniuk a vizsgálatok alapján.

Amennyiben minden lelet megfelelő, megkezdődhet az anyatej begyűjtése. Ehhez az állomás adja a steril üvegeket, s az anyáknak maguknak kell lefejniük otthon a tejet szintén szigorúan szabályozott körülmények között. Mellszívó készüléket is lehet használni, amelyet naponta legalább egyszer fertőtleníteni (kifőzni vagy mikrosterilizálni), hetente egyszer pedig vízkőteleníteni kell. A fejés közben szájmaszkot kell viselnie az anyának. A lefejt tejet meghatározott hőfokon hűtőben kell tárolni, az üvegekért pedig az állomás munkatársai hetente háromszor mennek házhoz. Az állomásra bekerülve további alapos vizsgálatoknak vetik alá a tejet, majd pasztörizálják, végül kiszállítják a különböző kórházakba, illetve azon kerületi védőnői szolgálatokra, ahol erre igény van. Úgy tudjuk, amennyiben a leadott tej egymás után öt alkalommal bizonyul elégtelen minőségűnek, az adott anya nem adhat le többet.

A folyamat tehát akkor is igen bonyolult, amikor az előírásoknak megfelelően zajlik minden. Az egyik tejleadásban részt vevő édesanya ráadásul arról számolt be lapunknak, már azt is igen körülményes volt kideríteni, mit is kell tenni azért, hogy valaki anyatejet adhasson. Tapasztalatai szerint ugyanis kevés az interneten elérhető információ, és a védőnője, sőt a háziorvosa sem tudta, hogyan működik a rendszer. Megerősítette, hogy a szűrővizsgálatok elvégeztetése egy csecsemővel nagyon nehéz, egyedülálló szülők esetében például szerinte valószínűleg megoldhatatlan. A hiányos tájékoztatás miatt ráadásul egy-egy vizsgálatnak többször is neki kellett futnia. A legnagyobb meglepetés az volt számára, hogy a tüdőszűrésért ki kellett fizetnie 1700 forintot annak ellenére, hogy a háziorvosától volt beutalója, amelyen szerepelt, hogy milyen célból jelentkezik a szűrésre. Ez az anyatejgyűjtő állomás vezetője szerint is különös, hiszen kormányrendelet mondja ki, hogy az anyatejadáshoz szükséges kötelező szűrővizsgálatokat ingyen kell biztosítani.

Megkerestünk írásban néhány kerületi egészségügyi intézményt, hogy megtudjuk, náluk mi a gyakorlat, és a válaszok alapján úgy tűnik, valóban lehet némi zavar a rendszerben. Az Újpesti Egészségügyi Nonprofit Kft. például megerősítette, hogy az anyatejleadáshoz végzett tüdőszűrő vizsgálat ingyenes, ha az érintett nő háziorvosi beutalóval igazolni tudja, hogy ilyen célból van szükség a vizsgálatra. Ezzel szemben a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ azt válaszolta, hogy a VIII. és IX. kerületi, 18 és 30 év közötti lakosok számára 1800 forint a tüdőszűrés, függetlenül attól, hogy anyatejleadás miatt végzik-e a vizsgálatot, vagy másért. A Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat szintén arról számolt be, hogy bár egyes esetekben valóban térítésmentes a vizsgálat, ez önmagában nem vonatkozik az anyatejleadást választó kismamákra. A II. kerületi önkormányzat szakorvosi rendelőintézete pedig azt mondta, hogy a tüdőszűrés a központi telephelyükön ingyenes, de beutalóhoz kötött. A Fekete Sas utcai rendelőben is kell beutaló, ott azonban 40 éves kor alatt fizetni kell a vizsgálatért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.