Az elit kerületekben több a visszaélés

A külvárosban alig, a belvárosban sokan próbálnak csalni a parkolási kártyával.

Velkei Tamás
2016. 09. 02. 9:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan élnek vissza a mozgásukban korlátozottak részére kiállított parkolási igazolvány nyújtotta előnyökkel. Emlékezetes például Liptai Claudia tévés műsorvezető esete, akit pár éve közokirat-hamisítás miatt ítélt el a bíróság. Több mint egymillió forintos pénzbüntetést kapott, mert elhunyt édesanyja mozgáskorlátozott-igazolványát használta, ahogy visszaélt az édesapja nevére kiállított hivatalos okmánnyal Balázs Pali énekes is.

Ám nem csak a celebek használnak jogosulatlanul mozgásukban korlátozottak részére kiállított parkolási igazolványt. Az engedélyek hamisítása Budapesten egyre terjed: amíg 2011-ben kilencven, 2013-ban már 123 esetben zárult vádemeléssel az emiatt indult nyomozás, két éve pedig 328, de még tavaly is 174 alkalommal adott át ügyeket vádemeléssel a rendőrség. A rendőri eljárásban rögzített közokirat-hamisítási bűncselekmények száma még ennél is magasabb: három éve százötven, tavalyelőtt 356, míg az előző évben 345 esetet rögzítettek.

Ha kerületenként vesszük górcső alá az elkövetések számát, érdekes adatokat kapunk, 2013– 2014-ben ugyanis a Belvárosban, valamint a főleg jómódúak lakta XII. kerületben történt a legtöbb visszaélés. Tavalyelőtt feltűnően megnőtt az esetek száma a Józsefvárosban is, amelyhez 2015-ben „felzárkózott” az I. kerület (80 eset), Terézváros (52), Angyalföld és Óbuda is (36, 35). Ugyanakkor a főváros külső kerületeiben szinte elenyésző a visszaélések száma, akad olyan városrész, ahol az elmúlt években egyetlen esetet sem regisztráltak. Ilyen a XVI., a XVII., a XX. és a XXII. kerület.

A korcsoportokat vizsgálva szembetűnő, hogy az elkövetők bázisát leginkább a 25–59 év közötti korosztály jelenti, ugyanakkor folyamatosan emelkedik a 18–24 közöttiek és a 60 éven túliak száma is. Kerületi és korcsoport szerinti együttes bontásban ugyanazt az eredményt kapjuk, mint fentebb, a legfertőzöttebb a III., V., VI., VIII., XII. kerület, ezekben a legmagasabb a 25–59 év közötti visszaélők száma.

A parkolási igazolványt hivatalosan csak a közlekedőképességükben súlyosan akadályozottak, autizmussal, látási, értelmi, mozgásszervi fogyatékossággal élők, vakok, a magasabb összegű családi pótlékra jogosult vakok, gyengénlátók, mozgásszervi, értelmi fogyatékossággal vagy autizmussal élők kérhetik. Állapotukat szakvéleménnyel vagy szakhatósági igazolással kell igazolniuk.

Öt éve a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetsége arra hívta fel a figyelmet, hogy a háziorvosok többé nem adhatnak ki a mozgáskorlátozott parkolási igazolványhoz szükséges igazolást. Joggal bízhattak abban, hogy csökken a visszaélések száma. A rendszer azonban továbbra sem tökéletes: bár a szövetség tájékoztatása szerint ma már csak a járási hivatalok, a kormányablakok vagy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala járhatnak el elsőfokú hatóságként, a sok visszaélés akut problémára, egyben további szigorítások szükségességére utal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.