Élesedik a kvótakampány

Egyre többen ellenzik a migránsok betelepítését.

2016. 09. 05. 7:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeresnek látszik a kormány bevándorlásellenes kampánya – derül ki a Publicus közvélemény-kutató és a Vasárnapi Hírek közös felméréséből –, ugyanis jelentősen nőtt azok száma, akik elutasítják a migránsok betelepítését. Tavaly még a megkérdezettek 52 százaléka gondolta, hogy a migránsokat emberségesebben kellene kezelni, mára ez az arány 44 százalékra csökkent. A kutatásból kiderül, az emberek kétharmada (67 százaléka) annak ellenére bevándorlásellenes, hogy nagy részük úgy gondolja, minden második bevándorló életveszélyben volt. Csupán minden ötödik megkérdezett (18 százalék) szolidáris a migránsokkal, de ez az arány magasabb a szocialisták (37), a diplomások (40) és a fővárosiak körében (28). Az összes megkérdezett 80, az MSZP-szavazóknak pedig 69 százaléka utasítja el a migránsok befogadását.

Az egy hónappal ezelőtti 50 százalékhoz képest most 53 százaléknyian mondták, hogy elmennek majd az október 2-i kvótanépszavazásra. Közülük a legaktívabbak a Fidesz szavazói (73 százalék), míg a jobbikosok 57, a szocialisták 31 százaléka jelezte biztosra a részvételét.

– Nem várható el a magyar emberektől, hogy vállalják a brüsszeli kvótacsomaggal járó súlyos gazdasági, kulturális és biztonság kockázatokat – jelentette ki szombaton Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Szerinte ez akkor is igaz, ha tudjuk, a bevándorlók többsége áldozata saját kormányának, az embercsempészeknek, a terroristáknak, de főként a betarthatatlan ígéreteket tevő brüsszeli politikának – bár azt nem fejtette ki, hogy kell érteni ezt. Az államtitkár hangsúlyozta: a népszavazás nem pártokról, hanem Magyarország jövőjéről szól, ezért is sajnálatos, hogy szerinte az ellenzék pártpolitikai célokra akarja felhasználni. Jelezte, a referendumnak elsősorban politikai következményei lesznek: október 3-tól „Brüsszel térfelén pattog majd a labda”, nem teheti meg, hogy tovább erőltesse ezt a „veszélyes politikát”, amely ellentétes az európai és a magyar emberek akaratával, érdekeivel. Dömötör úgy véli, a „kvótacsomag” három legveszélyesebb eleme a felső létszámkorlát nélküli kötelező elosztási mechanizmus, a kvótát elutasítók súlyos büntetése, illetve a családegyesítések megkönnyítése.

Trócsányi László igazságügy-miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt: az Európai Unió „deficitje”, hogy a lakosságot érintő fontos kérdéseket nem beszélik meg az emberekkel, holott a kvóta egy olyan ügy, amelyet csak széles konszenzussal lehetne megvalósítani. Hozzátette: szerinte az ilyen döntéseknek nemzeti hatáskörben kell maradniuk, és nem helyes, ha ezekben az államok joga szimbolikussá válik. – Ha a Törökország és az Európai Unió közötti megállapodást nem tartják be, akkor a tavalyinál nagyobb migrációs hullám is elérheti hazánkat a tél beállta előtt – mondta az MTI tudósítása szerint Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton Székesfehérváron.

– Aki elmegy [a népszavazásra], az Orbán Viktor hatalomban tartását segíti – ezt már Molnár Gyula MSZP-elnök mondta pártja szombati választmányi ülésén. Emlékeztetett: az MSZP tavaly május óta nem támogatja a betelepítési kvótát, ám tiltakozik a szerintük gyűlöletkeltő népszavazás ellen, és távolmaradásra szólít fel. Elmondta, hogy egy egyértelmű javaslat okafogyottá tehetné a pénzpocsékoló népszavazást. Molnár azt követelte a Fidesztől, árulja el, milyen közjogi következménye lesz a referendumnak. Megjegyezte: együttműködnek az Együtt-tel, a PM-mel és a DK-val a mostani kampányban, és ha ezek a pártok úgy akarják, az Orbán-rendszer leváltásában is összefoghatnak. A szocialisták rendezvényén egyúttal bemutatták a párt népszavazásra készült plakátjait.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt gondolja a kérdésről, hogy előítéletek helyett szabályokra, plakátok helyett menedékre, indulatok helyett józan megoldásra van szükség. Az ellenzéki politikus a hét végén azt közölte: „erkölcsi kötelességük” szembeszállni a „Fidesz néphülyítésével és demagógiájával”, és azért is maradnak távol a népszavazástól, mert az Európa-ellenes.

Teljes mozgósítással készül viszont a Fidesz a kényszer-betelepítés elleni népszavazásra – közölte a kormánypárti Magyar Idők. E héttől megkezdik a közterületi szórólapozást, szombattól pedig országjárásra indulnak a kormánypárti politikusok. Mivel a kormánypártok történelmi jelentőségűnek tekintik a kvótareferendumot, ezért a parlamenti választási kampányhoz hasonló létszámban vesznek részt a mozgósításban a Fidesz aktivistái.

Mindeközben a Nemzeti Választási Iroda rajzos tájékoztatót küld a levélben voksolás menetéről a határon túli választópolgároknak a szavazási levélcsomagban. Erre azért van szükség, mert a két évvel ezelőtti választáson a levélszavazatok negyede érvénytelenül érkezett vissza. A választási iroda egyébként hétfőn kezdte meg a levélcsomagok eljuttatását a mintegy 265 ezer külhoni választópolgárnak.

A népszavazási kampány intenzitásának növekedése közben van azonban, aki rendhagyó módon reflektál a kormány lassan mindent elborító plakátjaira. A Délmagyar.hu szombaton arról írt, hogy Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere a szerinte gyűlöletkeltő kormányzati népszavazási plakátkampányra válaszolva a településről saját plakátot készített, amelyen az szerepel: „Tudta? Kübekháza egy jó kis falu. Se kisvasútja, se stadionja, de itt él Sumák, a világ legjobb festője és Miksi Piroska, aki férjet keres.” Arra próbálja ezzel felhívni a figyelmet, hogy az óriásplakát-mizéria eltereli a figyelmet a mindennapi gondokról, a hús-vér emberekről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.