Szinte minden sarkon kapni hamis nyelvvizsgát

Minden huszadik papírral gond lehet. Az egyetemek és a cégek nem kötelesek ellenőrizni a valódiságukat.

Kovacsik Ágnes
2016. 09. 01. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kőbányai úti piac, délelőtt 10 óra. Egy tagbaszakadt biciklis húz el mellettünk. – Jó minőségű márkás ruha kell? – szólít meg. Nemleges válasz után azért teszünk egy próbát mi is: nyelvvizsga van? A baseballsapkás férfi erre felnevet. – Ne vicceljen, nekem? Még iskolám sincs. Jó napot!

Pedig a széles körben ismert pletyka szerint a nyolcadik kerületi kínai piacon bárki szerezhet bármilyen igazolványt, ha akar. Nem is kellett sok idő ahhoz, hogy ez bebizonyosodjon: egy zömök, sportos férfi avat be a nyelvvizsgabiznisz rejtelmeibe. Ő a rend kedvéért azzal kezdi, hogy nem ez a becsületes és korrekt útja a papír megszerzésének, ám biztosít afelől, hogy két-három nap alatt, 90 ezer forint ellenében, már zsebben lehet az oklevél. Kicsi a lebukás esélye is, legalábbis a férfi állítása szerint. S ő már csak tudja: húsz éve üzletel ezzel, és még sosem volt galiba. Szándékaink komolyságát persze előleggel kellene alátámasztanunk, viszont még alkudozni is lehet. Az is kiderül, hogy delikvensünk az egyik „arca” a józsefvárosi biznisznek. Ezt megnyugtatásul közli, amikor annak a gyanúknak adunk hangot, hogy esetleg kámforrá válna a foglalóval egyetemben. Udvariasan gondolkodási időt kérünk, majd sarkon fordulunk, és többé vissza se nézünk.

Nem a hírhedt nyolcadik kerületi piac az egyetlen hely, ahol nyelvvizsgát árulnak az országban. Az internet is kiapadhatatlan forrása a vonatkozó apróhirdetéseknek: „eladó regisztrált érettségi, diploma, nyelvvizsga, OKJ-bizonyítvány, szakmai bizonyítvány, szakmunkás-bizonyítvány, illetve további papírok és okmányok” – szól az egyik. Pár e-mail váltásból kiderül, hogy 70 ezer forintért már egy – az ígéret szerint – a szabályoknak mindenben megfelelő hivatalos papírhoz juthatunk. Ez nem sokkal több, mint a duplája a legális nyelvvizsgázás árának, és még a nyelvet sem kell tudni – a hülyének is megéri. Vagy mégsem? Erre még visszatérünk később.

Amilyen egyszerű a megrendelés, olyan gördülékenyen zajlik maga a bizonyítványgyártás, legalábbis ez a kép rajzolódik ki az interneten hirdető hamisítóval folytatott beszélgetésből. Az ajánlatkérőnek nincs más dolga, mint e-mailben elküldeni a személyes adatait és az elképzeléseit a fiktív nyelvvizsga helyszínéről vagy például a százalékos részeredményekről. Előlegfizetés után pedig irány a nyomda. Azt ezen a ponton kell megjegyeznünk: nem állt módunkban ellenőrizni, hogy valóban így mennek-e a dolgok. Meghökkentő mindenesetre, hogy az okmányok állítólag ipari nyomdában készülnek, egyedi sorozatszám és törzslap-azonosító szerepel rajtuk. Ha mindez igaz, akkor nem kizárt, hogy nyomdai szakemberek is a gépezet részei. A kétségek eloszlatására a hamisító még hozzáteszi: a bizonyítványt hivatalosan és előírásszerűen küldik bejegyeztetésre a központi, onnan pedig a további szükséges szervek adatbázisába. Ha valaki, például egy munkáltató netán hitelességi ellenőrzést kérne, pozitív visszajelzést kap, hiszen az okmány szerepel a megfelelő adatbázisokban. Hiába kerestük a rendőrséget, hogy többet megtudjunk a (már lebukott) csalók technikáiról, közölték: az egyes büntetőeljárások ilyen mélységű részleteiről nem adnak információt.

A fenti hamisítói okfejtésnek homlokegyenest ellentmond azonban a hivatalos szervek tájékoztatása. A nyelvvizsgák szűrését az Oktatási Hivatal Nyelvvizsga Akkreditációs Központja (NYAK) végzi, és teljességgel kizárt, hogy egy hitelesítésre küldött hamis bizonyítványról ne derüljön ki, hogy csalók műve – jelentette ki Fazekas Márta, a hivatal osztályvezetője. A gond abból adódik, hogy a legtöbb esetben eleve nem is kerülnek a központ elé a gyanús dokumentumok, az egyetemek ugyanis nem kötelesek a diploma kiadása előtt bevizsgáltatni a bizonyítványokat (és egyébként a munkáltatók sem). Addig nem is lesz változás, amíg a fogadó félnek – tehát az egyetemeknek vagy a cégeknek – nincs büntetőjogi felelőssége – véli Fazekas. Így fordulhatott elő, hogy

minden huszadik nyelvvizsga-bizonyítvány szabálytalanul került a tulajdonoshoz.

Bár az osztályvezető sarkosan fogalmaz, a világ, mint tudjuk, soha nem teljesen fekete vagy fehér. A Szent István Egyetem például minden hallgatója nyelvvizsgáját ellenőrizteti, és csak abban az esetben tekinti hitelesnek, ha a NYAK megerősíti, hogy ők állították ki az okmányt. Ha csalásra bukkannak, fegyelmi eljárást indítanak, ha már végzett hallgatóról van szó, a NYAK tesz feljelentést.

Tény ugyanakkor, hogy a SZIE ebben a tekintetben inkább kivétel, mint az átlag része. Ha az általános gyakorlat nem változik, egyfajta megoldást jelenthetne egy, a papír bizonyítványoknál biztonságosabb kártyaformátum bevezetése. Fazekas Márta azt tartaná jó ötletnek, ha az elektronikus személyi kártya része lehetne a nyelvvizsga is, ám még ez sem volna százszázalékos megoldás. Egy ideig megnehezítené a csalók dolgát, de előbb-utóbb megtalálnák a kiskapukat.

 

 

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.