A Fedél Nélkülben publikálnak a népszabisok

Jobb híján a hajléktalanok magazinjában szoríttattak maguknak helyet a lap munkatársai.

MNO
2016. 10. 15. 13:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gergely Márton főszerkesztő-helyettes az ATV-nek megerősítette, hogy a hajléktalanok által az utcán terjesztett, 12 oldalas laphoz fűznek hozzá további 12 oldalt, amelyen „a Népszabadság szerzői gárdájának, a lap szellemiségéhez közel álló szerzőknek és a napilapnál híressé vált publicistáknak az írásai jelennek majd meg a Népszabadság díjazott fotóival színesítve”.

A fúzióval járó költségeket az ötletgazdák fizetik, a bevétel az eddigieknek megfelelően a hajléktalanoknál marad.

A Népszabadság újságírói pénteken személyesen próbálták felkeresni a botrányos módon felfüggesztett napilap tulajdonosát. Az osztrák üzletembert befektetőcégének, a Vien­na Capital Partnersnek (VCP) a bécsi székhelyén keresték, ám a munkavégzés alól felmentett újságírók csak egy nyilatkozatot tudtak felolvasni a társaság irodájában.

A Népszabadság munkatársai egyebek mellett azt követelték a VCP-től, hogy haladéktalanul adjon hihető magyarázatot arra, miért zárták be Magyarország vezető politikai napilapját a sikeres reorganizáció, a veszteség leszorítása és a tulajdonos gazdasági elvárásainak teljesítése ellenére. Tájékoztatást kérnek arról, hogy kinek és miért tettek szívességet a lap online kiadásának lekapcsolásával, és milyen megtakarítást remélnek a munkatársak e-mail-fiók­jainak letiltásától. Továbbá haladéktalan választ várnak arra a kérdésre, hogy mit terveznek a jelenleg tétlenségre kárhoztatott munkavállalókkal, s mikortól kívánja teljesíteni a Mediaworks a foglalkoztatási kötelezettségét.

A Népszabadság újságírói egyébként a jelentős sajtóérdeklődés miatt nemzetközi sajtótájékoztatót is tartottak Bécsben. Gergely Márton főszerkesztő-helyettes és kollégái azért mentek az osztrák fővárosba, hogy elmeséljék a történteket, cáfolják a hazugságokat, és felhívják a figyelmet a munkavállalók helyzetére.

A botrányos felfüggesztés után pénteken a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is érdemben megszólalt. A szervezet felajánlotta székházának néhány termét a Népszabadság újságíróinak, hogy amíg a helyzetük nem rendeződik, ott végezhessék munkájukat. Korábban egyébként az érdekvédelmi szervezet elnöke, Tóth Károly a Hír TV-nek úgy nyilatkozott, elsősorban gazdasági jellegű döntésnek tartja a Népszabadság bezárását, mert nem lehet elfogadni, hogy egy tulajdonos a végletekig finanszírozzon egy veszteséges üzletet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.