Gépkarabéllyal támadt a rendőrökre a bőnyi lövöldöző

A 76 éves elkövetőt megműtötték a győri kórházban, a lelőtt rendőrt hősi halottá nyilvánították.

MNO
2016. 10. 26. 7:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gépkarabéllyal adott le öt-hat lövést Bőnyben egy idős férfi szerda reggel, és megölt egy rendőrt – jelentette be a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője győri sajtótájékoztatóján. Keresztes Imre hangsúlyozta: a fejsérülést szenvedett rendőr életét semmilyen módon nem lehetett volna megmenteni.

A 46 éves Pálvölgyi Péter rendőrőrnagyot lőtték le, aki nem megyei rendőr volt, hanem a Nemzeti Nyomozó Iroda tagjaként vett részt az akcióban. A meghalt rendőrt alezredessé léptették elő és hősi halottá nyilvánították. Papp Károly országos rendőrfőkapitány azt mondta, a 46 éves férfi huszonöt éve szolgált a rendőrség kötelékében, és kiváló embert, kitűnő kollégát ismertek meg benne.

Az országos rendőrfőkapitány Pintér Sándor belügyminiszter és a rendőrség nevében részvétet nyilvánított a családtagoknak.

Keresztes Imre a Nyomozó Főügyészség vezetője elmondta, hogy hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető emberölés és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt rendeltek el nyomozást, és a megalapozott gyanút még ma közlik az idős férfivel.

Hajdú János a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója elmondta: nyolc óra után néhány perccel érkezett a TEK központi ügyeletére bejelentés sérült rendőrökről és tűzharcról, és a győri egység fél kilenc után nem sokkal érkezett a bőnyi címre.

Bejutottak a házba, de az elkövető bezárkózott, és azzal fenyegetőzött, hogy megöli, aki a közelébe merészkedik – folytatta a főigazgató. Közben elkezdtek tárgyalni vele, és akkor észlelték, hogy a lövöldöző is megsérült, egy golyó a testén eltalálta. Az idős férfi állapota romlott, így fegyverhasználat nélkül sikerült elfogni őt, majd miután a TEK sürgősségi orvosai a helyszínen stabilizálták állapotát, átadták a mentőknek, akik kórházba vitték – ismertette Hajdu János.

A sajtótájékoztatón nem lehetett kérdéseket feltenni.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvosigazgatója, Oláh Attila korábban azt közölte, hogy elkövetőt kórházba vitték, most műtik. A Kisalföld úgy tudja, hogy a golyó nem ért létfontosságú szervet, így jó eséllyel túléli a lövést.

A Kisalföld információi szerint lakossági bejelentés alapján tartottak házkutatást a 76 éves férfinál – korábbi értesülések arról szóltak, hogy 74 éves a férfi -, aki amikor megjelentek a rendőrök, elkezdett lövöldözni.

A férfinél azért akartak házkutatást tartani, mert illegálisan éles lőfegyvereket tartott otthonában. A rendőrök jelenleg is a férfi házában vannak, ahol a Kisalföld információi szerint ott voltak Gy. I. családtagjai is. Munkatársunk látott egy háztól távozó rendőrautót, amiben egy idős nő ült, azt viszont nem tudni, hogy a nő a feltételezett tettes felesége volt-e.

Helyszínen tartózkodó tudósítónk jelentése szerint lassan véget ér az utcai helyszínelés, a ház előtti útszakasz és a polgármesteri hivatal környéke azonban továbbra is le van zárva. Nem sokkal korábban a rendőrt szállító halottaskocsi elhagyta a helyszínt és egyre kevesebb a rendőr is az utcákon.

A feltételezett tettesnek Bőnytől nagyjából 5 kilométerre volt egy telke, tudósítónk szerint a helyszínen fegyveres rendőrök haladnak az épület felé. Bár biztosat nem tudni, de feltehetően már senki sincs a házban, valószínűleg csak elővigyázatosságból közelítik meg a házat lépésről lépésre – jelentette munkatársunk.

A reggeli lövöldözés idején több tucat rendőr és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai körbe vettek egy családi házat. A rendőrök közül többen golyóálló mellényt viseltek, és mesterlövészek is készültségben voltak.

Tűzszerészek is voltak a helyszínen, mert a vélt lövöldöző fegyvereket tartott otthon. A feltételezett elkövetőről úgy tudni, néhány éve elvesztette a fiát, a tragédia után teljesen bezárkózott.

A Kisalföld szerint a ház, ahol az eset történt a Magyar Nemzeti Arcvonal tevékenységéhez köthető. A Nemzeti Arcvonalról 2009-ben írtak cikket, mert állítólag német neonácik fegyveres kiképzése folyt a bőny-szőlőhegyi táborban. A feltételezett elkövetőről és szervezetéről szóló cikkünket itt olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.