Kevesen tanulhatnak hiányszakmát

Informatikus, eladó, pincér – a kormány jövőre csak korlátozott számban támogatja a képzésüket.

Hutter Marianna
2016. 10. 12. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába hiányzik 22 ezer informatikus a magyar munkaerőpiacról, jövőre alig több mint 8700 fő szakképesítését fogja csak támogatni az állam az informatikai ágazatban. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2017/2018-as tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntése alapján lapunk által készített összesítésből kiderül az is, hogy a minisztérium csak korlátozottan kívánja támogatni a szoftverfejlesztők képzését országszerte, Bács-Kiskun megyében pedig egyáltalán nem. Ez azért meglepő, mert a Világgazdaság szeptemberi cikke szerint a szoftverfejlesztőknél már a junior po­zí­ció­ban jellemzően bruttó 410 ezer forint körül alakulnak a bérek, a ranglétrán feljebb lépegetve már 600–900 ezer között mozognak fizetések, a vezető állásokban pedig jellemzően havi 1,1 mil­liót lehet keresni. Az NGM szintén csak korlátozott számban tervezi támogatni például a gazdasági informatikus vagy az informatikairendszer-üzemeltető képzéseket, míg aki web- vagy mobilalkalmazás-fejlesztést tanulna, azt több megyében egyáltalán nem támogatják.

Hasonló a helyzet az eladók szakképesítésével is: ott is csak korlátozott keretszám után hajlandó támogatást fizetni az állam. Pedig nemrégiben arról lehetett olvasni: a súlyos munkaerőhiány miatt a Lidl már 304 ezer forint fölötti bruttó fizetési ajánlattal keresett főpénztárost több boltjába. A kormányzat az olyan, a vendéglátóiparban elengedhetetlen képzéseket sem kívánja korlátlanul támogatni, mint amilyen a szakács vagy a pincér. Ami ennél is meglepőbb: a korlátozott támogatás a balatoni megyékre is érvényes, holott a szakképzett dolgozók hiánya már akkora, hogy az negatív hatással volt az idei bevételekre is. Egy augusztusi szezonértékelő fórumon a dél-balatoni kereskedelmi és vendéglátó vállalkozások arról számoltak be: a szeszélyes időjárás és a krónikus munkaerőhiány miatt forgalmuk a parti sávban átlagosan 15–30, a parttól távolabb öt százalékkal csökkent tavalyhoz képest.

A korlátozottan támogatott szakképesítés azt jelenti: a szakképző iskola fenntartója korlátozott keretszámok alapján jogosult költségvetési hozzájárulásra. Ezzel szemben a támogatott szakképesítés esetén korlátozás nélkül lehet diákokat beiskolázni, mindegyikük után jár finanszírozás. A harmadik kategóriát a nem támogatott szakképesítések jelentik, ezek után egyáltalán nem fizet az állam költségvetési hozzájárulást.

Annak ellenére, hogy a kórhá­zakban is egyre nagyobb az ápolóhiány, az e típusú képzések támogatása is korlátozott országszerte öt megye kivételével. Hasonló a helyzet a gyakorló ápoló, a gyakorló mentőápoló, a csecsemő- és gyermekápoló vagy a szociális gondozó és ápoló szakma esetében is.

Korábban egyébként élesen bí­rálta az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete a szakmaszerkezeti döntés rendszerét, és eltörlését kérte a szaktárcától. A szervezet leszögezte, a jelenlegi rendszer nehézkes, sok adminisztratív szereplőt igénylő, költséges eszköz, amely a szakképzést jelen formájában nemhogy rugalmasabbá tenné, de távolabb sodorja a gazdasági és a munkaerőpiaci mechanizmusok hatásaitól. Szerintük az elmúlt évek bebizonyították, hogy ennek meghatározásához nem állnak rendelkezésre megbízható munkaerőpiaci előrejelzések, ráadásul a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ezzel kapcsolatos tanulmányai sem megalapozottak. Az egyesület pél­daként a 2013-as tanulmányt elemezte, amely állításuk szerint a működő vállalkozások mindössze 0,4 százalékának megkérdezése alapján született. Ráadásul az elért vállalkozások 15,2 százaléka, azaz 428 cég egyáltalán nem válaszolt arra a kérdésre, hogy négy év múlva várhatóan milyen szakképesítésű munkaerőt kíván alkalmazni. Az adatfelvételek során a vállalkozások 98 százalékát adó 20 fő alatti mikro- és kisvállalkozások nem képezték a kutatás célcsoportját, a nagyobb nemzetgazdasági jelentőségű szolgáltatóipar alul volt súlyozva a felmérésben, és a közszféra munkaerő-piaci kereslete is hiányzott a kutatásból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.