Lesz-e érdemi vita a városligeti fákról?

Négyszáz növény kivágandó, tízezret ültetne városszerte a főpolgármester.

2016. 10. 26. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön kiderülhet, hogy rendezhető-e érdemi vita, értelmes párbeszéd a Városligetben és a környező utak mentén lévő fák jövőjéről, vagy mindenki fújja tovább a magáét. Persányi Miklós a Liget Budapest projekt miniszteri biztosaként ugyanis az idén májusban elkészült városligeti fakataszter ügyében is fórumra hívja az érintett érdekvédelmi, gazdasági és civil szervezeteket, intézményeket, szakmai közösségeket.

A csaknem 160 milliárdos állami beruházásért felelős Városliget Zrt. által készíttetett faadatbázisban szereplők szerint az ingatlanegyüttes három tömbjében, illetve a zöld területet átszelő, körbeölelő utak mentén több mint 7100 fa található. Lapunk adatgyűjtése szerint ebből csaknem 400 növényt kellene kivágni elsősorban betegség, fertőzés, rossz állapot vagy balesetveszély miatt. Ez a szám alig haladja meg az állomány 5,5 százalékát. Ugyancsak összesítettük az „egészségügyi helyzetet”, amelynek alapján a fákat 18 százalékot is meghaladó arányban kell vizsgálat alá vetni hasonló indokokkal.

A fakivágások ellen tiltakozók, a ligetvédők kétségbe vonják az adatok hitelességét, mert a dokumentumon nem szerepel a készítők neve. Mindenesetre az összefoglaló rész azt írja, hogy az ismeretlen készítők a Magyar Faápolók Egyesületének iránymutatását vették figyelembe. Mottójuk szerint „minden fa fásszárú, de nem minden fásszárú növény fa”, ezért a cserjéket vagy a helyben, magról kelt vagy nem államilag elismert faiskolában nevelt egyedeket nem vették figyelembe. A legtöbb, egy adott területen található ligeti fa (251 darab) a Királydombnál él, a legvastagabb fa (98 cm) a Dvorák sétányon nőtt, míg az út melletti platánosban csaknem 68 centiméter az átlagos törzsátmérő.

Persányi Miklós a fakataszterhez véleményeket és javaslatokat vár a civilektől, azonban a ligetvédők már a miniszteri biztos első, szeptemberi fórumáról is kivonultak a Greenpeace-szel és a Levegő Munkacsoporttal együtt. Igaz, ők előzőleg azt is egyértelművé tették: egyetlen fát sem engednek kivágni, céljuk pedig nemcsak a Városliget hatá­rain belülre (de nem a zöld területekre) tervezett múzeumok, hanem Budapest minden „megalomán” beruházásának a megakadályozása. Szerintük ilyen többek között a Római-partra tervezett mobil gát, az Orczy-kert és a budai Vár átépítése is.

Ehhez képest lapunk kapott egy másik meghívót is: Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester ugyancsak csütörtökön hirdeti meg nagyszabású faültetési programját Tízezer fát Budapestre! címmel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.