Magyarország mint terroristafészek?

Budapest a terroristák egyik logisztikai központja? Molnár szerint nem, Németh szerint igen.

MTI
2016. 10. 03. 9:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli és párizsi merényletekben közreműködő terroristák Magyarországot tranzitútvonalként használták, de egy városban sem építettek ki bázist - nyilatkozta Molnár Zsolt, miután a bizottság meghallgatta mások mellett Tasnádi Lászlót, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkárát, Bodnár Zsoltot, a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettesét, Papp Károly országos rendőr-főkapitányt, valamint a nemzetbiztonsági szakszolgálatok vezetőit.

Molnár Zsolt azt mondta: a merényletek elkövetői a menekülthullámot kihasználva, az embercsempészek közreműködésével jutottak Európába és Magyarországra. Ugyanakkor hozzátette: a terroristák Magyarországon nem folytattak toborzást, logisztikai központot nem építettek ki.

A szocialista politikus egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a párizsi és brüsszeli merényletekkel kapcsolatos információk a népszavazási kampány és a politikai csatározások részévé váltak az utóbbi időben. Ezért arra kért mindenkit: hagyják dolgozni a TEK-et, a szolgálatokat és a rendőrséget, és ne csináljanak kampánytémát nemzetbiztonsági relevanciájú kérdésekből.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke azt mondta: már tizennégy terroristáról derült ki, hogy Magyarországon szervezkedett, és logisztikai központként használta Budapestet.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) múlt pénteken jelentette be, hogy adatai szerint 14 terrorista utazott át Magyarországon 2015 nyarán-őszén, akiknek közük volt a 2015. november 13-án Párizsban, illetve a 2016. március 22-én Brüsszelben elkövetett terrorcselekményekhez. Azt mondták: a terroristák néhány napot töltöttek az országban, de adataik szerint a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetnek Magyarországra telepített kiterjedt hálózata nem volt.

A jelenlegi információk szerint a legvalószínűbb, hogy a rendőrség szervezete elleni támadás volt a Teréz körúti robbantás, amelyben két rendőr súlyosan megsérült – közölték az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai a testület hétfői zárt ülése után.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke elmondta: az ügyészség, a rendőrség, valamennyi hatóság nagy erővel dolgozik, hogy azonosítsák az elkövetőt, és megelőzzenek egy újabb hasonló cselekményt. Azt mondta: az előre eltervezetten, több ember ellen elkövetett emberölési kísérlet ügyében a hatóságok több verziót is felállítottak, és még egyet sem zártak ki, de a legvalószínűbb, hogy a rendőrség volt a célpont.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke azt mondta: semmilyen ideológiai – különösen nem iszlám – háttérről nincs szó.

Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja – a kiterjedt nyomozásról kapott részletes tájékoztatás alapján – úgy nyilatkozott: sem dzsihadista, sem terrorszál nem merült fel az ügyben.

A testület hétfői zárt ülésén mások mellett Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettese, Papp Károly országos rendőr-főkapitány valamint az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetői adtak tájékoztatást az aktuális nemzetbiztonsági vonatkozású ügyekben.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke a nemzetbiztonsági bizottsághoz és a titkosszolgálatokhoz fordult a „Soros-hálózattal” együttműködő szervezetek tevékenységének teljes átvilágítását kérve, a migrációs folyamatokban játszott szerepük tisztázása érdekében.

Németh Szilárd az MTI-nek azt mondta: Soros György százmillió dollárral, egy nagyon szervezett hálózati rendszert működtet a magyar kormány migránspolitikájával szemben. A bizottsági ülésen elhangzottak alapján Németh Szilárd úgy fogalmazott: a Soros Györgyhöz köthető szervezetek tevékenysége „generálja” a Magyarország felé és az országon áthaladó migránshullámot, és ezzel „komoly nemzetbiztonsági érdekeket sért”.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke viszont azt hangsúlyozta, hogy a Soros György által támogatott szervezetek kapcsán semmilyen információ nem alapozza meg a nemzetbiztonsági kockázatot, és a magyar államnak, a titkosszolgálatoknak nincs dolga civil szervezetekkel.

Hasonlóan nyilatkozott a testület LMP-s tagja, Szél Bernadett is, aki a Soros-alapítványok kapcsán azt a nemzetbiztonsági indokot sem látja, amiért a testület napirendre tűzte az ügyet.

A nemzetbiztonsági bizottság ezek mellett – a testület jobbikos tagjának, Mirkóczki Ádámnak felvetésére – a mások mellett Vona Gábort, a Jobbik elnökét is érintő megfigyelési ügyről is tájékozódott.

A testület ülésén Vona Gábor nem vett részt, Mirkóczki Ádám jobbikos politikus pedig nem nyilatkozott. A testület többi tagja arról számolt be, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal indított vizsgálatot az ügyben.

Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke viszont „lufinak” nevezte az ügyet, és kiemelte: Vona Gábor még a rendőrségen sem tett feljelentést.

Németh Szilárd közölte: a volt titkosszolgálati vezetők ügyében megdöbbentőnek tartja, hogy bűncselekmény hiányában felmentették az érintetteket. Véleménye szerint Szilvásy György volt titokminiszter, Laborc Sándor és Galambos esetében „nemcsak a kémkedés, hanem a hazaárulás is megállná a helyét”. Ezért kezdeményezte, hogy ha megszületik a jogerős ítélet, oldják fel az ügy titkosítását, hogy a közvélemény elé tárhassák, miként születhetett meg az ítélet.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.