Nyolc felperesből hat halálát okozta a mérgező azbeszt

Eternitüzemek miatt megbetegedett emberek perelik a magyar államot.

Velkei Tamás
2016. 10. 12. 9:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nyolc ügyfelemből hat sajnos már nem él – mondta érdeklődésünkre Íjgyártó Gyöngyi ügyvéd. Ő azokat a károsultakat, illetve családjukat képviseli, akik korábban eternitgyárak közelében éltek, és mellhártyadaganatban betegedtek meg. A jogász hozzátette, a Fővárosi Törvényszéken két éve folyó perekben a bíróság a közelmúltban szakértői vizsgálatot rendelt el, amelynek során környezetvédelmi és műszaki szakértők próbálják majd modellezni a Heves megyei Lőrinciben működött eternitgyár tevékenységét. Erre azért van szükség, hogy megállapítható legyen, miként juthatott ki és terült szét a környéken a palagyártás során az egyik alkotóelem, a mérgező azbeszt, amely a betegségeket okozta.

Az ügyvéd elmondta: a lőrinci háziorvos 2013-ban jelentette az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak, hogy az egyébként egymillió emberből egyet érintő mellhártyadaganatot rövid időn belül hét embernél is regisztrálta Lőrinciben és Zagyvaszántón. A betegek ezután keresték meg őt, és indítottak pert a magyar állam ellen. Fél évig viszont azt sem sikerült tisztázni, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium vagy Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képviselje-e a magyar államot, végül utóbbi lett a per alperese.

A pert indítók egészségük végzetes megromlása miatt 35–100 millió forintra perelik a magyar államot. A következő tárgyalás novemberben lesz, az elsőfokú ítélet Íjgyártó Gyöngyi véleménye szerint a jövő év elején várható. Sajnos a felperesek köre nőhet, az ügyvédet a közelmúltban is újabb betegek keresték fel, hogy vállalja el a képviseletüket. Lőrinci környékén rettegnek az emberek, sokan a gyerekeiket is féltik. De nemcsak ott probléma az azbeszt: az országban több tízezer sátortetős, palával fedett ház található, amelyek jórészt a Kádár-korszakban épültek.

Annak érdekében, hogy a lakosságot minél kevésbé, ideális esetben egyáltalán ne veszélyeztesse többé az azbeszt, a Jobbik beadványt terjesztett a parlament illetékes bizottsága elé, ebben azt szerette volna elérni, hogy az állam támogassa a palatetős házak paláinak cseréjét, illetve ne kerüljön a sokszorosába a veszélyes hulladékot a lerakókba szállíttatni. – Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága azonban nem vette tárgysorozatba a beadványt a kormánypárti képviselők támogatása híján – közölte lapunkkal Sneider Tamás, az ellenzéki párt képviselője.

Ez után Sneider képviselőtársával, Kepli Lajossal írásbeli kérdést nyújtott be az azbesztmentesítéssel kapcsolatos intézkedések bevezetésére. Ennek nyomán márciusban az Országgyűlés határozatában felkérte a kormányt, hozzon létre olyan szabályozást, amely az azbeszttartalmú építési-bontási hulladékot átveszi a ingatlantulajdonosoktól. Emellett kompenzálja az állam az építési-bontási hulladék és a veszélyes hulladék különbözeti díját. A határozatban szerepelt az is, hogy a kormány hozzon létre káralapot, amely finanszírozza az azbesztszennyeződések feltárását, az azbeszttel foglalkozó gazdasági társaságok dolgozóinak és a cégek működési területének lakókörnyezetében élők azbeszt miatti megbetegedésének kutatását, valamint a kárigények érvényesítésével kapcsolatos eljárást.

– Folyamatban van az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló rendeletet felváltó jogszabály megalkotása. Ennek során kiemelt szempont az azbeszthulladék lakosságbarát kezelésének ösztönzése – válaszolta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter még jú­niusban Sneider Tamásnak arra az írásban benyújtott kérdésére, ami azt tudakolta, mit tesz a kormány az ország azbesztmentesítése, a szennyezett környezet rehabilitációja és a károsultak megsegítése érdekében. A miniszter válaszában kifejtette: a környezetben lévő, egészségi kockázatot jelentő azbeszt mennyiségének csökkentése érdekében módosulhat a lakosságot érintő azbesztfajták minősítése, a hulladékkezelőhöz való eljuttatás körülményeinek megkönnyítése is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.