Orbán brüsszeli direktóriumtól tart

Nem hagyhatjuk, hogy nemzetből nemzetiséggé váljunk – jelentette ki a kormányfő.

MNO
2016. 10. 17. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az október 2-i népszavazás ugyan eredménytelen lett, a Fidesz–KDNP mégis alkotmánymódosítást kezdeményezett. Az alaptörvény hetedik változtatási javaslata az idegen népesség Magyarországra telepítésének tiltását rögzíti, várhatóan a Jobbik támogatásával pedig el is fogadják majd.

A vitán nem vesz részt az MSZP és a DK, az LMP pedig jelezte, hogy nem nyomnak gombot.

Szél Bernadett (LMP) napirend előtti felszólalásában elmondta, hogy a kabinet hiába állítja, hogy adót csökkent, mégis az adóemelések kormánya. Pénzt vettek el a leginkább rászorulóktól, és odaadták azoknak, akik saját erejükből is tudnak boldogulni – mondta. Az ellenzéki politikus közölte, az LMP progresszív adórendszerben gondolkodik: 114 ezer forintig nulla, 139 ezer forint után 12 százalék lenne az adó, ehhez társulna egy 6,5 százalékos komplett munkavállalói járulékcsökkentés.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára „az LMP hazugságáról” beszélve közölte, a kormány éppen hogy csökkentette az adóterhelést. Míg 2010-ben 41 százalék volt az adóterhelés GDP-hez viszonyított aránya, két évvel ezelőtt 39 százalék – részletezte. Hozzátette: a progresszív adó többletadóterhet jelentene sok százezer embernek.

Korózs Lajos (MSZP) a szegénység elleni küzdelem nemzetközi napja alkalmából azt mondta, a magyar társadalom 70 éve nem élt ekkora nélkülözésben és kilátástalanságban, mint 2016-ban. Nincs alkotmányos védelme a szociális jogoknak – közölte. Elmondta: van pénz stadionokra, a Várba költözésre, Mészáros Lőrinc szállodáira, de nincs pénz szociális ellátásra, a rákbetegek gyógyszereire, az éhező gyerekekre.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a legjobb szociálpolitika, ha egy munkanélküli embernek munkát adnak. Hozzátette: a szocialisták alatt 250 ezer ember esett el a munkavégzés lehetőségétől, ma 600 ezerrel több ember dolgozik, mint 2010-ben. Közölte, hogy a szocialisták megszavazták egyhavi nyugdíj elvételét, 8,3 százalékkal csökkentették a nyugdíjak értékét, míg ez a kormány 8,6 százalékot adott a nyugdíjasoknak, és a rezsikiadások is csökkentek.

Szilágyi György, a Jobbik képviselője arra szólította fel a Fideszt, hogy nyilatkozzon a Quaestor-ügyről, az offshore-ügyekről, és képviselői hozzák nyilvánosságra családtagjaik vagyonnyilatkozatait is, ahogyan azt a Jobbik teszi. Szerinte a Fidesznek, mind a Quaestor-, mind az offshore-ügyben és a vagyonnyilatkozatok ügyében is van takargatnivalója. Ne mellébeszéljenek, cselekedjenek! – szólított fel.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt válaszolta: a Quaestor-ügyben az Alkotmánybíróság által kijelölt úton halad a kártalanítás, 32 ezer károsult 124 milliárd forintnyi kártalanítást kap. Hangsúlyozta: a mostani kabinet volt az első, amely kötelezővé tette a közbeszerzésen induló cégek átláthatóságát. Érdekes – mondta –, hogy a Jobbik pont azokra a családtagokra nem terjesztené ki a vagyonnyilatkozat-adási kötelezettséget, akiket „kitömtek frakciópénzekből”. Úgy vélte, a felszólalás újabb bizonyítéka annak, hogy a Jobbik néppártosodása nem jelent mást, mint egy „jól kifejlett vágyakozást arra, hogy az egykori nemzeti pártot is bevegyék a baloldali összefogásba”.

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető jelezte, hogy csütörtökön 10 órakor újabb ötpárti megbeszélés lesz az alaptörvény-módosításról.

Az alkotmánymódosításról szóló vita expozéjában a kormányfő úgy fogalmazott: a Magyarországért létrejött új egység nem jobb- vagy baloldali, hanem egyszerűen magyar; az új egység törekvése, hogy „megtartsa Magyarországot magyar országnak”.

Az új egység azért jött létre – folytatta –, hogy kifejezze azt „a magyar néplélekből származó elemi igényt”, miszerint „hozzájárulásunk és beleegyezésünk nélkül senki sem dönthet arról, kikkel és hogyan kívánunk együtt élni”. Orbán Viktor azt mondta, a magyar önállóság ismét veszélyben van, mert

újra nemzetközi akcióba léptek azok, akik szerint nincs már szükség a nemzetekre,

akik szerint a világnak globálisan befogadónak kell lennie, a határokat el kell tüntetni, akiknek „az az álmuk, hogy a világ, de legalábbis Európa összeolvad egyetlen hatalmas tömeggé, amely eltünteti a nemzeti hagyományokat, kultúrákat, nyelveket és törvényeket”. Hangsúlyozta, ragaszkodnak hozzá, hogy minden nemzet dönthessen a saját sorsa felől, azt szeretnék, ha megőrizhetnék Európa sokszínűségét. Ezzel szemben – mondta – az európai egyesült államok, az új európai birodalom hívei fel akarják számolni a nemzeteket,

„Brüsszel kezébe adnák a kulcsot, a felelős és demokratikus nemzeti döntéshozatalt felváltanák egy arctalan bürokrácia direktóriumával.”

A 20. században mindenhol a nemzeti eszme volt az, amely útját állta a birodalmi zsarnokságok kísérleteinek – mondta, hozzátéve: a magyar történelem kellő erővel bizonyítja, hogy egy nemzet a geopolitikai helyzet romlásával bármikor visszasüllyedhet egyszerű nemzetiséggé. Kossuth Lajost idézve kiemelte: „mi, magyarok európai nemzet akarunk maradni és nem egy nemzetiség akarunk lenni Európában”.

Orbán Viktor arra kérte a pártokat, rövid időre tegyék félre pártpolitikai szempontjaikat. Október 2-án 3,3 millió baloldali, liberális, fideszes, kereszténydemokrata és jobbikos választópolgár állt ki Magyarországért, „javaslom, kövessük a példájukat” – kért támogatást a javaslatnak.

A miniszterelnök felszólalásában jelezte, hogy a vita későbbi szakaszában nem tud jelen lenni, mert Bajorországba utazik egy 1956-os megemlékezésre.

A Jobbik elnöke szerint nem fedi a valóságot és hiteltelen is, hogy a referendum után új egység jött létre, hiszen Magyarországon sokkal többen ellenzik a kötelező kvótát, mint ahányan részt vettek a voksoláson. Hozzátette: sokan azért nem mentek el szavazni, mert nem értettek egyet Orbán Viktor politikai hatalomgyakorlásával. A Fidesz a népszavazással csak magának akart politikai sikert elérni – értékelt.

Vona Gábor szólt arról is, hogy a népszavazással a szocialistáknak is érvet adtak, ugyanis annak van alkotmányjogi logikája, hogy eredménytelen népszavazás után mennyire van joga az Országgyűlésnek az alaptörvényt módosítani. Megjegyezte, ennek a felvetésnek a szocialisták részéről morális alapja nincs.

Vona Gábor szerint a multikulturalizmus mint társadalmi berendezkedés Nyugat-Európában megbukott.

Hozzátette: Magyarországon a kisebbségekkel való együttélés harmonikus; a cigánysággal való, sok szempontból konfliktusos együttélés egészen más helyzet és kevésbé jelent problémát, mint a kötelező kvóta. Elmondta, a kötelező betelepítés erőszakos lenne, nemzetközi jogilag is aggályos és teljesen szervetlen társadalomépítési kényszerpályára helyezné Magyarországot.

A KDNP abban látja Európa jövőjét, ha visszatér a keresztény gyökerekhez, ellenkező esetben elbukik. Vejkey Imre, a kormánypárt vezérszónoka az alaptörvény-módosítás vitájában a magyar szuverenitás védelmét nevezte a legfontosabbnak, és méltatta, hogy az új egység egybehangzóan kinyilvánította, hogy ne legyen kényszerbetelepítés.

A betelepítéshez „mi, kereszténydemokraták nem asszisztálhatunk, még akkor sem, ha a Szentszék kizárólag az egyes migránsok mint áldozatok oldaláról kívánja velünk láttatni az inváziót és nem pedig a magyar és európai emberek élethez való joga, védelme, biztonsága oldaláról”.

Vejkey Imre szerint a bevándorlók már „azt sem játsszák el”, hogy be akarnak illeszkedni, teret foglalnak és párhuzamos társadalmakat hoznak létre. Ha az unió továbbra is szembekötősdit játszik, végül mind elbukunk – hangoztatta

Soltész Miklós, a KDNP másik vezérszónoka migránsok által elkövetett bűncselekményekről – terrortámadásokról, nők elleni erőszakról, egyházi szereplők elleni támadásokról – szóló hírekből idézett és szóvá tette, hogy a baloldal elbagatellizálja a problémát és semmibe veszi a választók üzenetét.

Hadházy Ákos, az LMP vezérszónoka szerint a módosítások nem állhatnak az uniós jog felett, és ezt a kormánypártok is nagyon jól tudják. Hozzátette: nem old meg semmit az alkotmánymódosítás az Európát és a Magyarországot ért kihívásokból, és még a kvótakérdésre sem ad megoldást.

Az ellenzéki politikus szerint a biztonsági kérdéseket sem oldja meg. Hogyan lehet az, hogy több százezer SIM-kártyát megvásároltak, itt volt a párizsi robbantó, és nem vették észre? Tudják például hány harcképes katonánk van? – firtatta, majd hozzátette: ötezer és mintegy tucatnyi tank. Miért nem ezt oldják meg, ha a biztonság a fontos? – hangoztatta.

Szél Bernadett, az LMP másik társelnöke hozzátette: az emberek megérzik, ha átverik a politikusok, és ez történt a népszavazással kapcsolatban. Bebukták ezt a népszavazást, érvénytelen lett. A kormányból kifogyott az ötlet, az erő és a bátorság, ha ez meglett volna, már a voksolás előtt letisztázták volna a közjogi következményeket – közölte.

A magyar nemzet most hátrébb van, mint ahonnan tavaly februárban elindultak – vélte. Szerinte azért kellett megtartani a népszavazást, mert addig se kell arról beszélni, hogy bérválság van, az oktatás és egészségügy összeomlott és úgy lopnak a politikusaik, mint senki az elmúlt 25 évben.

A demokrácia gyásznapjának tartja a Demokratikus Koalíció (DK) a mai napot, hiszen az alaptörvény módosításával a kormány szerintük semmibe veszi a népakaratot. – Magyarországon vége van a demokráciának, meggyilkolták – mondta Varju László alelnök arra hivatkozva, hogy az „álnépszavazáson” a kormány által hangoztatott új egység valójában Orbán Viktorral szemben állt fel, hiszen 5 millió ember nem ment el voksolni. Egyúttal felszólította a kabinetet, hogy állítsa le az érvénytelen népszavazást győzelemnek beállító kampányt, „a DK aktivistái úgyis ráragasztják az igazságot, hogy az álnépszavazás érvénytelen volt”. Szerintük nem rongálás, hogy hozzányúlnak a plakátokhoz, de a felelősséget vállalják a tettükért.

Az ellenzéki politikus megerősítette, hogy pártja négy parlamenti képviselője bojkottálja az Országgyűlés munkáját, sajtótájékoztatót is csak azért a Parlament épületben tartottak, mert „morális kötelességük leleplezni, hogy Orbán Viktor akarata szerint működik minden”. Varjú László egyúttal arra szólította fel a demokratikus ellenzék pártjait, hogy ők is bojkottálják az alaptörvény módosításának vitáját.

A mostani gránitszilárdságú alaptörvény legújabb módosítása annyit segít a migránsválság megoldásában, mintha „egy döglött dakota lónak vinnénk egy vödör zabot” – vélekedett az Országgyűlésben függetlenként ülő Kónya Péter. Az ellenzéki politikus ennek ellenére részt vesz a vitában, mert szerinte volt katonatisztként hazafias kötelessége ez olyan ügyekben, amelyeknek a pártpolitikán felül kellene állnia.

– Ez a meccs Európában tovább folyik, és az alaptörvény-módosítás olyan biztos pont, amellyel kitámaszthatjuk a lábunkat – ezzel a futballhasonlattal írta körül a mostani alaptörvény-módosítás és az európai előírások viszonyát Szájer József. A fideszes európai parlamenti képviselő tegnapi tájékoztatóján kifejtette, azért is fontos a magyar alaptörvényben rögzíteni az alkotmányos identitás fogalmát, mert még most is jelentős „hadállásai” vannak Európában annak a pozíciónak, miszerint be kell engedni és szét kell osztani migránsokat. „Most tehát egy európai vita részesei vagyunk” – összegezte a helyzetet.

Szájer József arról beszélt ezután, hogy az alapkérdésekben Magyarország ragaszkodik nemzeti szuverenitásához, amelyről a csatlakozáskor nem mondtunk le. Arról szólt ugyanis a 2004-es uniós csatlakozás, hogy az ország a szuverenitás körébe tartozó kérdések egy részét más tagállamokkal közösen gyakorolja, de ezeknek korlátja a nemzeti szuverenitás, illetve az ehhez tartozó kérdések. – A nemzeti és az uniós hatáskörök kérdése „mozgó célpont” – ismerte el a képviselő, aki többször is utalt a német alkotmánybíróság korábbi döntésére, amely bizonyos alapkérdésekben kimondta, hogy az uniós jogalkotás nem írhatja felül a nemzeti jogot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.