Orbán: Mindenki a lelkiismerete szerint szavaz majd

A kormányfő nem enged a Jobbiknak a letelepedési kötvény ügyében.

MNO
2016. 10. 28. 6:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Én vagyok a »feketelábú« migránsügyben, nekem kell felszólalnom az uniós tárgyalásokon” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel a múlt heti uniós csúcs kulisszatitkait ecsetelve.

A kormányfő a migránsokról szóló viták tekintetében kategorizálta az uniós államokat. Szerinte első az első kalapban vannak az olaszok és a görögök, akik nem tudják teljesíteni a kötelességüket, megvédeni a schengeni határokat. Egy másik csoport a balkáni útvonal közelében fekvő országok, aztán vannak a V4-ek.

„Beszélhetünk még azokról az országokról, akik belül annak, akiket mi védünk, és vannak a gazdag országok, ahova a migránsok menni akarnak, nem a biztonságuk védelmében, hanem a jólétért. Ez színes kavalkád országok tekintetében, nem könnyű egyezségre jutni” – sommázta.

A Magyarországot az uniós források megvonásával fenyegető olasz miniszterelnökről, Matteo Renziről elmondta, jó oka van, hogy ideges legyen országa belső problémái miatt, és ehhez jön még a migránsválság. Ez azonban nem változtat a tényen, hogy van egy kötelességük, a schengeni szerződés: a rendszerben bent vannak ugyan, nem teljesítik a kötelességüket.

„Van egy szerződés, ezt be kell tartani. Ez a feladat nehéz, de nem lehetetlen, Magyarország 3000 rendőrt vett fel, kerítést épített. A Frontexnél 1500 ember dolgozik, a magyar határon 8000” – mondta el Orbán. A Frontex embereit beléptető ügynököknek nevezve, akik nem tudnak megbirkózni a helyzettel.

Az unióban nincs egyetértés abban, hogy mi a politikánk célja; Magyarország meg akarja állítani az illegális belépéseket – jelentette ki. „A segítséget vigyük oda, ne a migránsokat hozzuk ide, ne legyen itt idegen kultúrából érkező migránsközösség.” Orbán úgy véli, vannak országok, amelyek nem megállítani akarjál a migrációt, hanem együtt akarnak vele élni, ez a brüsszeli álláspont is.

A Frontexet érintő kritikákkal kapcsolatban megjegyezte: mindenkinek van szava, de az országméretekből az következik, hogy nem mindenkinek ugyanolyan erős. A nagy játékosokra kell várni a migrációs kérdésekben. „Ellenszélben érkezem, és ellenszélben távozom minden egyes uniós találkozóról” – mondta a kormányfő.

A migráció gazdasági kérdés is, nemcsak kulturális és biztonsági – hangsúlyozta Orbán Viktor. Emlékeztetett, hogy egy Magyarországon tartózkodó migránsnak több segítséget kellett volna nyújtani, mint az itt élő embereknek. A németek és az olaszok is gazdasági kérdésként értelmezik a migrációt, és ebbe a tehervállalásba akarnak bevonni másokat is, de a németeknek nincs külső schengeni határuk, nincs határvédelmi költségük, mint Magyarországnak – mutatott rá. A kormányfő szerint nem méltányos, hogy Magyarországot nem tartják szolidárisnak, „a mi határvédelmi kiadásainkkal védjük a belső országokat, az osztrákokat és a németeket is”.

„Az alkotmánymódosítás 3,3 millió ember véleménye, nem köthető össze pártpolitikai ügyekkel, így a Jobbiknak a letelepedési kötvény kivezetéséről szóló kérését, amelyért cserébe megszavazná az alkotmánymódosítást, nem tudjuk értékelni. Nem fog 3,3 millió ember úgy ugrálni, ahogy a Jobbik fütyül. Az alkotmánymódosítást beterjesztjük a parlament elé, és mindenkinek lelke rajta, hogy hogyan szavaz” – fogalmazott a kormányfő.

A letelepedési kötvényekkel kapcsolatban elmondta azt is, hogy kötvénykonstrukció sikeres volt, de közben megváltozott az ország pénzügyi státusa, javulás állt be, felminősítették, ezért érdemes átgondolni a módszereket. Gazdasági átvilágítás folyik, a nemzetgazdasági miniszter év végéig beterjeszti javaslatát, ez alapján döntenek a kötvényekről is.

Orbán Viktor leszögezte: ha az Európai Unió a decemberi csúcs után is kitart a kötelező betelepítési kvóták mellett, akkor Magyarország ellen fog állni, ha kell, akkor beperli az Európai Bizottságot, ehhez kell az alkotmánymódosítás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.