Parlamenti munkakerülők

Az országgyűlési képviselők egy része nem vesz részt személyesen a bizottsági munkában.

Hutter Marianna
2016. 10. 07. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a magánszektorban szinte biztosan elbocsátás járna a munkahelyről történő folyamatos hiányzásért, az országgyűlési képviselők megtehetik, és meg is teszik, hogy rendszeresen nem járnak be a bizottsági ülésekre – derül ki a Magyar Nemzet összesítéséből. Azt vizsgáltuk, a politikusok a 2014-ben induló parlamenti ciklusban hány alkalommal ülték végig személyesen (vagyis helyettesítés nélkül) a bizottságaik üléseit. A szeptember 25-ei nappal záruló összesítésünkben csak azok a képviselők szerepelnek, akik legalább fél éven át vettek részt egy-egy bizottság munkájában.

A Magyar Nemzet szeptember közepén kérdezte Lázár János kancelláriaminisztert azzal kapcsolatban, hogy Farkas Flóriánt elküldték az európai ügyek bizottságából. Erről szólva a politikus azt közölte, nem egyedi jelenség a miniszterelnöki biztos hiányzása, és nem fair, hogy ezt kiemeli a sajtó, mert amikor az ember több bizottsági tagságot is vállal, akkor előfordul, hogy az egyik bizottságban kevesebbet dolgozik, a másikban pedig többet. Ám Farkas Flórián mindössze egyetlen bizottság tagja volt. – Én is voltam úgy bizottság tagja 2002 és 2006 között, hogy nem vettem részt érdemben annak munkájában – tette hozzá Lázár János, hangsúlyozva, hogy a bizottsági tagságok cseréje szinte rendszeres. Amikor pedig arra kérdeztünk rá, hogy mégiscsak az Orbán-kormány hirdette meg a munkaalapú társadalmat, és emiatt nem kellene-e a képviselőknek jó példával elöljárni, a miniszter – érthetetlen és sértő módon – azzal szakította félbe kollégánkat, hogy „ne cigányozzon”. Farkas bizottsági tagságának megszüntetéséről egyébként saját párttársai döntöttek a Fidesz frakcióülésén.

Lesújtó az eredmény: közel két tucat politikus hiányzott a számára kijelölt bizottság üléseinek legalább feléről. Még rosszabb a statisztika, ha szigorúbb határt szabunk, és azt vizsgáljuk, hogy mely politikus nem vett részt az ülések legalább 40 százalékán sem. Ekkor ugyanis már 39 politikus tekinthető rendszeres hiányzónak – ez a 199 fős parlament ötöde. Köztük ott van Mengyi Roland is, aki egy több százmillió forintos csalási botrány egyik érintettje; az ügyben a parlament már felfüggesztette a Fidesz-képviselő mentelmi jogát.

Ismerős neveket találni a legalább 50 százalékot hiányzó politikusok listáján. Bár nemrégiben a sajtót kerülő Farkas Flórián (Fidesz) miniszterelnöki biztos kapcsán lehetett hallani: olyan kevés alkalommal vett részt az európai ügyek bizottságának ülésein, hogy lecserélték; hiányzásainak aránya mindössze a képzeletbeli dobogó második helyére volt elég. Első helyen ugyanis a fenntartható fejlődés bizottságából történő közel 90 százalékos hiányzással az a Simonka György áll, akiről nemrégiben az Index azt állította: házkutatást tartott nála a Központi Nyomozó Főügyészség. Ezt a Fidesz politikusa tagadta.

A harmadik hely már nem a vezető kormánypárté: a DK politikusa, Oláh Lajos szerezte meg. Az ellenzéki képviselő a külügyi bizottság üléseit csak elvétve látogatta: 57 alkalomból mindössze 11-szer volt jelen.

Az is kiderül a Magyar Nemzet összesítéséből, hogy nemcsak a kormánypárti politikusok kerülték előszeretettel a bizottsági üléseket, hanem az ellenzéki képviselők is. Így például az ötödik leggyakoribb hiányzó Lukács Zoltán (MSZP) volt, a hetedik Schiffer András, az LMP nemrég visszavonult politikusa, a kilencedik pedig a kétharmad lebontójaként megismert, függetlenként a parlamentbe jutó Kész Zoltán lett.

Előkelő helyen szerepel a hiányzásokat halmozó politikusok listáján Rogán Antal is. Mielőtt a Fidesz képviselőjét a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezték ki, ő volt a parlament gazdasági bizottságának elnöke, ám a vezetői pozíció ellenére sem volt végig jelen az ülések közel 62 százalékán. A most már a kormányzati kommunikációért felelős miniszter egyébként az egyetlen a bizottsági ülések legalább 50 százalékáról hiányzó politikusok listáján, aki nem tagként, hanem elnökként nem járt be.

Ugyancsak figyelemre méltó a listán tizenötödik helyen szereplő Bíró Márk is, akinek neve a Fidesz néma leventéjeként vált ismertté, miután hat év alatt egyetlenegyszer sem szólalt fel a parlamentben. Szeptemberben azért cikkeztek róla, mert felesége korábban állami pályázaton nyert közpénzt arra, hogy napkollektorokat vegyen a férjével közös pásztói házukra. A politikus az üggyel kapcsolatban azt mondta az Indexnek: a támogatást végül mégsem vették igénybe. Érdemes még megemlíteni a kormánypárt képviselői közül Ágh Pétert és Hirt Ferencet, akik két bizottság tagjaiként mindkettőben 50 százalék körüli vagy a feletti hiányzást produkáltak.

Vannak ugyanakkor jól teljesítő képviselők is. Például amióta Répássy Róbertet (Fidesz) 2015 végén a törvényalkotási bizottság alelnökévé választották, még egyetlen alkalommal sem hiányzott. Sőt: tagja az igazságügyi bizottságnak is közel egy éve, amelynek ugyancsak minden egyes ülésén jelen volt. A szintén Fidesz-képviselő Pánczél Károly, a nemzeti összetartozás bizottságának elnöke sem hiányzott közel két és fél éves munkája alatt. Dúró Dóra (Jobbik) a kulturális bizottság elnökeként mindössze egyszer hagyta ki az ülést, míg férje, a párt vezetéséből kiszorított Novák Előd a népjóléti bizottság munkájában minden egyes alkalommal részt vett, amíg annak tagja volt.

Lapunk megkereste az üggyel kapcsolatban az Országgyűlés sajtóosztályát is. Arról érdeklődtünk, hogyan szankcionálják a bizottsági ülésekről sokat hiányzó politikusokat. A válasz szerint a képviselő tiszteletdíjának összege arányosan csökken, ha a bizottsági tag ülésszakonként a bizottsági ülések több mint felén, de legalább három ülésen igazolatlanul nem vesz részt. Arról viszont lapzártánkig nem kaptunk tájékoztatást, hány politikus kapott büntetést a bizottsági munkától való távolmaradás miatt.

A 2014 májusától hatályos szabályozás alapján az állandó bizottságok, a törvényalkotási bizottság és a magyarországi nemzetiségek bizottságának tisztségviselői részesülnek a képviselőknél magasabb mértékű tiszteletdíjban. Ugyanis az Országgyűlésről szóló törvény vonatkozó része alapján a fenti bizottságok elnökei tiszteletdíjának összege megegyezik az államtitkár – alapilletményből, illetménykiegészítésből és vezetői pótlékból álló – illetményének összegével. Az államtitkárok fizetése jelenleg 997 200 forint. Az alelnökök a képviselői tiszteletdíj – amely bruttó 750 000 forint körül van – 1,2-szeresének megfelelő összegű tiszteletdíjra jogosultak. Ugyanakkor a korábbi szabályozástól eltérően azok a tagok, akiknek nincs bizottsági tisztségük, csupán a tagságért nem kapnak a képviselői tiszteletdíjon felüli további juttatást. Szintén nem jár külön juttatás az eseti, illetve a vizsgálóbizottságok tisztségviselőinek, tagjainak sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.