Törvénytelen a Lukács-alapítvány

Ügyészségi ellenőrzés kezdődhet az egykori kommunista filozófusról elnevezett testület ügyében.

2016. 10. 21. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint négy évvel ezelőtt lépett hatályba a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról szóló törvény, amely kimondja: „A szervezet elnevezésében nem szerepelhet olyan személy neve, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be.” Ennek ellenére a civil szervezetek bírósági adatbázisa szerint a mai napig működik az 1989. június 30-án bejegyzett Lukács György Alapítvány. Lukács 1919-ben a Tanácsköztársaság helyettes közoktatásügyi népbiztosa volt, és a tömeggyilkosságokból is kivette a részét. Történelmi tény, hogy a Vörös Hadsereg politikai biztosaként Poroszlón nyolc embert agyonlövetett. A második világháború után a kommunista rezsim egyik politikai ideoló­gusa volt, kulcsszerepe volt több filozófus és író – Hamvas Béla, Kerényi Károly, Prohászka Lajos, Nemes Nagy Ágnes, Weöres Sándor – elhallgattatásában, tönkretételében. E tetteit az sem menti, hogy később tagja volt a második Nagy Imre-kormánynak, és a forradalom vérbe fojtása után rövid időre letartóztatták – hiszen hamar megbékélt Kádárékkal, és 1967-ben belépett az MSZMP-be.

Ennyiből is kitűnik, hogy Lukács György vezető szerepet vállalt a 20. század egyik önkény­uralmi rendszerének „megalapo­zásában, kiépítésében vagy fenn­tartásában”. Ám az említett törvény azt is kimondja, hogy kétség esetén a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását kell kérni. Az MTA idén összefoglaló jelentést adott ki a témában. Ebben a következőket írta: „Lukács György kétségtelenül részt vett a kommunista rendszer megalapozásában, kiépítésében és fenntartásában.” Bár a jelentés a közterületi elnevezésekkel összefüggésben vizsgálta Lukács – és még több tucat másik személy vagy kifejezés – használhatóságát, és mondta ki, hogy nem nevezhető el róla közterület, a dokumentumban foglaltak érvényesek a civil szervezetek (alapítványok, egyesületek) elnevezéseire is. Mindez azt jelenti, hogy az MTA állásfoglalása alapján Lukács György nevét nem viselheti sem alapítvány, sem közterület.

Lapunk megkeresésére Bagoly Bettina, a budapesti székhelyű ci­vil szervezetek törvényességi fel­ügyeletét ellátó Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta: nem folytatnak törvényességi ellenőrzési eljárást az alapítvány ügyében. A törvénytelen állapot megszüntetése érdekében lapunk közérdekű bejelentést tett a főügyészségen, amelyben azt kértük, indítson törvényességi ellen­őrzést. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Agárdi Péter, az állami rádió korábbi MSZP-s delegálású elnöke, tagja például Ripp Zoltán történész.

A héten megírtuk: a Fejér Megyei Főügyészség nemrég már kezdeményezte a Hóman Bálint Alapítvány nevének megváltoztatását, mivel az MTA-jelentés szerint a volt kultuszminiszter szerepet vállalt diktatórikus rendszer működtetésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.