Nem viselhetik Hóman Bálint nevét

Veszélybe került az alapítvány létezése. Az MTA állásfoglalása alapján nevet kell változtatniuk.

Győr Ágnes
2016. 10. 19. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha nemrég még arra készült, hogy névadója születésének századik évfordulójára szobrot állít, kevesebb mint egy évvel később a Hóman Bálint Alapítvány létezése is veszélybe került. A múlt év végén a Tett és Védelem Alapítvány beadvánnyal fordult a Fejér Megyei Főügyészséghez arra hivatkozva, hogy a magyar törvények alapján szerintük egyetlen alapítvány sem viselheti olyan személy nevét, aki tevőlegesen részt vett a 20. századi önkényuralmi rendszerek működtetésében, kiépítésében vagy fenntartásában. A hatóság a beadvány nyomán a Székesfehérvári Törvényszékhez fordult azt kezdeményezve, kérjenek az ügyben állásfoglalást a Magyar Tudományos Akadémiától. Ez meg is történt, az MTA tulajdonképpen igazat adott a Tett és Védelem Alapítványnak, azaz úgy ítélte meg, a Hóman Bálint Alapítvány nem felel meg a hatályos törvényi rendelkezéseknek, mivel valóban olyan személy nevét viseli, aki a 20. századi önkény­uralmi rendszer megalapozásában vezető szerepet játszott. Az állásfoglalás birtokában a bíróság hiánypótlási felhívással fordult a Hóman Bálint Alapítványhoz egyebek közt arra kérve a testületet, változtassa meg nevét. Ez azonban máig nem történt meg. Ugyanakkor az alapítvány is szeretett volna bejegyeztetni a bíróságon bizonyos változtatásokat – úgy tudjuk, ezek az alapítvány tagságának összetételét érintik –, a Székesfehérvári Törvényszék azonban a napokban a kérelmet nem jogerősen elutasította.

A döntés indoklásában nyomatékosították, hogy előbb az alapítványnak kell eleget tennie a bíróság korábbi hiánypótlási felhívásának. Azaz patthelyzet alakult ki. A törvényszék lapunknak küldött tájékoztatójában ráadásul azt is írta, amennyiben a határozat jogerőre emelkedik, az ügyész törvényességi ellenőrzési eljárás részeként akár kezdeményezheti az alapítvány megszűnésének külön bírósági eljárásban való megállapítását.

A történész-politikusról elnevezett alapítvány Székesfehérváron állította volna fel Hóman Bálint szobrát tavaly decemberben. A kezdeményezéshez önkormányzati és állami támogatást is kaptak, viszont időközben egyre többen, így például civilek, akadémikusok és diplomaták is támadták az ötletet itthon, sőt a tengerentúlról is. A kormány több tagja és Orbán Viktor miniszterelnök is elhatárolódott a kezdeményezéstől, így noha az emlékmű elvileg elkészült, végül nem állíthatták fel. Az alapítvány vállalta, hogy gyűjtést szervez, amelyből visszafizeti a város és az állam támogatását. Úgy tudjuk azonban, ez a mai napig nem történt meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.