Megmentené Budaházyékat a börtöntől a Jobbik

Több száz, 2006 és 2010 közötti „politikai ellenállót” érinthet az ellenzéki párt közkegyelmi indítványa.

2016. 11. 24. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benyújtotta közkegyelmi törvényjavaslatát az Országgyűlésnek a Jobbik – jelentette be a párt alelnöke. Toroczkai László jelezte: ezt az 1956-os forradalom hatvanadik és a 2006-os „forradalmi jellegű cselekmények” tizedik évfordulóján tették meg. A párhuzam nem véletlen, ugyanis az ötvenhatos szabadságharc leverése után mindössze hét évvel az akkori államvezetés Kádár János előterjesztésére általános amnesztiát hirdetett, amely közkegyelemben részesítette a forradalomban részt vevőket.

Toroczkai szerint különösen aktuálissá teszi a javaslatot, hogy miközben Gyurcsány Ferenc és az akkori hatalom birtokosai szabadlábon vannak, sőt politikai tevékenységüktől sem vonultak vissza, vagy éppen Brüsszelből küldött millióikat számolgatják, addig a Gyurcsány-rezsimnek ellenálló Budaházy György jelenleg is előzetes letartóztatásban van, és tizenhat vádlott-társával együtt első fokon összesen 125 év fegyházbüntetést kapott.

A jobbikos politikus fölidézte: korábbi határozati javaslatukat a parlament igazságügyi bizottságában a fideszes tagok nem szavazták le, hanem tartózkodtak, és Répássy Róbert a kormánypárti képviselők nevében magánvéleményként elmondta, hogy ő sem ért egyet az elsőfokú ítélettel, ugyanakkor ő egy konkrét törvényjavaslatot vár a Jobbiktól. Ez született meg most.

A törvényjavaslat első, Toroczkai szerint legfontosabb mondata így szól: „Nem indítható, illetve nem folytatható büntetőeljárás a 2006. október 25-e és a 2010-es országgyűlési választások közötti időszakban a Magyar Köztársaság területén alapvető politikai szabadságjogok gyakorlásával, valamint a politikai ellenállással összefüggésben a polgárok által elkövetett és különösen az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottsága által 2010. december 8-án elfogadott részjelentésben megjelölt események kapcsán a polgárok által kifejtett tevékenységgel elkövetett, a büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény szerinti közbiztonság, személy, illetve vagyon elleni, valamint a büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény szerint is büntetendőnek minősülő ilyen bűncselekmények miatt.”

Ez azt jelenti, hogy az amnesztiajavaslat nem pusztán a Budaházy-ügyben érintett személyekre vonatkozik, hanem minden olyan „hazafira”, aki ebben az időszakban élt politikai szabadságjogaival, vagy ellenállt az akkori, hatalmával visszaélő kormányzatnak – mutatott rá Toroczkai. Szerinte a közkegyelem több száz embert érinthet. Emlékeztetett: a semmisségi törvény már segített a a 2006. szeptember 17-ei tévészékház-ostrom és a 2006. október 24-e között kizárólag rendőri jelentések alapján elítélteken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.