Pert nyertek a népszabadságosok a Mediaworks ellen

A bíróság szerint a kiadó törvényt sértett, mikor nem kérte ki a szerkesztőség véleményét a bezárásról.

Szabó Dániel
2016. 11. 03. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munka törvénykönyve kimondja, hogy a munkavállalók nagyobb csoportját érintő munkáltatói intézkedések előtt legalább 15 nappal egyeztetnie kell a vállalatvezetésnek az üzemi tanáccsal. Ez viszont a Népszabadság október 8-i felfüggesztése előtt nem történt meg, ezért a lap üzemi tanácsának elnöke, Danó Anna a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével indított pert a munkáltató Mediaworks ellen.

A Hvg.hu a jogvédő szervezet közleményére hivatkozva azt írja, a Mediaworks azzal védekezett, a Népszabadság bezárásáról szóló döntést a cég felügyelőbizottsága hozta meg, az igazgatóság csak végrehajtó volt. A lap felfüggesztéséről csak október 7-én késő délután döntöttek, ezért nem volt lehetőség összehívni az üzemi tanácsot, így az újságírókat sem tudták beavatni. Másnap reggel futárral küldték ki a helyzetükről szóló, aláírás nélküli leveleket. Emellett kizárták őket a szerkesztőségi rendszerből, a levelezésükből, nem adták át nekik személyes holmijaikat, és elérhetetlenné tették az oldalt.

A bíróság viszont nem fogadta el a Mediaworks érvelését, mivel a testület szerint nem hivatkozhat arra a munkáltató, hogy a döntést nem ő hozta meg, másrészről akkor is ki kellett volna kérniük az üzemi tanács véleményét, ha a felügyelőbizottság hozta a döntést. De a bíróság a bemutatott hivatalos iratokra alapozva kimondta, úgy látják, hogy a Mediaworks hozta a döntést mint munkáltató.

A Mediaworks a Hvg tudósítása szerint azt is támadta, hogy egyáltalán szabályosan létezett-e a lap üzemi tanácsa. A bíróság arra jutott, hogy a szervezetnek joga van perelni, ráadásul október 8-án többször tárgyalt az igazgatóság Danóval, a tanács vezetőjével, tehát elismerték a jogalapot.

A jogsértés óta a munkáltató immár negyedik hete tartja bizonytalanságban a dolgozókat, amikor nem nyilatkozik arról, hogy mi lesz a lap sorsa, mi a szándéka az újságírókkal és a Népszabadság egyéb alkalmazottaival. Az állományban tartott újságírókra láthatóan nincs szüksége, ugyanakkor gátolja, hogy hivatásukat gyakorolják, és fel sem mond nekik – nyilatkozott Danó Anna, a Népszabadság üzemi tanácsának elnöke. Jogi képviselője, Dojcsák Dalma pedig azt mondta, bíznak abban, hogy a Mediaworks végre elismeri, hogy jogsértést követett el és méltányosan rendezi a munkavállalói helyzetét.

A Népszabadság letarolásával a sajtószabadságon esett csorba már nem küszöbölhető ki, de a több tucat munkavállaló jogait köteles tiszteletben tartani az új tulajdonos vezette Mediaworks is – mondta el Dojcsák Dalma, a TASZ szólásszabadság programjának vezetője.

Mint ismert, a Népszabadság bezárása után közel három héttel bejelentették azt, amit iparági pletykák már régen állítottak, hogy a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez köthető Opimus Group Nyrt. egyszemélyes tulajdonában lévő Opimus Press Zrt. szerezte meg a Mediaworks Hungary Zrt. részvényeinek száz százalékát. Utána felmerült, hogy a lapot újraindítják, állítólag erről tárgyalt Liszkay Gábor, a kormánybarát Magyar Idők vezetője is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.