Családi kiváltságok a Várnegyedben

Százmilliókért felújított önkormányzati ingatlanban kapott bérleti jogot Nagy Gábor Tamás polgármester exfeleségének cége.

Horváth Csaba László
2016. 12. 02. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fideszes politikus korábbi felesége egy állami tulajdonú műemlék épületben lakik a Dísz téren. Vélhetően a polgármester is ebben a budai panorámás lakásban lakott azelőtt, a kaputelefonon ugyanis még az ő neve is szerepel. Az ingatlan a szintén állami tulajdonú Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. kezelésében van.

A társaságot azonban hiába kerestük meg többek közt arról érdeklődve, hogy a köztulajdonban álló épület lakásait milyen futamidő és mekkora bérleti díj mellett adják ki, nem árulták el.

A cég képviselője mindössze annyit közölt telefonon, hogy jogászaik szerint ezt csak akkor közölhetik, ha az ingatlan lakói – akiknek a neve egyébként nem nyilvános – hozzájárulnak, hogy a lakások bérleti körülményeit kiadják. Bár ésszerű indokot a társaság munkatársa nem tudott felhozni a titkolózásra, azzal a különös javaslattal állt elő: próbáljunk meg úgy hozzájárulást kérni a lakóktól, hogy levelet hagyunk nekik a postaládájukban. Mindez egyébként képtelenség, ugyanis mivel állami ingatlanról van szó, az azzal kapcsolatos közérdekű adatokat kötelessége lenne kiadni a cégnek.

Egyelőre hallgat az I. kerületi önkormányzat is. Náluk arról próbáltunk érdeklődni, hogy milyen feltételek és bérleti díjak mellett hasznosítják a Vízivárosban, a Pala utcában található önkormányzati ingatlant. Ebben az épületben bérel ugyanis irodát Nagy Gábor Tamás volt feleségének cége, ám az egyelőre rejtély, hogy havonta mekkora összeget fizet a társaság a kerületnek, ahogy az sem ismeretes, hogy milyen futamidővel kötötték meg a bérleti szerződést.

Nem mellékes körülmény, hogy ezt az épületet a budavári önkormányzat 210 millió forintból újíttatta fel 2011 és 2013 között. Ebből az összegből rekonstruálták a barokk lakóház megsemmisült keleti szárnyát, helyreállították az utcai és az udvari homlokzatát, restaurálták a kőszerkezetet, felújították a tetejét, korszerűsítették a földszinti lakásokat. A XV. századi alapokon álló épületet ünnepélyes keretek közt adták át. A polgármester volt nejének cége 2009 óta székel az ingatlanban.

Figyelemre méltó az is, hogy Budavár önkormányzata két hete nem hajlandó válaszolni arra a kérdésre sem, hogy pontosan kik döntöttek arról a pályázatról, amelyen maga a polgármester nyerte el egy önkormányzati ingatlan bérleti jogát. Pedig ez kulcsfontosságú kérdés, ugyanis az összeférhetetlenségi szabályok szerint a pályázat elbírálásában olyan személy nem vehet részt, akitől bármilyen oknál fogva nem várható el az ügy elfogulatlan megítélése. A kerület vezetője esetében pedig felmerül, vajon melyik önkormányzati alkalmazott döntene a hivatal első emberének kárára.

Noha az önkormányzat szerint a 71 négyzetméteres ingatlanért piaci árat – 80 ezer forintot – kínált a polgármester, ez a lakbér messze elmarad a Várnegyedben található ingatlanok valós piaci bérleti díjától. A közeli Szentháromság téren egy csaknem azonos méretű – 74 négyzetméteres – lakást havonta 370 ezer forintért lehet kibérelni. A szomszédos Nándor utcában már havi 200 ezer forintért is találtunk egy 70 négyzetméteres lakást, ám ez az ár is két és félszerese annak, amit a polgármester fizet a budavári önkormányzatnak.

Nagy Gábor Tamásnak egyébként nem kell fizetnie a parkolásért Budapest teljes területén. Ezt ráadásul saját maga intézte el. A budavári vezető azért jogosult az ingyenességre, mert egy olyan elektromos autóval közlekedik, amely után idén január elseje óta már nem kell parkolási díjat fizetni. A környezetkímélő gépkocsik ingyenes parkolására vonatkozó javaslatot pedig éppen Nagy Gábor Tamás terjesztette a Fővárosi Közgyűlés elé, és tavaly december 2-án el is fogadta a főváros. A polgármester ekkor már hetek óta egy zöld rendszámos elektromos gépkocsival járt, Budavár önkormányzata ugyanis tavaly októberben vásárolt egy Nissan Leaf típusú járművet a kerületi vezető használatára.

A Lehet Más a Politika szerint az önkormányzatok ingatlangazdálkodásának átláthatósága elengedhetetlen a közvagyon elherdálásának megakadályozáshoz. Az önkormányzati tulajdonok áron aluli bérbeadása vagy eladása, a kivételezettek, a tűzhöz közel állók gazdagodása joggal váltja ki az állampolgárok haragját. Az LMP ezért közérdekű adatigényléssel él a Budavári önkormányzat felé, hogy az elmúlt öt évben milyen, a tulajdonában álló ingatlanokat adott bérbe, illetve adott el, milyen feltételekkel, mely jogi vagy magánszemélyeknek - közölte Gallowich Margit, az I. kerület LMP-s önkormányzati képviselője.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.