Kiüríthetik az egykori fóti gyermekvárost

Költöznie kellene a Fóti Szabad Waldorf Iskolának és a Népművészeti Szakgimnáziumnak is.

Lőrincz Tamás
2016. 12. 23. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éven belül kiüríthetik a – fóti gyermekvárosként is ismert – Károlyi István Gyermekközpontnak otthont adó kastélyparkot – értesült a Magyar Nemzet. A tervek szerint lebontanák a parkban található szocreál épületeket, míg a műemléki szempontból is értékes, 1800-as években épült Károlyi-kastélyt és környékét teljesen felújítanák. A parkban kulturális központot alakítanának ki, sőt az is szóba került, hogy valamelyik budapesti múzeumot is áttelepítenék a városba. Ha megvalósulnak az elképzelések, akkor a gyermekváros mellett költöznie kellene a Fóti Szabad Waldorf Iskolának, és a szintén ott működő Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnáziumnak is. Forrásaink szerint a nagyjából száz gyereknek otthont adó terület kiürítését már régóta tervezik, a hazai gyermekgondozásban ugyanis a nagy központi ellátó intézmények helyett előtérbe helyeznék a lakásotthonokat. Ezekben jellemzően 10-12 gyereket helyeznek el, akik a képzett szociális munkások, nevelőszülők segítségével családhoz hasonló körülmények között élhetnek.

Korábban így szüntették meg például a battonyai gyermekvárost is, 2014-ben ugyanis az ottani otthon lakóit a közeli Orosházára költöztették. A döntést akkor azzal indokolták, hogy a gyerekek az iskolában, óvodában ugyan találkoznak más gyerekekkel, de maga a gyermekfalu Battonyán belül a város közösségétől elkülönülve működik. Az orosházi lakásotthonokban viszont elszórtan élnek a gyerekek nevelőszüleikkel, a szomszédaik pedig a városlakók, így ezek a gyerekek könnyebben alakíthatnak ki kapcsolatokat. A közösség teljes jogú tagjának érezhetik magukat, hiszen nem egy külön, „elkerített” területen élnek.

– A lakásotthonok az élethez közelebbi környezetet biztosítanak a gyerekeknek, mint a nagyobb intézmények – mondta a Magyar Nemzetnek Takács Imre, a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének elnöke. A kisebb közösségekben jobban részt vesznek a gyerekek a napi munkákban, a főzésben, vagy például a takarításban, az eddigi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a gyerekek jól érzik magukat a lakásotthonokban.

– Bizonyos problémák kezelésére viszont nem alkalmas a kisebb közösség sem, egy viselkedészavaros gyerek pedig hátráltathatja a többiek fejlődését is. Tévhit az is, hogy a nagy intézményeknek nincs kohéziós ereje, vagy hogy nem alkalmasak a gyerekek nevelésére – mondta Takács Imre, aki szerint minél előbb kerül egy gyerek lakásotthonba, annál nagyobb az esélye, hogy valamilyen szakmával a kezében kerül ki onnan.

A fóti Károlyi István Gyermekközpontban állami gondozottakat, speciális és különleges nevelési igénnyel rendelkező gyerekeket, valamint kísérő nélkül Magyarországra érkező kiskorú menekülteket is ellátnak. A menekültek kitelepítése miatt a Jobbik helyi népszavazást is kezdeményezett, pedig mindössze 38-an vannak a gyermekvárosban. A terület ráadásul állami tulajdonban van, azaz hiába lenne érvényes és eredményes a referendum, semmilyen következménnyel sem járna.

Nem tudni, hogy a kastélypark kiürítése és a felújítás mennyibe kerülne, valamint az sem tisztázott, hogy mi lenne a gyerekek sorsa. A fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól és a humántárcától, választ nem kaptunk. A gyermekközpont vezetői csak engedéllyel nyilatkozhatnak, a fenntartó azonban ezt feltehetően nem adta meg, mert megkeresésünket végül elutasították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.