Maga alá ígér a posta, viheti az utalványokat

A kormánynál meghallgattak, kiszámoltak, mérlegeltek. A tízezer forintos utalvány sagája folytatódik.

Markotay Csaba
2016. 12. 05. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez csak technikai kérdés. A lényeg, hogy az idősek megkapják a pénzüket, illetve a juttatásukat” – ezt közölte lapunkkal Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a Parlamentben, miután kiderült: mégsem a járási és a megyei kormányhivatalok dolgozóira bízzák az Orbán Viktor által megígért, tízezer forintnyi Erzsébet-utalvány eljuttatását.

A fordulatot a Miniszterelnökség vezetője és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) mai egyeztetése hozta meg. Azon ugyanis az érdekvédőknek sikerült elfogadtatniuk a tárcával, hogy nem jó megoldás az ünnepek előtti napokban az amúgy is leterhelt kormányhivatalnokokra bízni az Erzsébet-utalványok kivitelét. Lapunknak több érintett is arról számolt be, hogy óriási a felháborodás az Erzsébet-utalványok kézbesítése miatt. „A főosztályvezető nálunk kijelentette, mindenkinek mennie kell, és az állását féltve senki nem mer ellenkezni” – írta egyikük a Magyar Nemzetnek.

Kövér fúrhatta meg Lázár tervét

Orbán Viktor névre szóló levele is jár majd a nyugdíjasok ünnepi Erzsébet-utalványához. Ahhoz, hogy nem a kormányhivatalok viszik ki ezeket a címzettekhez, állítólag Kövér Lászlónak is köze van. Részletek itt.

 

Úgy tudjuk, hogy a posta már tett újabb ajánlatot ahhoz képest, mint amiről a múlt héten szó volt, legalábbis erre célzott lapunknak az egyik kormánypárti politikus. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón azt mondta, hogy a posta túl drágán, darabonként 482 forintért kézbesített volna, így inkább a kormányhivatalok munkatársai személyesen viszik ki a tízezres utalványokat, és mindenkit biztonsági őr fog kísérni. Ez azonban vélhetőleg még többe került volna, mint a postai kézbesítés, hiába beszéltek ennek ellenkezőjéről az utóbbi napokban a kormánypárti politikusok. Mint az Index írta, a karácsony előtti három, egyenként nyolcórás munkanappal és 2000 forintos biztonsági őrös órabérrel számolva 530 forintból jön ki a kíséret utalványonként, és ebben még nincs benne, hogy a kormányhivatalnokok és a biztonsági őrök hogyan jutnak el a címzettekhez.

Egyelőre nem tudni, mekkora összegről szól a posta új ajánlata, amellyel a 482 forintos előző ajánlata alá megy. A portál hétfőn rákérdezett a Magyar Postánál arra, kapott-e megkeresést azzal kapcsolatban, mennyiért vállalja 2,7 millió nyugdíjasnak a tízezer forintos utalványok kiszállítását, de ez a társaság válaszából nem derült ki. Az Erzsébet-utalvány egyébként csak értéklevélként továbbítható, egy tízezres utalvány esetében ez általában több mint 800 forintot jelent, de nagyobb mennyiségnél nyilván kedvezményt adnak.

A hétfői, az utalványok ügyében fordulópontot hozó egyeztetés után az MKKSZ elnöke, Boros Péterné úgy fogalmazott: a kormányzat az érvek hatására és a jogszabályi korlátokat felismerve állt el a tervtől, bár szavai szerint a kormányoldalon érzékelték a szakmai és a médiavisszhangot, így „nem volt szükség Lázár János győzködésére”. Jelezte, hogy támogatják a nyugdíjas-társadalomnak nyújtott jövedelemkiegészítést, de hatékonyabb és olcsóbb, a közigazgatást nem extrém módon megterhelő és nem jogellenes megoldást javasoltak a kézbesítésre. (Ez a gyakorlatban a postai utat jelenti.) Emlékeztetett arra is, hogy a járási hivatalok dolgozóinak 70 százaléka nő, akikre az év végi ünnepkörben otthon is rengeteg teher hárul. Számításaik szerint egyébként minden járási és megyei kormányhivatali dolgozóra akár 200 nyugdíjas felkeresése juthatott volna, ami azért is gond, mert jelenleg súlyos munkaerőhiány van a kormányhivatalokban, sokan napi 10 órás munkával sem tudják tartani a határidőket, emiatt gyakran szabnak ki rendbírságot is. – Ha pedig a szabadságokat nem adják ki, azzal a munkáltató egyszerűen törvényt sért – tette hozzá.

A szakszervezeti vezetőkkel tartott találkozó után a Miniszterelnökség arról adott ki közleményt, hogy „mentesítik a járási és a kormányhivatalok munkatársait az Erzsébet-utalványok kézbesítésének feladata alól, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Postától kér gyorsabb és olcsóbb megoldási javaslatot, hogy minden nyugdíjas még karácsony előtt megkaphassa a kormány által juttatott, tízezer forintos utalványt”. Az MKKSZ vezetőivel folytatott konzultáción „a Miniszterelnökséget vezető miniszter meghallgatta, mérlegelte és elfogadta a szakszervezetnek az Erzsébet-utalványok kézbesítésével kapcsolatban felmerült észrevételeit és javaslatait” – fogalmazott a tárca.

Lapunk kérdésére délutáni tájékoztatóján Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője sem árult el konkrétumokat arról, hogy a posta az új ajánlatban mennyiért viheti majd ki a tízezer forintos utalványokat. A lényeg szerinte az, hogy a nyugdíjasok megkapják a juttatást lehetőleg még karácsony előtt, de legkésőbb az év végéig.

Az ellenzéki pártok már a múlt héten felhívták a figyelmet arra, hogy ha a kormányhivatali dolgozókra bízzák, akkor sokkal költségesebb módon fog az emberekhez eljutni az utalvány, mint a postai kézbesítés esetén. A Jobbik közleményben minősítette felháborítónak, hogy a Fidesz – munkakörüktől eltérően – a népszavazáskor ingyen telefonos kampánycsapatként dolgoztatta, most pedig „ingyenpostásként” akarja használni a kormányhivatalok tisztviselőit. Az LMP szintén elfogadhatatlannak nevezte, hogy a tízezer forintos utalványokat személyesen a kormányhivatalnokok fogják kézbesíteni munkaidőben. A jobbikos Sneider Tamás pedig hétfői sajtótájékoztatóján felvetette: a nyugdíjasok ne Erzsébet-utalványként, hanem egyszeri nyugdíj-kiegészítésként kapják meg az év végén a tízezer forintot. Ez azért olcsóbb, mert a nyugdíjjárulék nem adóköteles – mondta, hozzátéve, hogy a juttatást összeghatárhoz kellene kötni, mert aki például kétmillió forintos nyugdíjat kap, annak nincs rá szüksége.

A tízezer forint értékű Erzsébet-utalványokat több mint 2,7 millió nyugdíjashoz kellene eljuttatni karácsonyig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.