Orbán elárulta, „ki a faszagyerek”

A miniszterelnök szerint 2017 a lázadás éve lesz. Orbán Viktor GFG csapatánál vendégeskedett.

MNO
2016. 12. 15. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Fidesz-sztori arról szól, hogy jön tíz-húsz-harminc srác valahonnan; fellázadnak, elegük van a világból, amely körülveszi őket, felhajtják a gallérjukat, és megcsinálják a saját történetüket” – magyarázta a miniszterelnök a beszélgetés során, amely csütörtökön jelent meg az erősen kormányközeli portálon a „Ki a faszagyerek?” sorozat folytatásaként. Hozzátette: nemcsak politikai értelemben számítottak senkiknek, hanem földrajzilag is a ködbe vesző végekről jöttek. „1982-ben jöttem az egyetemre, a budaörsi kollégiumban laktunk, és én csak a 40-es busszal mertem közlekedni, az jelentett nekem biztonságot. Aztán persze megértettem, hogy mindent meg lehet tanulni. Ha nagyképűsködnek az évfolyamtársaid, akkor el kell olvasni azt a tíz könyvet, megnézni azt a húsz-harminc filmet, amivel le vagy maradva, majd utoléred őket” – vélekedett. Mint mondta, a karakter az, ami nem tanulható.

„És ott a Fideszben erős karakterek kerültek egy közösségbe. Olyan emberek, akik csak magukra és egymásra számíthattak. Ezért van az is, hogy a Fidesz ma is modernebb, mint bármelyik jelenlegi vetélytársa. Amikor már éppen kezdenénk belemerevedni a dolgokba, akkor képesek vagyunk megrázni magunkat, körülnézni, hogy mi van a világban, olvasni, tanulni, érdeklődést mutatni az új dolgok iránt. Ez egy bizonyos szellemi izgalmat tart fenn nálunk, de mindez inkább a karakterből jön, semmint az iskolázottságból. S itt van valahol a most megválasztott amerikai elnökkel is valamiféle rokonság” – hangsúlyozta.

„Meggyőződésem, hogy 2017 a lázadás éve lesz. Hogy ezt a lázadást aztán leverik-e vagy sem, az egy másik történet” – mondta Orbán, és hozzátette: az alapkérdéseket tekintve két lázadás történik egyszerre. „Van egyfelől egy lázadás a középosztály részéről. Ennek világgazdasági gyökere van. Amerikában szerintem a középosztály lázadását láttuk, ezért vesztett a Clinton klán. A brexit is erről szólt” – magyarázta. A miniszterelnök szerint van egy nemzeti típusú lázadás is. „Az Európai Egyesült Államok hívei most éppen lopakodva csorbítják az egyes nemzetek szuverenitását a menekültügy kérdésében. Hatáskör-átcsoportosításokat hajtanak végre a nemzetek rovására. A nemzetek ez ellen lázadnak” – fűzte hozzá. Úgy véli, mindezt körbefonja a politikai korrektség, az elszigetelés, a megbélyegzés elleni szellemi lázadás. „Ez a lázadás 2016-ban elkezdődött, jövőre még inkább kiteljesedik, ezért mondom, hogy 2017 a lázadás éve lesz.”

A miniszterelnök emellett közölte: Brüsszelben a lényeges pozíciókat a globalista-liberális, status quót képviselő erők tartják kézben. „A magunkfajta keresztény, nemzeti európaiaknak itt nem osztanak lapot. Az ő céljaik ellentétesek a magyar érdekekkel. Az ő fejükben egy általuk megszervezett és uralt Európai Egyesült Államok a cél” – vélekedett.

Hozzátette: Brüsszelben még mindig „fordítva ülnek a lovon”, ezért nem látják, hogy egymás után buknak meg azok, akik szembemennek az emberek akaratával.

A Donald Trumppal folytatott telefonbeszélgetésről a miniszterelnök azt mondta, egy „igazi amerikaival” beszélt, és volt közös hang. „Ez ritka a politikában, főleg egy nagyhatalom elnökével. Végül is nincs a világon olyan ember alkotta dolog, amit ne lehetne megváltoztatni. Meg lehet változtatni Magyarországot, meg lehet változtatni Európát és az Egyesült Államokat is. Egy országot megváltoztatni csak olyan embernek van esélye, akiből hiányzik a megfelelési kényszer, egyenesen beszél, kimondja, amit gondol, és ha mond valamit, annak van veleje” – fogalmazott. Hozzátette: az Egyesült Államokat megváltoztatni az elnöki pozícióból is gigászi, szinte lehetetlen feladat, a legtöbben meg sem kísérelték, talán majd most. „Karakteresebb, vagányabb politika ideje jön” – szögezte le Orbán.

Arra a felvetésre, hogy „ugyanazt kapja Trump, mint amit a magyar kormány”, a miniszterelnök közölte: volt egy status quo, amely nagyjából a nyolcvanas évek végétől jött létre, és olyan rendíthetetlennek hitt pilléreken nyugodott, mint hogy a demokrácia csak liberális lehet, Oroszország csak ellenség lehet, a nemzetközi szervezeteknek mindig igazuk van a nemzetekkel szemben, a szabadpiacnak mindig igaza van az állammal szemben, a politikusoknak az emberek helyett az ideológiára kell hallgatniuk. „Most az történik, hogy ezek a rendíthetetlennek tűnő pillérek recsegnek-ropognak, alig-alig tartják már az építményt. Akik ezeken a pilléreken állnak, ugyanúgy látják Trumpot, mint minket, csak mivel Amerika nagyobb, számukra Trump veszélyesebb” – fogalmazott.

Orbán szerint egyes amerikai politikusok „abból indultak ki, hogy Közép-Európában kétfajta vezető van: az egyik korrupt, a másik Putyin embere, vagy az is lehet, hogy mind a kettő egyszerre, ezért nekik az a dolguk, hogy ezeket a vezetőket visszaszorítsák. Tehát a szuverenitás viselkedési normáját teljes egészében zárójelbe tették, és a direkt beavatkozás mellett tették le a voksukat. A yes-man típusát akarták elterjeszteni, hogy jönnek, előadják a feltételeiket, és itt olyan vezetők lesznek majd, akik erre csak azt mondják: »Yes, sir!«” – mondta.

A miniszterelnök szerint az amerikaiak Soros Györgyön keresztül látták megvalósíthatónak a „körmönfont akciótervet”, amelynek célja NGO-kon, alapítványokon, civil szervezeteken, médián keresztül érvényre juttatni a saját érdekeiket.

Orbán szerint a jövő év nem Sorosé lesz, hanem róla, „Soros és az általa szimbolizált erők kiszorításáról fog szólni”.

A miniszterelnök – arra a felvetésre, hogy Angela Merkel betiltaná a burkát – közölte: igazi paradoxonnal állunk szemben. „A kígyó a saját farkába harap. A liberális megközelítés önmaga cáfolatába fordul, én az egészet szájtátva figyelem. Azt mondani, hogy bejöhetsz az országomba, majd megmondani, hogy mit hordhatsz és mit nem, ezt józan ésszel nehéz felfogni. Becsületesebb dolog azt mondani, nem látlak szívesen, maradj kívül, mert előre látom, hogy mi lesz ebből” – fogalmazott, és hozzátette: úgy véli, egy súlyos hiba kétségbeesett korrigálási kísérletéről van szó.

Arra a kérdésre, hogy „Ki a faszagyerek?”, Orbán azt válaszolta: „Puskás Öcsi. Ez eldőlt, nincs kiadó hely. A legnagyobb történet Puskás Öcsié. És ez a mi történetünk, velejéig magyar történet.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.