Alaptörvénybe ütközhet a like-olás miatti kirúgás

Korlátozhatja a véleménynyilvánítást, ha olimpiaellenes poszt miatt rúgnak ki valakit a munkahelyéről.

Hajdú Péter
2017. 01. 19. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha egy dolgozó a munkaidőn kívül fejti ki a véleményét, például posztolja vagy like-olja a Facebookon, hogy károsnak tartja a budapesti olimpia megrendezését, s erre hivatkozva megszüntetik a munkaviszonyát, az a szankció alkotmányos alapjogba ütközik – nyilatkozta a HVG.hu-nak egy munkajogász. Dobos István munkajogi szakértő szerint ebben az esetben a szabad véleménynyilvánítás korlátozásáról van szó.

A jogász szerint ha viszont az intézménynek van egy kötelező erejű belső szabályzata, amelyben tiltja munkaidőben a facebookozást, s ha az említett like-olás munkaidőben történt, az akár felmondási ok is lehet. Ez esetben viszont mindegy, hogy mit posztolt, illetve milyen tartalmat like-olt a dolgozó, a felmondási ok a szabályzat megszegése, vagyis maga a facebookozás ténye.

Az eset azért került a figyelem középpontjába, mert az Antall József Tudásközpont vezetője, Antall Péter, az egykori miniszterelnök fia egy zárt Facebook-csoportban arra hívta föl munkatársai figyelmét, hogy könnyen az utcán találhatják magukat, ha olimpiaellenes tartalmakat posztolnak vagy like-olnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.