Eseménydús tavaszt várnak a szocialisták

Nem bánta meg az MSZP, hogy kimaradtak az alaptörvény módosítása körüli parlamenti vitákból és egyeztetésekből.

Katona Mariann
2017. 01. 04. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Molnár Gyula pártelnök nyári megválasztásakor arról beszélt, hogy másfajta parlamenti munkát szeretne. Sikerült ezt megvalósítani, egyáltalán egyezik ez a frakció gondolkodásmódjával? – kérdeztük az MSZP-s Tóth Bertalant a parlamenti frakcióvezetőkkel készült, a nemrég lezárult őszi ülésszakot értékelő interjúsorozatunkban.
– Igen, egyezik, és szerintem a megvalósítás is sikerült. Amikor engem megválasztottak, azt mondtam, hogy kemény és felelős ellenzéki politizálásra készülünk, ez egybecseng azzal, amit a pártelnök úr is mondott. Kemény azért, mert szembesítjük az urizáló fideszes elitet azzal az államilag szervezett korrupcióval, ami működik ma Magyarországon. A felelős ellenzékiségből pedig három nagy csoportot emelnék ki, amit mi jegyzünk. Első a felelősség és biztonság programja, ami a menekültválság hazai és nemzetközi kezelésére tett javaslatot. A második csoportot a biztos megélhetéshez kapcsolódó javaslataink képezik, nevezetesen hogy érdemi fizetésemelésre és nyugdíjemelésre van szükség, továbbá csökkenteni kell az alapélelmiszerek áfakulcsát, és az átlagfogyasztásig jelentősen mérsékelni kell az energiaárakat. A harmadik nagy csoportot az antikorrupciós javaslatcsomagunk képezi, amelyet az ősz folyamán véleményeztettünk szakmai és civil szervezetekkel is, és amelyek elvezethetnek egy tiszta politikai közélet megteremtéséhez.

– Ebbe a fajta felfogásba tartozik az is, hogy önök rendre nem vesznek részt az ötpárti, legalábbis annak tervezett egyeztetéseken? Itt volt például a kvótaellenes alaptörvény-módosítás ügye, amelyből teljesen kimaradtak.
– Egyeztetésnek fontos ügyekben helye van, de értelme csak akkor, ha a felek odafigyelnek egymásra, és jó, megvalósítható kompromisszumokat kötnek. Az MSZP az ilyen egyeztetéseken eddig is részt vett. A kvótaellenes alaptörvény-módosítás ügyében azonban egyértelműen látszategyeztetések voltak egy nem létező problémáról.

– Volt olyan is, amikor önök a kommunikációjuk szerint egyetértettek a céllal, mégsem mentek el egyeztetni. Például amikor a Jobbik a levélben szavazás lehetőségét teremtette volna meg a külföldön dolgozó magyaroknak.
– Mi azt támogattuk, hogy tárgyaljunk a kérdésről, hiszen a Fidesz választójogi rendszere jelentős korrekcióra szorul. De ezt a parlamentben kell megvitatni, a nyilvánosság előtt. Kár, hogy a kormánypártok félnek nyilvánosan vitatkozni

– Nem gondolja, hogy miután kimaradnak ezekből az egyeztetésekből, azt a látszatot erősítik, hogy a kormánypártok mellett a Jobbik a meghatározó tényező?
– Nem. Látni kell, hogy ma lényegében a Jobbik biztosítja az urizáló fideszes elitnek a kétharmados parlamenti többséget. Az alkotmánymódosítás kapcsán előadott jobboldali cicaharc is csak a kormánypártok és a Jobbik érdekét szolgálta. Egészen október 2-ig a Jobbik a Fidesszel egy platformon politizált. Mi pedig következetesen azt mondtuk, hogy álkérdések helyett az emberek valódi problémáival kell foglalkozni: a megélhetési gondokkal, az egészségügy, az oktatás rendszerszintű problémáival. Az emberek többsége velünk értett egyet, ezért lett érvénytelen a népszavazás, és ebből nem következhetett alaptörvény-módosítás sem.

– Utólag nem bánja mégis, hogy kimaradtak ebből az egészből?
– Miért bánnám? Az idő minket igazolt. A választópolgárok többsége nemet mondott a Fidesz és a Jobbik politikájára, kötelező betelepítési kvóta nincs, a népszavazásra kidobott 17 milliárd forint fölösleges volt. A kormánynak pedig továbbra is minden eszköz a rendelkezésére áll ahhoz, hogy a magyar érdekeket érvényesíteni tudja Brüsszelben.

– Mit tud kiemelni, amit sikerként könyvel el az MSZP az őszi parlamenti ülésszakban?
– Sikerült például elérni a kistelepülési polgármesterek fizetésemelésénél, hogy a kormány javaslatával szemben az államtitkári fizetés ne 20, hanem 30 százalékát kapják. Azt a szembesítő munkát is kiemelném, ami leleplezte az államilag szervezett korrupciót, illetve az érvénytelen népszavazás is ennek a politikai oldalnak a sikere.

– Tavasszal mire koncentrálnak?
– A biztos megélhetéssel kapcsolatos javaslatainkat napirenden fogjuk tartani, de javaslatokat teszünk arra is, hogy gyermekeink versenyképes tudást, a betegek magas színvonalú orvosi ellátást kapjanak. Emellett folyamatosan megyünk a fideszes korrupciós ügyek után. Nekem rengeteg közérdekűadat-igénylési perem van folyamatban. A Magyar Nemzeti Bank alapítványai, a Magyar Villamos Művek vagy a Magyar Posta körüli ügyek még tartogatnak meglepetéseket. Eseménydús tavaszra készülünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.